Problem z kamerą cofania przy światłach w wersji skandyna...
-
kiero1899
- Początkujący
- Auto:: Touran,2.0TDI,2003
- Imię:: Tomek
Problem z kamerą cofania przy światłach w wersji skandyna...
Witam,
Mam problem zmieniałem radio w swoim Touranie na (Peying PY9908) oraz kamera cofania podstawowa chińska:P (napewno sprawna)
Podłączyłem tak:
Zasilanie kamery + pod światło cofania do kostki się wpiąłem:)
Minus również podłączony
Kabel sygnałowy chinch również podłączony do radia(back view control)
Z kostki radia przewód o takim samym oznaczeniu BVC podłączony do plusa przy lampie:)
Wszystko podłączone jak należy jednak kamera nie działa przy uruchomionym silniku przy włączeniu wstecznego nie podaje obrazu do radia, przy ustawionym przełączniku świateł na mijania i świateł pozycji kamera nie działa , natomiast w pozycji wyłączonych świateł obraz z kamery jest ale przerywa, dodatkowo czy włącze wsteczny czy też nie , nie robi to żadnej różnicy...
Podejrzewam że ma to związek z tym że jest to wersja świateł skandynawska ponieważ auto jest z Danii.
Po zdemontowaniu tylnej lampy ,sprawdzałem zasilanie za pomocą kontrolki.
Na dwóch ,,stykach" światło kontrolki było słabe (podejrzewam że to światła pozycyjne)
Przy kolejnym styku światło na kontrolce było mocne więc obstawiam, że to było światło wsteczne...
Prosiłbym o pomoc bo ja już nie mam pojęcia co jest nie tak:/
Mam problem zmieniałem radio w swoim Touranie na (Peying PY9908) oraz kamera cofania podstawowa chińska:P (napewno sprawna)
Podłączyłem tak:
Zasilanie kamery + pod światło cofania do kostki się wpiąłem:)
Minus również podłączony
Z kostki radia przewód o takim samym oznaczeniu BVC podłączony do plusa przy lampie:)
Wszystko podłączone jak należy jednak kamera nie działa przy uruchomionym silniku przy włączeniu wstecznego nie podaje obrazu do radia, przy ustawionym przełączniku świateł na mijania i świateł pozycji kamera nie działa , natomiast w pozycji wyłączonych świateł obraz z kamery jest ale przerywa, dodatkowo czy włącze wsteczny czy też nie , nie robi to żadnej różnicy...
Podejrzewam że ma to związek z tym że jest to wersja świateł skandynawska ponieważ auto jest z Danii.
Po zdemontowaniu tylnej lampy ,sprawdzałem zasilanie za pomocą kontrolki.
Na dwóch ,,stykach" światło kontrolki było słabe (podejrzewam że to światła pozycyjne)
Przy kolejnym styku światło na kontrolce było mocne więc obstawiam, że to było światło wsteczne...
Prosiłbym o pomoc bo ja już nie mam pojęcia co jest nie tak:/
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Re: Problem z kamerą cofania przy światłach w wersji skandyn
To że auto jest z Danii nie świadczy zaraz o tym że auto ma ustawione światła w tryb skandynawski, to tak na marginesie. No chyba że jesteś pewien ze tak właśnie jest.kiero1899 pisze:Podejrzewam że ma to związek z tym że jest to wersja świateł skandynawska ponieważ auto jest z Danii.
A swiatło cofania zapala się przecież niezależnie od tego czy masz swiatła właczone czy też nie, tak jak światła STOP. Na pewno dobrze się podpiołes?
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
-
kiero1899
- Początkujący
Kolego
problem w tym, że nawet gdy auto jest na "luzie" to po sprawdzeniu bezpiecznika kontrolka się świeci. jak wrzucę bieg wsteczny jest dokladnie to samo.. jest to napewno ten bezpiecznik sprawdzane kilkanaście razy w różnych schematach i na własną rękę również. na przewodzie przy tylnej lampie jest dokladnie to samo - światełko z kontrolki swieci sie niezależnie od tego czy auto mamy na luzie czy tez na wstecznym. nie uważasz że to dziwne?
bo jak dla mnie to jest absurd
wygląda to tak jakby (+) był w dziwny sposób na stałe...
to co warto jeszcze nadmienić to to, że kamerka byla sprawdzana "na krótko" bezpośrednio do aku i wszystko było pięknie.
Więc podejrzewam ze wina leży po stronie instalacji auta bo daje sobie koła przebić, że wszystko co należało do mojej roboty przy tej kamerce zostało podłączone dobrze.
Niestety dawniej smigało się przeciętną mazda w której jedyną "elektryką" były szyby (przednie). Naprawiana była za pomocą śrubokręta płaskiego, młotka, kontrolki oraz kawałka izolacji.
W przypadku poczciwego Tourana moja wiedza blednie dlatego proszę Panowie i Panie o pomoc. Podzielcie się wiedzą i pomóżcie rozwikłać tą zagadkę
w jednym poście jerry napisał:
"... Pierwszy , według mnie powszechniejszy ale zarazem gorszy, w CECM (Central Electric Control Module) ustawiamy bajt 0 bit 3 , czyli tzw. światła skandynawskie . Po przekręceniu stacyjki zapalają się światła mijania z przodu i tyłu oraz pozycyjne z przodu. Moim zdaniem jest to bez sensu z kilku ..."
i tak to wygląda.
to co warto jeszcze nadmienić to to, że kamerka byla sprawdzana "na krótko" bezpośrednio do aku i wszystko było pięknie.
Więc podejrzewam ze wina leży po stronie instalacji auta bo daje sobie koła przebić, że wszystko co należało do mojej roboty przy tej kamerce zostało podłączone dobrze.
Niestety dawniej smigało się przeciętną mazda w której jedyną "elektryką" były szyby (przednie). Naprawiana była za pomocą śrubokręta płaskiego, młotka, kontrolki oraz kawałka izolacji.
W przypadku poczciwego Tourana moja wiedza blednie dlatego proszę Panowie i Panie o pomoc. Podzielcie się wiedzą i pomóżcie rozwikłać tą zagadkę
w jednym poście jerry napisał:
"... Pierwszy , według mnie powszechniejszy ale zarazem gorszy, w CECM (Central Electric Control Module) ustawiamy bajt 0 bit 3 , czyli tzw. światła skandynawskie . Po przekręceniu stacyjki zapalają się światła mijania z przodu i tyłu oraz pozycyjne z przodu. Moim zdaniem jest to bez sensu z kilku ..."
i tak to wygląda.
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Czy do lampy podpiąłeś zasilanie kamery? Pod jaki kolor przewodu?kiero1899 pisze:Zasilanie kamery + pod światło cofania do kostki się wpiąłem:)
Minus również podłączony
Jeszcze drugi przewód (BVC) też do lampy? Pod jaki kolor przewodu, ten sam co wyżej? Ten przewód ma za zadanie włączanie trybu kamery w radiu?
-
kiero1899
- Początkujący
Turanek teraz już nie pamiętam dokłądnie pod który kolor się wpiąłem;/ musiałbym zdjąć ponownie lampe:P ale podpiąłem i jeden i drugi w ten sam kabelek.
Dokładnie tak kabel BVC włącza tryb kamery.
Dokładnie tak kabel BVC włącza tryb kamery.
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
A może ma to związek z zimną diagnozą żarówek?skoro kamerka jest podpięta pod żarówkę cofania...komp wykrywa jako błąd i rozłącza?
na moje to ten sterujący BVC bym wpiął tylko do kabla od cofania a ten plusowy poszukał stały np.gniazdo 12V w bagażniku,a masę gdzie bądź.
Ps.zrób jakieś fotki,podaj producenta/model cokolwiek.
przejrzałem alledrogo i większość jak nie wszystkie mają stałe zasilanie12V i żółty VIDEO o sterujących nic nie wyczytałem.natomiast poszukałem o radyjku i faktycznie jest BVA-KOLOR PURPUROWY w radiu (back view input) czyli wejście kamery cofania i tu się wpina kamerkę! nie podpinaj go pod 12V bo zjarasz kamerkę.
na moje to ten sterujący BVC bym wpiął tylko do kabla od cofania a ten plusowy poszukał stały np.gniazdo 12V w bagażniku,a masę gdzie bądź.
Ps.zrób jakieś fotki,podaj producenta/model cokolwiek.
przejrzałem alledrogo i większość jak nie wszystkie mają stałe zasilanie12V i żółty VIDEO o sterujących nic nie wyczytałem.natomiast poszukałem o radyjku i faktycznie jest BVA-KOLOR PURPUROWY w radiu (back view input) czyli wejście kamery cofania i tu się wpina kamerkę! nie podpinaj go pod 12V bo zjarasz kamerkę.
-
kiero1899
- Początkujący
hagio
również próbowałem tak jak napisałeś i dzieje się taka sama sytuacja:/ kabel BVC podłączyłem pod światło cofania , natomiast kamerę do innego źródła stałego zasilania(czyt. wzmacniacz samochodowy) problem nie ustał:/ dodam jeszcze , że wrzucenie biegu wstecznego nie daje żadnej reakcji obraz się nie pokazuję ani przełączenie na radiu na kamerę:/ chyba się muszę wybrać do jakiegoś mechaniczora dzisiaj po pracy to zdam relacje:D
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Pytanie zasadnicze: Czy Twoje radio przetwarza obraz z Twojej chińskiej kamery. Bo podłączenie i podanie napięcia to jedno, a przetworzenie sygnału w tym wypadku obrazu do radia to drugie.
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
kiero1899
Kabel opisany BVC przy radiu jest zakończony wtykiem typu RCA zwane Cinch -NIGDY W ŻYCIU nie podpinaj pod nie zasilania jest to kabel sygnałowy od kamerki do radia!
cyt " kabel BVC podłączyłem pod światło cofania"
Najlepiej zrób zdjęcia kamerki i kabli i je wklej tutaj.Tak będzie nam łatwiej rozkminić temat.
Jestem instalatorem systemów CCTV(telewizja przemysłowa) i z doświadczenia wiem że kamery różnego typu mają zaciski od zasilania i wtyk typu BNC do sygnału Video
Kabel opisany BVC przy radiu jest zakończony wtykiem typu RCA zwane Cinch -NIGDY W ŻYCIU nie podpinaj pod nie zasilania jest to kabel sygnałowy od kamerki do radia!
cyt " kabel BVC podłączyłem pod światło cofania"
Najlepiej zrób zdjęcia kamerki i kabli i je wklej tutaj.Tak będzie nam łatwiej rozkminić temat.
Jestem instalatorem systemów CCTV(telewizja przemysłowa) i z doświadczenia wiem że kamery różnego typu mają zaciski od zasilania i wtyk typu BNC do sygnału Video
- Johny7205
- ____________________

- Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
- Imię:: Janek
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
kiero1899, ja u siebie też mam chińskie radio i chińską kamerkę i wszystko działa. Pytanie czy Twoje radio współpracuje z instalacją CAN w samochodzie???
Jeśli tak to do radia podciągasz tylko kabel wizyjny zakończony CINCH z kamerki pod złącze radia oznaczone CAM IN. Radio dostaje sygnał o włączeniu wstecznego biegu z instalacji CAN.
Jeśli nie współpracuje to w wiązce radia powinieneś mieć kabelek oznaczony jako REVERSE. Do niego trzeba podpiąć zasilanie ze światła wstecznego.
Zobacz wątek dotyczący podpięcia kamerki ćwiczony już wcześniej, może coś Ci podpowie:
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... nia#p98781
Jeśli tak to do radia podciągasz tylko kabel wizyjny zakończony CINCH z kamerki pod złącze radia oznaczone CAM IN. Radio dostaje sygnał o włączeniu wstecznego biegu z instalacji CAN.
Jeśli nie współpracuje to w wiązce radia powinieneś mieć kabelek oznaczony jako REVERSE. Do niego trzeba podpiąć zasilanie ze światła wstecznego.
Zobacz wątek dotyczący podpięcia kamerki ćwiczony już wcześniej, może coś Ci podpowie:
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... nia#p98781

-
kiero1899
- Początkujący
HEY:D Chciałem podziękować za pomoc Wam wszystkim i każdemu z osobna:) jak się okazało;/ kamera jest padnięta:/ zamontowałem drugą dla sprawdzenia i wszystko chodzi tak jak powinno:) prawdopodobnie w którymś momencie przy podłączaniu się uszkodziła
ale do tej pory nie wiem jak, ale i tak dziękuję za pomoc:)

- gulczas
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Hej mam to samo radio ale kamera u mnie działa tylko jak mam wyłączone światła. Jak je włączam to mam napis "CAM VIDEO NO SIGNAL"
Może zna ktoś przyczynę?
+ mam podpięty z wstecznego światła
back Viev control do radia z światła cofania
radio PY9908
Może zna ktoś przyczynę?
+ mam podpięty z wstecznego światła
back Viev control do radia z światła cofania
radio PY9908
ZWzPD
-
krzychu271
- Początkujący
- Auto:: 1T1 1.6 MPI '05 LPG
- Imię:: Kris
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Witam, odkopie temat. Radio chińczyk nowy wypust z 2016r. http://www.aliexpress.com/snapshot/7668 ... 6857986371
Kolega ma VW Polo(nowszy rocznik), to samo radio, włącza wsteczny i od razu wyskakuje mu menu kamery, nawet gdy nie jest podłączona.
U mnie po włączeniu wstecznego nie ma żadnej reakcji na wyświetlaczu radia.
Otwarte drzwi, zapięte pasy, stan licznika są normalnie wyświetlanie przez can.
Brakuje jakiegoś kodowania?
Widzę w wątkach na forum, że u jednych to działa u innych muszą ciągnąć dodatkowe kabelki itp. Od czego to zależy?
Kolega ma VW Polo(nowszy rocznik), to samo radio, włącza wsteczny i od razu wyskakuje mu menu kamery, nawet gdy nie jest podłączona.
U mnie po włączeniu wstecznego nie ma żadnej reakcji na wyświetlaczu radia.
Otwarte drzwi, zapięte pasy, stan licznika są normalnie wyświetlanie przez can.
Brakuje jakiegoś kodowania?
Widzę w wątkach na forum, że u jednych to działa u innych muszą ciągnąć dodatkowe kabelki itp. Od czego to zależy?