szukam instrukcji obsługi panelu Climatronica

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
Przemekpw
Początkujący
Auto:: Taxi 1,9 tdi 2008
Imię:: Przemek
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

szukam instrukcji obsługi panelu Climatronica

Post autor: Przemekpw »

Szukam instrukcji do tego panelu

Image

Albo może ktoś mi wytłumaczy działanie dokładne głównie przycisku auto bo są tam dwie kontrolki, ale będe wdzięczny za opisanie całego panelu bo pewnie są jakieś funkcje tajemnicze ;)
Awatar użytkownika
Vincent83
Zaawansowany
Auto:: VW Touran 2007 2.0TDI BKD
Imię:: Artur
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Re: instrukcja obsługi panelu klimatronika

Post autor: Vincent83 »

Auto ma jakby dwa biegi. Po dwukrotnym wciśnięciu przełaczy się na bieg drugi, który pozwala szybciej osiągnąć zadaną temperaturę- np zwiększa się prędkość nawiewu. Tak słyszałem i faktycznie tak to wygląda. Jak się mylę to mnie poprawcie :)

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Obrazek
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

Praktycznie wszystko jest intuicyjne, ja bym 4 funkcjonalności ewentualnie tłumaczył nowym użytkownikom takich paneli:

1. Przycisk "Auto" - jedna z pozycji głośniej operuje dmuchawą a druga nieco ciszej, oczywiście wiąże się to z szybkością pracy dmuchawy i jak szybko będą osiągane temperatury zadane

2. Przycisk "Dual" - jeśli dioda zgaszona to climatronic jest w trybie synchronicznym stref temperaturowych, kręcąc lewą gałką temperatura ustawia się na obu kółkach jednocześnie, aby odseparować od siebie strefy lewą i prawą należy zmienić temperaturę prawą gałką, zapali się dioda "Dual" i od tego momentu kręcąc lewą gałką ustawiamy temperaturę dla lewej strefy a prawą dla prawej, powrót do synchronicznej regulacji następuje po naciśnięciu przycisku "Dual" i zgaszeniu diody

3. Przycisk obiegu zamkniętego i "A" - brak diody obieg otwarty, lewa dioda obiegu zamkniętego = obieg zamknięty, dioda "A" = automatyczne włączanie obiegu zamkniętego po wykryciu przez czujnik jakości powietrza zanieczyszczeń (jazda za jakimś kopciuchem), na smrodki naturalne to nie działa tylko na spaliny

4. Reset klap climatronica - należy wykonać zawsze po wymianie panelu, można też w dowolnym momencie gdy mamy wątpliwości co do prawidłowego ustawienia klap, np. gdy słychać jakieś stuki-puki z tych klap, temperatury osiągane w strefach są podejrzane itp., jednocześnie naciśnij A/C oraz nawiew na twarz, puść gdy zaczną migać diody, będziesz słyszał przez kilkadziesiąt sekund ruchy klap w systemie, cała procedura trwa kilkadziesiąt sekund
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
Przemekpw
Początkujący
Auto:: Taxi 1,9 tdi 2008
Imię:: Przemek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Przemekpw »

jarry pisze:Praktycznie wszystko jest intuicyjne, ja bym 4 funkcjonalności ewentualnie tłumaczył nowym użytkownikom takich paneli:

1. Przycisk "Auto" - jedna z pozycji głośniej operuje dmuchawą a druga nieco ciszej, oczywiście wiąże się to z szybkością pracy dmuchawy i jak szybko będą osiągane temperatury zadane

2. Przycisk "Dual" - jeśli dioda zgaszona to climatronic jest w trybie synchronicznym stref temperaturowych, kręcąc lewą gałką temperatura ustawia się na obu kółkach jednocześnie, aby odseparować od siebie strefy lewą i prawą należy zmienić temperaturę prawą gałką, zapali się dioda "Dual" i od tego momentu kręcąc lewą gałką ustawiamy temperaturę dla lewej strefy a prawą dla prawej, powrót do synchronicznej regulacji następuje po naciśnięciu przycisku "Dual" i zgaszeniu diody

3. Przycisk obiegu zamkniętego i "A" - brak diody obieg otwarty, lewa dioda obiegu zamkniętego = obieg zamknięty, dioda "A" = automatyczne włączanie obiegu zamkniętego po wykryciu przez czujnik jakości powietrza zanieczyszczeń (jazda za jakimś kopciuchem), na smrodki naturalne to nie działa tylko na spaliny

4. Reset klap climatronica - należy wykonać zawsze po wymianie panelu, można też w dowolnym momencie gdy mamy wątpliwości co do prawidłowego ustawienia klap, np. gdy słychać jakieś stuki-puki z tych klap, temperatury osiągane w strefach są podejrzane itp., jednocześnie naciśnij A/C oraz nawiew na twarz, puść gdy zaczną migać diody, będziesz słyszał przez kilkadziesiąt sekund ruchy klap w systemie, cała procedura trwa kilkadziesiąt sekund

no i dzieki, :piwo: dla ciebie
KostuH
Kandydat
Auto:: Touran 1.9 2003r.
Imię:: Mateusz
Podziękował: 4 razy

Post autor: KostuH »

Czy ten reset klap dziala tez przy tym starszym panelu climatroniku? (2003-2007)

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
Obrazek
Awatar użytkownika
Maxpl
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI
Imię:: MAX
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: Maxpl »

KostuH pisze:Czy ten reset klap dziala tez przy tym starszym panelu climatroniku? (2003-2007)

Tak.
KostuH
Kandydat
Auto:: Touran 1.9 2003r.
Imię:: Mateusz
Podziękował: 4 razy

Post autor: KostuH »

Bardzo dziekuke za ta porade juz muslalem ze climatronic mi sie popsul ale zeobilem ten reset i juz wszystko jest ok :) na starszym panelu 2003-2006 wciskamy "econ"+ nawiew na twarz. Pozdrawiam

Obrazek
ODPOWIEDZ