1.9 tdi BSU dudnienie silnika

maanieek
Auto:: VW Caddy, BSU 1.9tdi, 200
Imię:: maanieek

1.9 tdi BSU dudnienie silnika

Post autor: maanieek »

Witam Wszystkich.
Wczytuję się w to forum od dłuższego czasu, ale nie mogę dopasować nic co przytrafiło się mojemu Caddy.
Silnik jak w temacie ze zwykłym sprzęgłem.
Problem się nasilał od dłuższego czasu ze strony sprzęgła. Pierwsze podejrzenia to dwumasa ale po konkretnej analizie do wymiany poszedł cały zestaw sprzęgła. Główna przyczyna to łożysko. Niestety problem nie znikł. Sprzęgło pracuje lepiej ale na pedale nadal występuje drganie.
Równolegle ze sprzęgłem pojawił się problem z dymieniem podczas odpalania. Wizyty w kilku warsztatach z diagnozą pompowtrysków i uszkodzonej turbiny zaprowadziły mnie do mechanika, który stwierdził, że trzeba wymienić wałek rozrządu i szklanki bo żyją swoim życiem. Jak zobaczyłem zwłoki to byłem naprawdę przerażony. Niestety po wyciszeniu pierwotnych problemów pozostał problem dudnienia, które pojawia się przy ok. 2000 rpm. Silnik powiedzmy, że pracuje równo tylko dostaje drugiego pogłosu. W momencie gwałtownego ujmowania gazu pojawia się coś w rodzaju "chrapania".
Nadal pozostaje drżenie pedału sprzęgła. Odpala bez problemów. Przejechał w sumie 230k km.
Proszę o jakieś sugestie. Z góry bardzo dziękuję.
ODPOWIEDZ