1.6 TDI a 1.6 TDI Bluemotion?

fabizlobicki
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.9 TDI2004 BKC
Imię:: Sławek
Podziękował: 3 razy

1.6 TDI a 1.6 TDI Bluemotion?

Post autor: fabizlobicki »

Cześć Turanowicze. Zwracam się dziś do posiadaczy touranów z 2 serii produkcji. Od 5 lat posiadam tourana z 2004 1.9 TDI i sprawuje się on znakomicie, lecz blacha już trroche nie domaga i sprzedawać trzeba. Dlatego zdecydowałem się na kolejnego, lecz gdy zobaczyłem że w gamie silnikowej diesli nie ma już mojego ukochanego 1.9 doznałem załamania. Poczytałem więc trochę,przejrzałem stronki, i zainteresował mnie silnik 1.6. Ale, zauważyłem że są dwie odmiany z bluemotion i bez. Moje pytanie jest następujące: Czy różnice w konstrukcji tych silników są jakieś znaczące, czy chociaż jeden z nich w jakimś stopniu dorówna niezawodnością 1.9, eksploatacja którego silnika jest bardziej opłacalna? Zastanawia mnie też 2.0 tdi Ale boję się bo jest on już znany z problemów. Słyszałem że te bez pompowtrysków właśnie w serii 2 są już bardziej do zniesienia. Czekam na wasze komentarze. W który silnik bardziej opłaca się zainwestować. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
poldiver
Zaawansowany
Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
Imię:: Kuba
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Re: 1.6 TDI a 1.6 TDI Bluemotion?

Post autor: poldiver »

Zwykły 1.6 jest ok. Start-stop przeważnie wkurza właścicieli na tyle mocno, że go wyłączają.
Silnik 2.0 - gdybym miał szukać Tourana obstawiałbym właśnie tą pojemność.
Swoje Caddy zmienię, gdy trafię na takie z silnikiem 2.0.

W kwestii bezawaryjności i ekonomiczności:
miałem Tourana z 2005r 1.9 TDI
mam Caddy z 2011 r 1.6 CR
Touran palił mniej (ok. 0,5l), miał przebieg w granicach 80 000km gdy go sprzedałem. Dlaczego sprzedałem? W ciągu roku padła mi turbina, łożyska na obu osiach i drobniejsze tematy
Caddy - o wiele cichszy silnik, pali trochę więcej, ma przebieg obecny 200 000km. W ubiegłym roku wymieniłem EGR na nowy, kupiony w serwisie. Sprzedam go nie wcześniej niż za dwa lata, co znaczy, że będzie mi służył 4 lata. No chyba, że spotkam 2 litry.
Poza tym tylko filtry, oleje i jazda
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Slawek skad ta pewnosc ze silnik 2.0 jest bardziej awaryjny? Zarowno w 1.6 czy 1.9 i 2.0 TDI wczesniej czy pozniej bedziesz mial sprzeglo do zrobienia, turbina umrze uklad wtryskowy tez wieczny nie bedzie takze nie rozumiem czego tu sie bac
fabizlobicki
Początkujący

Czytałem tylko że te produkowane do 2007 2.0 Tdi były bardziej awaryjne niż 1.9. Ale jak jest z tymi nowymi to nie wiem. Czy jeśli miał bym brać 2.0 to ile koni? Myślę że te 140 by stykło.
blue1980
Przeglądacz
Auto:: Touran, 2,0, 2005
Imię:: Przemek
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: blue1980 »

ja mam 2,0 TDI (140 km) DSG natłuczone ponad 500 000 i nie mogę narzekać wszystko wymieniasz na bierząco dbasz o gada to będzie służył.
fabizlobicki
Początkujący

A właśnie jeszcze takie małe pytanko. Czy te 2.0 Ale z dsg to dobry wybór jak na jazdę bardziej po mieście? Czy ta skrzynia oferuje ręczna zmiane czy to najprostszy automat. Mojego dotychczasowego tourana używam do małego transportu. Posiadam firmę sprzątająca i przewozie w bagażniku trochę sprzętu odkurzacze itd. Robię dziennie ok 30 km głównie po mieście. Czytałem że ta skrzynia to códo pod względem wygody Ale czy pod względem eksploatacji i spalania również?
Awatar użytkownika
poldiver
Zaawansowany
Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
Imię:: Kuba
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: poldiver »

fabizlobicki pisze:Posiadam firmę sprzątająca i przewozie w bagażniku trochę sprzętu odkurzacze itd. Robię dziennie ok 30 km głównie po mieście.
Czy poza tym przebiegiem w mieście robisz regularnie jakieś trasy?
Bo jeśli nie, to DPF się podda. Albo pomyśl o benzynie, albo o wywaleniu dpf-a
fabizlobicki
Początkujący

Jest taka trasa gdzie co tydzień mogę mu pocisnąć ze 120 Ale i tak liczyłem się już problemem dpfu. Mam zamiar Od razu jechać do mechanika co by Od razu pozbyć się problemu.
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Mialem przyjemnosc jezdzic passerati 140 konnym z dsg jak dla mnie bomba, niezauwazalnie szybko zmienia biegi sam bym chcial miec cos takiego ale uwazam zero jeszcze nie ten wiek na automaty :D na temat kosztow dsg sie nie wypowiem po prostu brak codziennej stycznosci z tym cudem techniki ;)
ODPOWIEDZ