kamera cofania
- TOMASZ PLUTA
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 tdi 2015
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
Re: kamera cofania
Moim zdaniem najlepiej jest brać plus z gniazda zapalniczki w bagażniku
Jak podepniesz pod wycieraczkę to tez mogą być zakłócenia gdy wrzucisz wsteczny tylnią wycieraczka załącza się automatycznie przy włączonych przednich wycieraczkach
Jak podepniesz pod wycieraczkę to tez mogą być zakłócenia gdy wrzucisz wsteczny tylnią wycieraczka załącza się automatycznie przy włączonych przednich wycieraczkach
- jaras99
- Specjalista
- Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Wróciłem właśnie z garażu po naniesionych poprawkach. Powiem tak. Z przkaznikiem kamerka wogole nie odpalila:( nie wiem o co kaman. Może przekaźnik walniety. Ale z drugiej strony słychać jak "cyka".
Podłączyłem spowrotem bezpośrednio po plus ze wstecznego. Działało jak przedtem.czyli po zapłonie ok a po włączeniu silnika lipa.
Ze miałem już wypuszczony kabelek od plusa z zapalniczki to spróbowałem od niego wziąść zasilanie na kamerkę. Przy takim połączeniu wszystko gra i buczy.kamerka działa,żadnych pasów nie widać. Nie wiem czy do końca to podłączenie jest prawidłowe ale przynajmniej działa jak należy
Podłączyłem spowrotem bezpośrednio po plus ze wstecznego. Działało jak przedtem.czyli po zapłonie ok a po włączeniu silnika lipa.
Ze miałem już wypuszczony kabelek od plusa z zapalniczki to spróbowałem od niego wziąść zasilanie na kamerkę. Przy takim połączeniu wszystko gra i buczy.kamerka działa,żadnych pasów nie widać. Nie wiem czy do końca to podłączenie jest prawidłowe ale przynajmniej działa jak należy
- marek1629
- Zaawansowany
- Auto:: touran, 1.9 bls 2006
- Imię:: Marek
- Podziękował: 65 razy
- Otrzymał podziękowań: 92 razy
to coś pewnie w przekaźniku źle podłączyłeś, albo uwalony a miernikiem badałeś napięcie?
Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
145.5 KM 323Nm bls
- jaras99
- Specjalista
Już ogarnąłem. Wziąłem nie ten przekaźnik co trzeba
Taki co po podaniu plusa ze wstecznego przerywał dopływ prądu do kamerki
Potrzebuję takiego działającego w drugą stornę. I po raz kolejny rwanie tapicerki. Nabieram w tym perfekcji 
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Wiele przekaźników ma styki zwierne i rozwierne - w zależności jak podłączysz to albo masz przerwę po podaniu zasilania albo zwarcie. Nawet jeśli założyłeś taki przekaźnik to rwanie tapicerki i tak cię nie ominie aby zmienić podłączenie.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- jaras99
- Specjalista
Zgadzam się z tobą. Przkazniki zaadaptowalem ze starej instalacji fordowskiej.mają 4 stopki. Wziąłem tego pierwszego do rąk i sprawdziłem na krótko podpinajac pod zasilacz 12v i mierzyłem multimetrem przepływ prądu. Po podaniu plusa sterującego brak przepływu.
Natomiast w identycznie wyglądającym drugim przekaźniku sytuacja wygląda odwrotnie i takiej właśnie oczekuje. Chyba ze zle podłączam??? Na cieńsza stopkę górna dałem plus ze wstecznego, na dolną masa. Na grubsze stopki plus z zapalniczki (wewnętrzna stopka) i plus z kamerki(wew stopka) Przekaznik Wygląda jak na zdjęciu
Natomiast w identycznie wyglądającym drugim przekaźniku sytuacja wygląda odwrotnie i takiej właśnie oczekuje. Chyba ze zle podłączam??? Na cieńsza stopkę górna dałem plus ze wstecznego, na dolną masa. Na grubsze stopki plus z zapalniczki (wewnętrzna stopka) i plus z kamerki(wew stopka) Przekaznik Wygląda jak na zdjęciu
- piotrekfire
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 Tdi BKD 2005 DSG 140+
- Imię:: Piotrek
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
Zamiast pozycji ze schematu podłonczasz cofania z lampy jako sterowanie przekaźnika.
Najtańszy to chyba polski Elmot 541
Najtańszy to chyba polski Elmot 541
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
masz kamere podlaczona z jakims modulem? ja ze swoja walczylem i odpuscilem. na poczatku kamera dzialala potem przestala i za choloere nie szla jej wlaczyc. elektryk dzwonil wszedzie gdzie sie da. na koncy wyszlo ze z tym typem nawigacji kamera nie bedzie dzialac
-
trix
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 TDI-CFHC- 2011
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
odpisalem na priv, ale napisze dla potomnych: 19 Gateway-----> Byte 01----> "Off Road" dla gatka 7N0...
Part No SW: 7N0 907 530 BC
Coding: 356003
-- N lip 10, 2016 16:36 --
... oczywiscie dla kamery w wersji High z modulem
Part No SW: 7N0 907 530 BC
Coding: 356003
-- N lip 10, 2016 16:36 --
... oczywiscie dla kamery w wersji High z modulem
-
trix
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 TDI-CFHC- 2011
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Yox bardzo dziękuję ale niestety błąd nadal jest, na RNS pojawia się komunikat że kamera została zatrzymana 
Mój Norweski Turek ==> Highline 2011r - 2.0 TDI CFHC - 7os<==