Luz na kierownicy i dziwne stukanie w zawieszeniu
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 tdi 2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Luz na kierownicy i dziwne stukanie w zawieszeniu
Cześć.
Touran 1.9tdi BXE 2007r.
Od jakiegoś czasu mam głuche stuki z prawej strony.Na małych nierownosciach nawet je słychać. Wymieniłem łącznik stabilizatora i nie pomogło (lemforder).
Mało tego zawaliłem z kolegą całe zawieszenie z prawej strony tzn . wahacz, zdjelismy amortyzator sprawdziliśmy sprężynę oraz poduszkę amortyzatora.Jak miałem to na wierzchu to przy okazji zmieniłem cały stabilizator który był z auta o bardzo małym przebiegu.Gumy na nim jak nowe.Moje wyglądały gorzej. Nic nie pomogło dalej stuka coś tam.Nie ma luzów na tulejach wyczuwalnych.Na przeglądzie amortyzatory i reszta ok końcówki drążków ok.
Ale czy na postoju auta ruszając kierownicą prawo lewo mam delikatny luz i słyszę stuk jak i przy ruchu w prawo i w lewo.Czy tak powinno być? Powinien być luz i stuk z obu stron.
Drążki kierownicze do wymiany bo już sam nie wiem co wymienić aby pomogło.
Touran 1.9tdi BXE 2007r.
Od jakiegoś czasu mam głuche stuki z prawej strony.Na małych nierownosciach nawet je słychać. Wymieniłem łącznik stabilizatora i nie pomogło (lemforder).
Mało tego zawaliłem z kolegą całe zawieszenie z prawej strony tzn . wahacz, zdjelismy amortyzator sprawdziliśmy sprężynę oraz poduszkę amortyzatora.Jak miałem to na wierzchu to przy okazji zmieniłem cały stabilizator który był z auta o bardzo małym przebiegu.Gumy na nim jak nowe.Moje wyglądały gorzej. Nic nie pomogło dalej stuka coś tam.Nie ma luzów na tulejach wyczuwalnych.Na przeglądzie amortyzatory i reszta ok końcówki drążków ok.
Ale czy na postoju auta ruszając kierownicą prawo lewo mam delikatny luz i słyszę stuk jak i przy ruchu w prawo i w lewo.Czy tak powinno być? Powinien być luz i stuk z obu stron.
Drążki kierownicze do wymiany bo już sam nie wiem co wymienić aby pomogło.
- piotrekfire
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 Tdi BKD 2005 DSG 140+
- Imię:: Piotrek
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
Re: Luz na kierownicy i dziwne stukanie w zawieszeniu
Zostaje luz na maglownicy (ja mam to samo) lub drążki kierownicze od strony magla
-
- Początkujący
Czy luz na maglownicy można zniwelować za pomocą śruby?
Sam nie wiem czy zaryzykować wymianę drążków na nowe.
Sam nie wiem czy zaryzykować wymianę drążków na nowe.
- piotrekfire
- Użytkownik
Teoretycznie można - ale u jakiego mechanika nie byłem to każdy mówił- luz skasujesz ale po skręceniu do momentu w którym nie było luzu(czyli trochę w bok- tam nie ma luzu) robi się za ciasno i kiera sama nie wraca do jazdy na wprost. Wymiana drążków prościzna, potrzebny jedynie klucz rurkowy-samozaciskowy.
Wjedź na kanał i zdiagnozuj- magiel czy drążki/drążek
Wjedź na kanał i zdiagnozuj- magiel czy drążki/drążek
-
- Początkujący
Jak to zdiagnozować?
W przyszłym tygodniu jadę do kumpla na wymianę oleju to przy okazji zajrzymy w te elementy.
W przyszłym tygodniu jadę do kumpla na wymianę oleju to przy okazji zajrzymy w te elementy.
- piotrekfire
- Użytkownik
Jeden pod autem patrzy, a drugi delikatne ruszanie kierą prawo-lewo. Jak nie widać to ręke na drążek i się wyczuje pukanieGSG-9 pisze:Jak to zdiagnozować?
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
Nie wiem jak jest w LHD, ale moze tak samo, u mnie w RHD, stukalo przez ok rok z prawej strony i nie moglem dojsc przyczyny, sprawdzilem zawieszenie, juz nawet zawias drzwi chcialem wymieniac, winną okazala sie ta mala chlodniczka, pod spodem na wysokosci drzwi ( u mnie kierowcy) wizualnie wszystko wygladalo ok, ale musialem gdzies zahaczyc, sruba sie urwala i stukalo o podwozie
wiec poloz sie pod auto i sprawdz reka czy nie ma luzów 

- artek1234
- Początkujący
- Auto:: VW TOURAN 1.9TDI BLS 2007
- Imię:: Artur
- Podziękował: 3 razy
jak znajdziesz przyczyne chetnie sie dowiem bo mam ten sam problem i nie moge dojsc co jest kazda wersja do sprawdzenia
-
- Zaawansowany
- Auto:: touran 2.0 BMM 2007
- Imię:: Grześ
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 43 razy
Miałem podobnie tylko z lewej strony przy okazji wymiany dwumasy wymontowałem maglownice oddałem do sprawdzenia (stan idealny)podczas przeglądu technicznego w ASO poprosiłem o sprawdzenie zawieszenia dokładnie lewej strony wszystko idealne a dalej stuka (niema się do czego doczepić) wymieniłem amortyzator na próbę nowe łożysko makpersona łącznik sworzeń wahacza nie pomogło problemem okazała się tylna tuleja wahacza która dopiero po wyjęciu pokazała luz problem znikł (jedyny pozytyw jest taki ,że wszystkie śruby mam przesmarowane) 

Touran 1t3 new beetle Kymco downtwon
669 997 911
669 997 911