Lakierowanie całego Tourana
-
- Auto:: Touran 2,0tdi 2008
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 1 raz
Lakierowanie całego Tourana
Witam. Kupiłem VW Tourana z TAXI. Jest on bardzo zadbany technicznie. Ale optycznie już nie do końca. Ma z dwóch stron małe przecierki parkingowe i troszke rudego jeszcze nie widocznego bo pod znaczkiem na tylnej klapie Volkswagen dopiero jak się ktoś schyli to widać. Chciałbym zrobić te przecierki i ten rudy za w czasu. I teraz tak te przecierki i rudego zrobię wraz z kumplem. Czyli w sumie przygotujemy go tylko do lakierowania. A pytanie brzmi teraz czy ktoś wie ile farby potrzeba aby pomalować tourana z zewnątrz i wnęki drzwi wraz z komorą silnika i kołem zapasowym. Komora będzie powiedzmy ze zapylona aby poprzedni kolor był nie widoczny wnęka na koło zapasowe też. Auto będzie malowane w Niemczech tu gdzie mieszkam za pomalowanie powiedzieli mi 500euro ale tylko pomalowanie czyli do pomalowania sam przygotuję no i muszę kupić jeszcze farbę. Będe w Polsce w sobotę i mam zamiar kupić tę farbę ale jak by ktoś wiedział ile mniej więcej to proszę o odpowiedzi. A i czy podają może w mieszalni ile potrzeba tej farby?? Pozdrawiam i Dziękuje z góry! 

- Matys
- Przeglądacz
- Auto:: 1T3 1.6 TDI, DSG 2011
- Imię:: Adam
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Re: Lakierowanie całego Tourana
500 euro!!!!!! za przygotowanie (szpachle, matowanie, malowanie??) ?????? Calego auta??? To nie drogo jak po tej stronie rzeki.. Zmień sobie kolor, ja tak zrobiłem...
Teraz jest - VW Touran 1.6 tdi, 105 KM, DSG (1T3)
Był VW Touran 1.9 tdi, 105 KM, DSG (1T1)
Był VW Touran 1.9 tdi, 105 KM, DSG (1T1)
- badi
- Przeglądacz
- Auto:: 1T3, 2.0, 2010r.
- Imię:: Przemek BADI
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Matys czytasz ze zrozumieniem, 500e to tylko pomalowanie, całą resztę zrobi Paweł z kumplem także nie są to jakieś super pieniądze
był Touran 1t1 2006 DSG 2.0 BMM 140ps
był Touran 1t3 2010 manual 2.0 CR 140 ps
jest Golf 6 GTD 2008 manual 2.0 CR 170ps
jest Ford S-max 2017 Vignale 2.0 Ecoboost 241ps
był Touran 1t3 2010 manual 2.0 CR 140 ps
jest Golf 6 GTD 2008 manual 2.0 CR 170ps
jest Ford S-max 2017 Vignale 2.0 Ecoboost 241ps
-
- Początkujący
- Auto:: vw touran 2.0 tdi 2005
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Na cale auto potrzeba srednio kolo 2-3 litry w zaleznosci jaki kolor chodzi o krycie no i firma ma duze znaczenie pozdrawiam.
Wysłane z mojego thl T6 pro przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego thl T6 pro przy użyciu Tapatalka
-
No tak niestety dla jednych może się wydawać dużo 500e za pomalowanie, ale gdy dowiadywałem się w Polsce w mojej okolicy Zgorzelec +50km okręgu to za komplet z zrobieniem tego rudego 3200-3500zl plus trzeba wstawic auto na tydzien do dwóch u nich. A nie za bardzo mi to pasuję bo mam tylko to auto a do pracy muszę czymś jezdzić. Nawet jak bym zostawił auto to musisał bym wrócić busem do Niemiec i potem z powrotem wrócić a to już generuję koszty w granicach 1000e (4000zl). Także wolę zrobić to samemu i auto bedzie tylko 2 dni lub weekend do pomalowania także tak mi najbardziej pasuję. Wyśle zdjęcia jak będzie już pomalowany i moje koszty. W tę sobotę wybieram się do Polski po farbę i kilka innych części (fotel, amortyzatory i coś tam jeszcze mechanika trza spytać
). Zapewne jak wszystko dobrze pójdzie to za tydzień powinien być pomalowany.

- marek1629
- Zaawansowany
- Auto:: touran, 1.9 bls 2006
- Imię:: Marek
- Podziękował: 65 razy
- Otrzymał podziękowań: 92 razy
Masz kupę roboty jak chcesz dobrze przygotować. Ale jeśli jesteś w stanie sam to zrobić to Napewno cieszyć oko będzie.kieszeń tez. 2000 zł za pomalowanie całości- jeśli są polecani to nie dużo uważam.
Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
145.5 KM 323Nm bls
-
Masz rację marek1629 dużo roboty to zapewne mało powiedziane, ale jestem typem, który woli grzebać cały weekend przy aucie niż leżeć na sofie pić piwo i oglądać mecze haha
Malować będzie znajomy znajomego, który na co dzień pracuję zawodowo jako lakiernik a malować będziemy u niego w garażu. Jak się uda to porobię kilka fotek w trakcie pracy i efekt końcowy.
A mam jeszcze pytanko do Ciebie Zybson czy tę około 2-3L farby to jest na dwa krycia czyli na gotowo wraz z "zapyleniem komory silnika od wen. i koła zapasowego wraz z wnękami drzwi" czy tylko na raz lub tylko na zewnątrz???

A mam jeszcze pytanko do Ciebie Zybson czy tę około 2-3L farby to jest na dwa krycia czyli na gotowo wraz z "zapyleniem komory silnika od wen. i koła zapasowego wraz z wnękami drzwi" czy tylko na raz lub tylko na zewnątrz???
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Od kiedy to się lakieruje na raz auto? wszystko zależy od koloru. Standardowo 2 warstwy bazy się kładzie (jeśli jest perła tych warstw może być kilka 3-4-5 itd. aż do uzyskania właściwego odcienia) i na to klar. Na Tourana z wnękami, kołem zapasowym to myślę że 4-5L lepiej wziąć. Skoro wybierasz się specjalnie po lakier do Polski weź z zapasem, zawsze się przyda na później jak coś zostanie.
Komorę silnika można zrobić klarem z domieszką właściwej bazy wtedy będzie ładny matowy kolor
Komorę silnika można zrobić klarem z domieszką właściwej bazy wtedy będzie ładny matowy kolor

- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Tez mnie tak zstanawialo ze tylko 2 litry. Unas kiedyś pytałem zima bo prysnal sobie lagune kameleonem to powiedział ze 7 litrów poszło a kolor zielono-fioletowy to koszt około 1000 zł za litr wtedy kosztował. No ale kto broni bogatemu. 5 litrów to myślę że spokojnie. Nie wiemy tylko czy buda będzie rozbierana do rosolu i szyby wycinane czy jak to będzie robione wiec można prysnac niechlujnie za 2000 zł całe auto albo zrobić profil za 3000-4000 zł.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Różne sztuki się robiło w różnych miejscach ale lakierować w garażu w niemcowni grozi zesłaniem na Sybirpawel00wi pisze:malować będziemy u niego w garażu

-
Witam. Przeprasza za długą nie obecność, ale miałem małe zamieszanie... Gdy zobaczyłem jak ten kolega kolegi maluję to ręce mi opadły, myśle że niewidomy lepiej by pomalował. Na szczęscie nie zdążyłem zakupić farby ani pojechać specjalnie do Polski. Więc staneło na folii. Za markową folie 3M czy jakoś tak jedna z lepszych firm zapłaciłem 385Euro za 30m2, na tourana potrzeba około 23-24m2. Więc mam na górkę. W sobotę zacząłem przygotowywać błotniki maskę i dach do kitowania, a dziś zaczałem oklejać. Oklejiłem tylko maskę ponieważ jest to czasochłonne zajęcie prawie 2h. Wcale nie jest tak cieżko jak wszyscy straszą, jest troche zabawy ale jak ktoś kupi dobrą folie jak ja a nie najtańsza, to folia sama się układa. Więcej info i zdjęć postaram się dodawać na biężąco. Zdjęcia poniżej
https://zapodaj.net/256337d1e61a0.jpg.html
https://zapodaj.net/d7bdecfde1448.jpg.html
https://zapodaj.net/30b2d1ea26404.jpg.html
https://zapodaj.net/256337d1e61a0.jpg.html
https://zapodaj.net/d7bdecfde1448.jpg.html
https://zapodaj.net/30b2d1ea26404.jpg.html
- wesol
- Władca postów
czekamy na reszte. Ciekawe jak to wyjdzie robienie w zaciszu domowym.
jako ciekawostke podam ze znajomego mam co zajmuje sie malowaniem aut chyba od 20 czy 25 lat. Dobry fachowiec. Ceny takei srednie ale niestety jakosc nie moze isc w parze z ceną. Pytalem go o malowanie np blotnika bo mu dawalem i powiedzial 250 zl. Malowanie zderzaka to jak caly to tez okolo 250 zl ale jak np tylko polowa zderzaka bo wiadomo gdzies z rogu mielismy przecierke to powiezial nawet ze 100 zl. tyle ze jak zapytalem o maske przednia to powiedzial mi 700 zl- rece opadly. Ale najlepsze na koniec. Dach w sharanie to powiedzial 1500 zl! Ano tak zalezy co sie maluje to sa rozne ceny. Co innego prysnac dach a co innego prysnać blotnik przedni. JEszcze mam z nim taka umowe ze jak mi przywioze czesc zdemontowaną to tez duzo taniej bo on wtedy tylko przygotowuje ta czesc i pryska. Malowal mi dwa auta i powiem ze nei ma sladu absolutnie takiego by mozna bylo pwoiedziec ze cos bylo robione. W 100% perfekcja.
jako ciekawostke podam ze znajomego mam co zajmuje sie malowaniem aut chyba od 20 czy 25 lat. Dobry fachowiec. Ceny takei srednie ale niestety jakosc nie moze isc w parze z ceną. Pytalem go o malowanie np blotnika bo mu dawalem i powiedzial 250 zl. Malowanie zderzaka to jak caly to tez okolo 250 zl ale jak np tylko polowa zderzaka bo wiadomo gdzies z rogu mielismy przecierke to powiezial nawet ze 100 zl. tyle ze jak zapytalem o maske przednia to powiedzial mi 700 zl- rece opadly. Ale najlepsze na koniec. Dach w sharanie to powiedzial 1500 zl! Ano tak zalezy co sie maluje to sa rozne ceny. Co innego prysnac dach a co innego prysnać blotnik przedni. JEszcze mam z nim taka umowe ze jak mi przywioze czesc zdemontowaną to tez duzo taniej bo on wtedy tylko przygotowuje ta czesc i pryska. Malowal mi dwa auta i powiem ze nei ma sladu absolutnie takiego by mozna bylo pwoiedziec ze cos bylo robione. W 100% perfekcja.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Dobrze kolego ale nie wiem czy wiesz, że maska jest jednym z najgorszych elementów do lakierowania i tu wcale się nie dziwię, że "aż" tyle Ci krzyknął.... Co do dachu to wyobraź sobie ile trzeba się nagimnastykować żeby go pomalować zgodnie ze sztuką a potem odpowiedz sobie czy chciałbyś robić ten element za połowę ceny 

- wesol
- Władca postów
wlasnie weim ze nie jest latwo prysnac dach. Dlatego taka cena. Tylko chcialem zwrocic uwage ze nie liczymy cen pomalowania auta jako 250 zl razy ilosc elementow. Owszem w pakiecie taniej ale dochodzi tez rozbebeszenie calego auta do rosołu co jest tez czasochlonne i kosztowne. Pamietamy te ze malowanie np drzwi przednich czy to po klepaniu czy to wymianie to takze prysniecie klarem drzwi sasiednich oraz blotnika itp. Jest to zabieg standardowy by potem nasze malowane drzwi nie roznily sie od pozostalych elementow.
Dobre prysniecie calego auta to okolo 4000 zl.
Dobre prysniecie calego auta to okolo 4000 zl.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC