TOURAN 2015 (5T1)
-
- Przeglądacz
- Auto:: 1.4 TSI DSG 7 HL 2016
- Imię:: Piotrek
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: TOURAN 2015
No to trochę poczekałeś, ja 1 kwietnia złożyłem zamówienie, też będę chyba brał dodatkową gwarancję i przeglądy, tylko trzeba trafić z przebiegiem km. muszę poczytać więcej na ten temat.
I jaka Twoja reakcja, wrażenie odnośnie auta zadowolony, zaskoczony, napisz coś.
I jaka Twoja reakcja, wrażenie odnośnie auta zadowolony, zaskoczony, napisz coś.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.4 tsi 2016
- Imię:: Łukasz
witam kolegę z Łodzi
jeżdżę już ponad miesiąc i do tej pory spotkałem tylko jednego tourana (czarnego)
nie wiem czy wynika to z małego zainteresowania czy braku dostępności u dealerów?
jeżdżę już ponad miesiąc i do tej pory spotkałem tylko jednego tourana (czarnego)
nie wiem czy wynika to z małego zainteresowania czy braku dostępności u dealerów?
-
- Początkujący
- Auto:: Touran, 1.8 TSI, 2016
- Imię:: Łukasz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
W Łodzi coś słabiudko z nowymi Touranami.
Dzisiaj udało mi się ogarnąć Android Auto. Na moim Nexusie 5 niechciało zadziałać. Poszperałem w sieci i dowiedziałem się że trzeba doinstalować apkę ręcznie. Android Auto. Niestety, ale w Play Store nie mogłem jej znaleźć. Myślałem, że będzie to lepiej ogarnięte - trochę przycina. Pobawię się jeszcze trochę tym wynalazkiem, ale chyba zostanę przy wbudowanej nawigacji i Spotify po bluetoothie. Discovery Pro ma Google Earth, który działa płynnie.
Infotainment VW jest przyjemny w obsłudze. Udało sparować się dwa telefony.
Autko, przyjemne, przestronne, rodzinne. Żonie i córce się podoba, a to najważniejsze.
Dzisiaj udało mi się ogarnąć Android Auto. Na moim Nexusie 5 niechciało zadziałać. Poszperałem w sieci i dowiedziałem się że trzeba doinstalować apkę ręcznie. Android Auto. Niestety, ale w Play Store nie mogłem jej znaleźć. Myślałem, że będzie to lepiej ogarnięte - trochę przycina. Pobawię się jeszcze trochę tym wynalazkiem, ale chyba zostanę przy wbudowanej nawigacji i Spotify po bluetoothie. Discovery Pro ma Google Earth, który działa płynnie.
Infotainment VW jest przyjemny w obsłudze. Udało sparować się dwa telefony.
Autko, przyjemne, przestronne, rodzinne. Żonie i córce się podoba, a to najważniejsze.
-
- Przeglądacz
Po Szczecinie też jeden czarny jeździ, myślę, że bardziej chodzi tu o długotrwały czas oczekiwania na auto, trochę to może wpływać negatywne na decyzję czy kupować czy nie kupować Tourana.
-- Pn cze 20, 2016 13:51 --
No moje autko ma status w transporcie więc niedługo mogą się spodziewać tourana
-- Pn cze 20, 2016 13:51 --
No moje autko ma status w transporcie więc niedługo mogą się spodziewać tourana

- SlaVW
- Kandydat
- Auto:: 5T1 2016 1.4 TSI DSG
- Imię:: Sławek
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Nic nie poradzę, może mam spokojniejszą drogę do roboty/z roboty, nie chce wyjść inaczej. Ponieważ Johan007 pytał czy aby komputer samochodowy nie zaniża wyniku, sprawdziłem na ostatnim tankowaniu przy jeździe po Szczecinie. w/g komputera 7,8, w/g wlanej benzyny 8,26 (ta sama stacja, ale inny kijek, tankowane przed i po do pierwszego odstrzału).KriSSo pisze:Ale to nie jest typowe miasto, ponieważ średnia prędkość 27 km/h jest za wysoka, dlatego masz tak relatywnie niskie spalanie.
ostatnie zdjęcie to droga z Helu do Szczecina (klima off)
Pozdrowienia
-
- Przeglądacz
- Johan007
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.4 TSI DSG 2016
- Imię:: Jaś
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Niestety, potwierdza to moją teorię, że spalanie katalogowe i rzeczywiste nie ma nic do siebie. Najgorsze jest, że wskazania w samochodzie kłamią jeszcze o 0,4-0,7l /100km. Czy koś wie gdzie można wprowadzić korektę w wynik spalania? U mnie wychodzi średnio 106% - 108%
-
- Przeglądacz
To, że spalanie jest wyższe niż zapisane w instrukcji i zapowiadane przez vw to wiadoma sprawa i tu zaskoczony nie jestem ale czy wskazania auta są za niżone niż jest fakt faktyczny, niewiem co mam myśleć ale nie sądzę żeby tak było.
- Gandalf
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
U mnie średnie zużycie w mieście: 11 l/100km, normalna jazda.
Liczone z tankowania.
We wszystkich moich dotychczasowych samochodach komputer zaniżał spalanie. Zwykle o ok. 0,5 l/100km
Liczone z tankowania.
We wszystkich moich dotychczasowych samochodach komputer zaniżał spalanie. Zwykle o ok. 0,5 l/100km
-
- Przeglądacz
-
- Przeglądacz
No to ja czekam 1.4 TSI BMT 150 KM (110 kW) DSG 7 - stopniowa
dostałem informację, że jest na placu centralnym, to ten może więcej spalić ale chyba nie ma co się dziwić, wielkość auta,150 KM robi swoje.
dostałem informację, że jest na placu centralnym, to ten może więcej spalić ale chyba nie ma co się dziwić, wielkość auta,150 KM robi swoje.
- Gandalf
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
Już od dawna nie wierzę w obietnice producentów w zakresie spalania.
Touran pali tyle co moja poprzednia skoda octavia 2.0FSI (też 150KM). Moc wymaga zasilania. Skądś się te 150KM musi brać.
Producent podaje zużycie:
7 cykl miejski
5 poza miastem
5,7 średnio
Wolałbym, żeby napisali prawdę:
11 cykl miejski
7,5 poza miastem
9 średnio
Nie mam pretensji, że tyle pali. Samochód jest wysoki, dość ciężki i ma szerokie opony. To wpływa na zużycie paliwa. Szkoda, że VW znów robi użytkowników w balona, podając wartości z laboratorium a nie z rzeczywistego użytkowania.
Touran pali tyle co moja poprzednia skoda octavia 2.0FSI (też 150KM). Moc wymaga zasilania. Skądś się te 150KM musi brać.
Producent podaje zużycie:
7 cykl miejski
5 poza miastem
5,7 średnio
Wolałbym, żeby napisali prawdę:
11 cykl miejski
7,5 poza miastem
9 średnio
Nie mam pretensji, że tyle pali. Samochód jest wysoki, dość ciężki i ma szerokie opony. To wpływa na zużycie paliwa. Szkoda, że VW znów robi użytkowników w balona, podając wartości z laboratorium a nie z rzeczywistego użytkowania.