Większe spalanie, mniejsza moc 1.9TDI

adamos1990
Auto:: VW TOURAN, 1.9TDI, 2005
Imię:: Adam
Podziękował: 1 raz

Większe spalanie, mniejsza moc 1.9TDI

Post autor: adamos1990 »

Witam.
Dwa tygodnie temu oddałem mojego Tourana 1.9TDI, 105km, 2005r na wymianę uszczelniaczy pompowtrysków, pompki sprzęgła i wysprzęglika (po dłuższym postoju ciężko palił - trzeba było parę dobrych sekund trzymać go na rozruszniku. Pedał sprzęgła nie odbijał do końca). Teraz samochód na zimnym silniku pali na dotyk - na ciepłym trochę gorzej, ale bez tragedii, a pedał sprzęgła działa jak nowy. Problem polega na tym, że odkąd go odebrałem od mechanika zauważyłem, że średnie spalanie jest w granicach 8l/100km - przed oddaniem palił nie więcej niż 6,5l/100km. Oprócz tego mam wrażenie, że reakcja na pedał gazu jest ospała - posiadam trzy inne samochody z silnikiem 1.9tdi 90km i w 100% ładniej się zbierają (vw golf III, audi A3, skoda octavia I) - jednak ten problem występował już przed oddaniem samochodu do mechanika. Mechanik powiedział, że mam problem z pedałem gazu, ponieważ wyskakuje błąd pedału gazu (coś z napięciem) i dlatego samochód ma większe spalanie i jest ospały. Do końca mnie nie przekonał, ponieważ problem z pedałem gazu pierwszy raz miałem w tamtym roku...pojawiła mi się migająca kontrolka świec żarowych, a komputer faktycznie wyświetlił problem z czujnikiem gazu. Jednak po paru dniach kontrolka zgasła i był spokój, aż do tego tygodnia - w tym tygodniu zapaliła się raz, ale po ponownym uruchomieniu silnika zgasła i już nie wróciła. Jednak problemu z podwyższonym spalaniem nigdy nie miałem, aż do momentu odebrania Tourana od mechanika. Komputer nie pokazuje żadnych innych błędów. Bardzo proszę o porady!
Awatar użytkownika
turanturan
Auto:: VW Golf 5
Imię:: Michał
Kontakt:

Re: Większe spalanie, mniejsza moc 1.9TDI

Post autor: turanturan »

Wyślij go do innego mechanika? Moim zdaniem to sprawa w stylu "uuu, a kto to panu tak spierdzielił?"
ODPOWIEDZ