Touranek dla Michałka :)

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
AZIK
Użytkownik
Auto:: 1T3 1,4 TSI
Imię:: Michał
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Touranek dla Michałka :)

Post autor: AZIK »

hej..

no i byłem w zabrzu u tego gostka... od samego początku wpał mi w oko ten cross http://otomoto.pl/volkswagen-touran-2-0 ... 84189.html

podczas rozmowy wyszło że malowane były drzwi prawe przód + tył...
zderzak w realu, podobnie jak na zdjęciach posiada lekko inny odcień..
możlwiwość przeglądu w ASO w Tychach - wybrany przezemnie...

silnik BMM czyli te 8v jednak...
model 2009 wyprodukowany 04.09.2008 (nie wiem co to vw tak dziwnie to nazywa: model 2009 a auto z 2008)

oponki na jednej ośce trochę.... raczej do wymiany,
siedzenie kierowcy trochę przytarta tapicera-kwalifikuje się do wymiany
zamiast zapasu - zetaw naprawczy (miałem tak też w audi więc mnie to nie dziwi)
zimówek brak :(

co sądzicie??? był ktoś mądrzejszy odemnie co zauważył jeszcze jakieś niedoskonałości??? może ktoś VIN już sprawdzał i ma jakieś informacje...

mile widziane wszelkie sugestie i zebrane informacje jeśli ktoś posiada
adamrogalski
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Re: Touranek dla Michałka :)

Post autor: adamrogalski »

za tą cenę dla mnie zbyt dużo niedociągnięć, ja odpuściłem auto uzywane od niego, auta są generalnie OK ale dla mnie kupno auta za 60k i poźniej naprawy itp to bez sens.

Wg mnie każde lekko rasują, choć w granicy rozsądku, to i tak najlepsze co jest na allegro (mam na myśli sprzedawcę).

Osobiście sprawdziłem ładnych kilka sztuk z allegro i te budziły najmniejsze niepokoje
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

AZIK pisze:podczas rozmowy wyszło że malowane były drzwi prawe przód + tył...
zderzak w realu, podobnie jak na zdjęciach posiada lekko inny odcień..
Ale było malowane bo co?
Jakby był porysowany, pognieciony to sam byś pewnie pomalował, albo nie kupił.
Tak to wiesz co było robione i szczerze bez ściemy.
AZIK pisze:oponki na jednej ośce trochę.... raczej do wymiany,
wogóle nie zwracałem uwagi na opony przy zakupie. Bardziej na piękne felgi które dołożone do tego modelu, co nie znaczy, że totalnie olałem to na czym dojadę 400 km do domu;).
Opony i tak się zmienia co jakiś czas, a Ja dostałem w miarę dobrym stanie, ale różne modele na ośkach.
Pewnie kupie sobie nowe na sezon.
Felgi stalowe na zimę kupiłem za grosze w Mobile Net. Opony na zime kupiłem sam. Najnowszy model GoodYeara. Takie chciałem, a takich bym na pewno nie wycyganił.
AZIK pisze:siedzenie kierowcy trochę przytarta tapicera-kwalifikuje się do wymiany
Tego nie bardzo rozumiem.
Na zdjęciach nic nie widzę.
Jak w paru letnim samochodzie chcesz mieć nową tapicerkę?
Albo widać ślady uzytkowania albo jest uszkodzona przez jakiś ostry przedmiot bądź coś innego.
Aż taka tragedia?
Mogłeś foty porobić.
zamiast zapasu - zestaw naprawczy (miałem tak też w audi więc mnie to nie dziwi)
to standard. Za to miałem piętrowy bagażnik i miejsce na dojazdówkę. Dokupiłem dojazdówkę i mam podwójne zabezpieczenie :)

Nic nie piszesz o tym jak chodzi silnik i ogólny stan auta.
Kupujesz bardziej okiem do czego masz oczywiście prawo, a niektóre rzeczy które Ci się nie podobają to minimalne koszta w porównaniu z ceną całego auta.

Wybór należy do Ciebie

pozdr jako zadowolony klient
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez Ciapek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam!
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Wg mnie troszke za dużo...

Niezależne ogrzewanie czyli --> dogrzewacz :)
Awatar użytkownika
AZIK
Użytkownik

napisałem, że malowanie auta nie dyskfalifikuje go do zakupienia przezemnie , może źle zrozumiałeś.... sam maluję zderzaki jak mam tylko małą ryskę... raczej wyrażałem tym samym, że dostałem szczerą informację i nie budzi to we mnie odrazy :)

nad oponami nie płaczę!!! stalówki kupiłeś???... to fajnie... ale pojęcie "za grosze" jest względne.... ja na zimę zawsze zakładam zimówki z dodatkowym zestawem alu...

ogólnie a może i najważniejsze....

silnik: z góry suchy, zapalił od strzału, choć pewno długo stał co jest plusem, bez niepokojących dźwięków i walenia, silnik nie kołysał, równomierna praca, po nagrzaniu troche go podeptałem, ale z DPFem to se możemy patrzeć na to co wychodzi z tyłu i tak nic nie widać, stan pod maską nie wskazywał na żadne mycie, osłona pod silnikiem zamocowana.... żeby dokonać jakiś innych obiektywnych ocen (błędy, wtryski, itp) to muszę po prostu do ASO podjechać i wpiąć go na vaga.... no bo coż na miejscu więcej stwierdze-nie jestem aż takim silnikowcem, żeby usłyszeć czy panewki nie mają luzu 8)

jeśli chodzi o wygląd lakieru: bez zatrzeżeń, może jakieś małe drobne ryski- siary nie ma, może auto po polerce, może nie... jak stało trzy miechy trudno mi ocenić... na masce drobne ślady po kamyczkach - czyli normalka, auto raczej wizualnie w dobrym stanie

to ze drzwi malowane - nie widać
zderzak czy był malowany??? nie wiem???

a co do siedzeń - lekkie wytarcia/przetarcia materiału na siedzisku i oparciu, jakby od częstego wstawania, albo nieudolnego wsiadania 160 kg grubasa... sam fotel w bardzo dobrym stanie.... dziwi mnie to bo miałem audisie różne i problem przecierającego materiału pojawiał się dopiero po 200/250 tyś km... no ale jak wspomniałem może to być również nieudolne częste wsiadanie/ lub noszenie ciuchów z cekinami (może jakiś pedał)

kiera i gała oki, pedał sprzęgła-wiadomo lekkie zurzycie.... włączniki świateł, otwierania szyb-oki, podsufitka czysta-gość zapierał się że auta nie prał... plastiki w środku bez jakichś zadrapań przypadkowych...

generalnie wg mnie, autko godne uwagi.... ale bez czytania historii wg VIN się nie może obejść, również wizyta do przeglądnięcia wozu i sprawdzenia stanu auta wg vaga

chyba ogólnie troszkę nie zrozumiałeś mojego przesłania... generalnie autko w niezłym wypasie i wersja cross a ja lubię takie niespotykane indywidualności :>
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar

Post autor: QQRYDZA »

AZIK,tak szczerze to za taka kase możesz przytargać coś z niemiec z 2010w b.dobrym stanie,
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
AZIK
Użytkownik

Qqurydza pewno masz rację, ale to bym musiał komuś zlecić, a niestety nie mam komu, okoliczni "znajomi" "handlarze" nie są znów tacy super tani :( ... to też kosztuje... jakbyś miał namiar na kogoś zaufanego to na pw. może skorzystam...

dzięki za obiektywizm....

byłem też w ASO pytałem o nufke ale nawet ze średnim wypasem cena wykracza wysoko poza moje zdolności finansowe :(

ta oferta z zabrza mogła by być niestety trochę tańsza, ale autko ma raczej wszystko co miałem w A-4 Sline`ce i do czego byłem "przyzwyczajony". Za tą kasę pewno kupił bym spokojnie A4 b8 ale jakoś się do b7 zraziłem z ciągłymi problemami i spalaniem średnim 9-10 litrów w tym 80% poza miastem...
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert

QQRYDZA pisze:AZIK,tak szczerze to za taka kase możesz przytargać coś z niemiec z 2010w b.dobrym stanie,
wszystko fajnie, ale nie Cross Tourana :)

AZIK i bardzo dobrze z tą indywidualnością :) Rozumie, rozumiem :)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar

Post autor: QQRYDZA »

z crosem ciężko wszędzie tu popatrz
http://szukaj.pl.mobile.eu/samochod/vol ... 10&lang=pl
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

może to moje subiektywne odczucie ale ja bym mu jeszcze sprawdził geometrię bo mi jakos nie pasuje tylna oś... i jeszcze do tego to, że malowane drzwi tylne z prawej strony i zderzak... lepiej dmuchać na zimne niż ma potem 4 ślady zostawiać...

no i cena zabójcza...
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy

Post autor: seba244 »

AZIK, wysłałem ci info na PW
Awatar użytkownika
AZIK
Użytkownik

seba244 pisze:AZIK, wysłałem ci info na PW
:piwo:

[ Dodano: Sro Lut 15, 2012 23:14 ]
Dodi pisze:może to moje subiektywne odczucie ale ja bym mu jeszcze sprawdził geometrię bo mi jakos nie pasuje tylna oś... i jeszcze do tego to, że malowane drzwi tylne z prawej strony i zderzak... lepiej dmuchać na zimne niż ma potem 4 ślady zostawiać...

no i cena zabójcza...
cena??? w cz-wie jest jeszcze droższy....

dzięki za sugestie z geometrią :) autko miało malowane tylne i przednie prawe drzwi i ... wg czujnika od kolesia 200 mikronów czy jak się ta jednostka nazywa.. reszta auta osylowała 145/ 160... nie wiem czy to dobrze czy źle???? czujnik chyba made in china był, bo sam się wkurzał niekiedy... jak go źle przyłożył wychodziły gupoty... zderzak przód chyba psikany wg mnie...
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

a srawdzałeś wnęki tym czujnikiem? bo te 200 mikronów to wykazuje tylko powtórne malowania bez szpachli... ale to mogły byc kupione drugie drzwi i pomalowane tylko... ja bym obleciał dokładnie wnęki, centymer po centymetrze czy spawów gdzies nie ma...
matti1535
Specjalista
Imię::

Post autor: matti1535 »

Korzystałem z miernika magnetycznego i polecam tą metodę. Cena nieporównywalna do elektronicznych mierników, a efekt pomiaru wiarygodny. Zapłaciłem 24 zł i najpierw przetestowałem na sprawdzonych powierzchniach aut od znajomych.
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert

ja słyszałem, że te magnetyczne to kupa jakaś.

Ja sprawdzałem u gościa i sprawdzałem w ASO. Wyszło to samo.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ