Spryskiwacze Lamp

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Akuku
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Spryskiwacze Lamp

Post autor: Akuku »

Witam.
Jestem nowym posiadaczem tourana i mam zagwozdkę .
chodzi mi o spryskiwacze lamp posiadam spryskiwacze ale nie mam Xnonów a dowiadywałem się że spryskiwacze były montowane tylko z Xnonami a ja posiadam zwykłe jak to ejst thx dzięki za odpowiedzi pozdrawiam Akuku

P.S
jakie były wersje wyposażenia ??
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Otóż źle się dowiedziałeś, albo od złej osoby :)
Spryskiwacze były też dostępne w pakiecie zimowym (bez xenonów) :)
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Akuku
Początkujący

Aha to dobrze Bo juz myślałem ze był jakiś dzwon i było robione po kosztach :D a wiesz moze jakie są wersję wyposażenia ??
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

Basic - teraz zdaje się nazywany Conceptline'em - najuboższe
Trendline
Highline
No i jakieś trowy indywidualne np. taki jak mój z Niemiec - wersja Goal - zdaje się że to coś jak Trendline.
Ale co próbujesz się dowiedzieć?
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Akuku
Początkujący

nom tylko jak to sprawdzić gdzieś to piszę ????
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

W książce serwisowej (jakoś na początku) lub w bagażniku powinieneś mieć taką wlepkę:

Obrazek

TREND to skrót od wersji wyposażenia (trendline).
Akuku
Początkujący

Heheh to mamy problema książki nie posiadam . a gdzie dokładnie w bagażniku ona jest ??? bo mam wersje 7 os. i nigdzie nie widziałem na wierzchy na 100% jej nie ma moze gdzieś schowana ?
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

Akuku pisze:Heheh to mamy problema książki nie posiadam . a gdzie dokładnie w bagażniku ona jest ??? bo mam wersje 7 os. i nigdzie nie widziałem na wierzchy na 100% jej nie ma moze gdzieś schowana ?
u mnie trzeba podnieść klapę (podłogę) w bagażniku, następnie plastikową wytłoczkę od koła zapasowego, i wtedy ukazuje się nalepka :). Owocnych łowów.
Obrazek

Obrazek
Akuku
Początkujący

Hmmm no nie wiem poszukamy zobaczymy ale narazie szukać nie bede bo pogodo brzydka .
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

Podepnę się pod temat rozpoczęty przez Akuku.
W moim Touranie, w przednim zderzaku mam wycięcia pod spryskiwacze reflektorów ale spryskiwacze nie działają. Moje pytania:
1. Czy mam spryskiwacze, czy tylko zaślepki (czy były wypuszczane zderzaki z zaślepkami, czy jak były "dziury" w zderzaku to zawsze dawali spryskiwacze)?
2. Czy można na podstawie w/w wklejki zidentyfikować posiadanie spryskiwaczy reflektorów czy trzeba szukać pod maską?
3. Jeśli szczęśliwie okaże się, że spryski posiadam to pewnie aktywuje je tylko przez VAG - to już moje stwierdzenie :)
Dla informacji: mój Touran ma pakiet zimowy (bo chyba w skład tego pakietu wchodzą m.in. podgrzewane fotele) oraz dość duży zbiornik na płyn (gdy tylko zapala się kontrolka płynu do spryskiwaczy wlewam ok. 4 l płynu)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

Jak nie ma spryskiwaczy, to nie ma dziur w zderzaku.
Jak masz duży zbiornik (4l przy kontrolce) to masz spryski, ale CI nie działają. I tak spryski były w pakiecie zimowym.
VAG i sprawdź co wyświetli :)
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Rauko pisze:Jak nie ma spryskiwaczy, to nie ma dziur w zderzaku.
Jak masz duży zbiornik (4l przy kontrolce) to masz spryski, ale CI nie działają. I tak spryski były w pakiecie zimowym.
VAG i sprawdź co wyświetli :)
Jezeli masz pakiet zimowy w tym wchodza podgrzewane fotele to masz i podgrzewane spryskiwacze - standart w pakiecie zimowym w tym takze podgrzewane lustarka (to sprawdzisz na galce zmiany ustawienia lusterek. U mnie standartowo spryski sa ustawione co 4 uzycie spryskiwacza uruchomiaja sie spryskiwacze refrektorow i by najmniej nie mam ksenonów.
Jezeli spryski Ci nie dzialaja to: sprawdz Vagiem czy pokaze bledy, sprawdz bezpieczniki moze ktorys jest przepalony.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Mam podobnu problem, w zderzaku są zaślepki spryskiwaczy, są grzane lustra, grzane siedzenia ale spryskiwacze nie działają. zastanawiam się, czy zderzak był wyimeniony, bo był dzwon i po prostu jest inny, czy te spryski faktycznie tam siedzą i jest jakiś problem... Czy ktoś z wawy jest w stanie mi pomóc?
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 703 razy

Post autor: spacewalker »

Zdejmij zderzak i zobacz co masz. Albo zrób diagnostyke pompki spryskiwaczy lamp i zobaczysz czy się podnisa pod ciśnieniem płynu - bo tak mają sie podnieśc. Moga byc tez tak zakodowane zeby się nie uruchamiały. Diagnostyka albo wyjecie zderzaka.
HoSe72
Początkujący

Post autor: HoSe72 »

Częstą przypadłością nie działających sprysków lamp jest zatarta pompka przy zbiorniku płynu, przepala bezpiecznik.

Przy posiadanym dużym zbiorniku i spryskiwaczach reflektorów były montowane dwie pompki, jedna była do szyb druga do lamp. Jeśli ktoś wcześniej VAGiem wyłączył działanie tej pompki np. z powodu szybkiego zużycia płynu, lub miał ustawione światła w trybie skandynawskim to ta pompka też nie działa, chyba że włączy się światła ręcznie włącznikiem.
Z tego głównie powodu, tak myślę,że używane są o wiele rzadziej, pompki się zacierają.

U siebie po przywiezieniu auta z niemiec też musiałem wymienić pompkę. Jej cena nie jest wysoka (ok. 80zł) ale jest trochę pracy by się do niej dostać.
Trzeba zrzucać przedni zderzak.
Gdzieś na innym forum gość pisał, że wymienił ją przez wyjętą kratkę halogena, ale musiał mieć chyba "rączkę ginekologa" by w takiej małej przestrzeni uporać się z problemem. Ja nawet nie próbowałem.
ODPOWIEDZ