TOURAN 2015 (5T1)

Nowości ze świata motoryzacji
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Re: TOURAN 2015

Post autor: peterb »

Muti zgadza się ale ja będę miał kamerę w szybie.
PPD
Obrazek

Obrazek
donjuanik
Początkujący
Auto:: Touran 1.4Tsi, 2016
Imię:: Tom

Post autor: donjuanik »

Czy mogą być problemy z assistance vw gdy ich wezwe do przebitej opony- załozonej poza aso (rozumiem ze obowiazuje gdy korzystamy z autoryzowanych czesci)
gdy profil opony i firma beda dpowiadały tym z vw to podejrzewam ze bedzie ok a co jak bede miał innej firmy opony o innym profilu np 225/50r18
Awatar użytkownika
pkk
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.8 TSI 2016
Imię:: PKK
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: pkk »

donjuanik pisze:Czy mogą być problemy z assistance vw gdy ich wezwe do przebitej opony- załozonej poza aso (rozumiem ze obowiazuje gdy korzystamy z autoryzowanych czesci)
gdy profil opony i firma beda dpowiadały tym z vw to podejrzewam ze bedzie ok a co jak bede miał innej firmy opony o innym profilu np 225/50r18
Ja bym się tym nie przejmował na zapas. Koszt opon w ASO jest tak absurdalnie wysoki, że nie jest wart rozważania assistance.
Awatar użytkownika
marcinde
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4tsi150
Imię:: Marcin
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Post autor: marcinde »

pkk pisze: Ja bym się tym nie przejmował na zapas. Koszt opon w ASO jest tak absurdalnie wysoki, że nie jest wart rozważania assistance.
E tam, ja zimówki kupiłem właśnie przez ASO. Chciałem, żeby mój touran wyjechał od nich na zimówkach, a nie chciałem się bawić w dostarczanie opon do salonu. Cena była na poziomie popularnego sklepu internetowego z oponami +100zł na całym komplecie.
Awatar użytkownika
pkk
Przeglądacz

Patrzyłeś w cennik teraz?
4400zł to najniższa cena za komplet.

Przy zakupie samochodu Dealer zrobi dużo, żeby sprzedać auto.
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

pkk pisze:Patrzyłeś w cennik teraz?
4400zł to najniższa cena za komplet.

Przy zakupie samochodu Dealer zrobi dużo, żeby sprzedać auto.
Nowe 16" kola, 4 szt. 2996 pln
https://www.vw-sklep.pl/pl/sklep/p/2079 ... relli.html
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
pkk
Przeglądacz

A to pardon. Podawałem cenę z felga aluminiowa.
Taki zestaw jak powyższy zmontowalbym za 2000pln
hubertm
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4 TSI DSG
Imię:: Hubert
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: hubertm »

Witam serdecznie :)

Właśnie konfiguruje swojego tourana i troche drogo mi wyszlo :oops:
chcialem sie poradzic z czego można spokojnie zrezygnować a co jednak warto zostawić?

1. DLA - czy to bardzo poprawia bezpieczenstwo jazdy noca?
2. Fotele ergo
3. Adaptacyjne zawieszenie
4. Pakiet Cargo - czy bez tego w bagazniku nie ma zadnego oswietlenia?
5. Discovery Media - czy da się bez tego obejść korzystając z app-connect i nawigacji z androida czy to raczej mało wygodne rozwiązanie?
6. EasyOpen - rozumiem ze duza wygoda, ale czy naprawde warte 3 tysiakow?
7. Kamera cofania - biore park assist ze wzgledu na umiejętności parkowania żony ;) może kamera w tym wariancie to już zbędny gadżet?

Będę bardzo wdzięczny za wasze opinie :)

Pozdrawiam,
Hubert
grszyman
Początkujący
Auto:: Touran 1.4 TSI 150KM
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 4 razy

Post autor: grszyman »

ad.4) Latarka jest też w pakiecie z gniazdem 230V
ad.5) Jeśli nawigacji potrzebujesz sporadycznie to app-connect w zupełności wystarczy... Ja na codzień nie podłączam telefonu przez USB, więc działa tylko Janosik przez Bluetooth (który uruchamia się automatycznie). Gdy potrzebuję nawigacji wystarczy podłączyć telefon. Przy okazji nie musisz się bawić w aktualizacje, a np. najnowsza wersja nawigacji Google pozwala na zapisanie mapy z planowanej trasy w pamięci telefonu, co pozwala nawet na nawigację za granicą bez dostępu do internetu. Znajomy pojechał tak do Czech i był zadowolony.
ad.7) Mam Park Assist i Kamerę, gdybym miał z czegoś zrezygnować to z tego pierwszego.
Awatar użytkownika
marcinde
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4tsi150
Imię:: Marcin
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Post autor: marcinde »

Witaj,

Ad. 1 LEDy top wystarczą.
Ad. 2 Z tego nie rezygnuj, fotele ergo mają regulowaną długość siedzisk. A to bardzo dużo daje. Funkcja masażu mało konkretna, ale używam przy dalszych podróżach.
Ad. 3 Nie mam, nie wypowiadam się. A nie mam, bo tak jak Ty starałem się odchudzić cenę. Nie żałuję, "zwykły" zawias mi odpowiada.
Ad. 4 W bagażniku faktycznie światła praktycznie brak.
Ad. 5 Bez nawigacji faktycznie da się obejść. Ale jeśli planujesz zagraniczne wycieczki, polecam. Nawigacji ze swojego tourana bym nie oddał :)
Ad. 6 Zgadzam się z Tobą w 100%. Super wygoda, ale nie za 3 tyś...
Ad. 7 Wg mnie park pilot i kamera to rozwiązanie optymalne, i 1 tyś w kieszeni.
Awatar użytkownika
pkk
Przeglądacz

hubertm pisze:Witam serdecznie :)

chcialem sie poradzic z czego można spokojnie zrezygnować a co jednak warto zostawić?

2. Fotele ergo
5. Discovery Media - czy da się bez tego obejść korzystając z app-connect i nawigacji z androida czy to raczej mało wygodne rozwiązanie?
7. Kamera cofania - biore park assist ze wzgledu na umiejętności parkowania żony ;) może kamera w tym wariancie to już zbędny gadżet?

Pozdrawiam,
Hubert
Ad.1. Żałuję jak jasna cholera, że nie wziąłem DLA. Jeśli wyposażasz samochód lepiej, a jak widzę tak, to dlaczego masz machać nocą cały czas światła długie/mijania, skoro DLA mógłby to robić za Ciebie i jechałbyś cały czas na długich? Moim zdaniem must have.
Ad.2. Nie wiem. Ja wziąłem podgrzewane, ale chyba to zbędny wydatek.
Ad.3. Zawieszenie w Touranie jest dość twarde, ale nie miałem do czynienia z tym bajerem adaptacyjnego zawieszenia, więc nie brałem.
Ad.4. Co zawiera pakiet Cargo? Jeśli tu mowa o siatkach bagażowych to WEŹ JE!!!! bagażnik jest krótki a wysoki, wielokrotnie wkładam coś na wysokości tylnich zagłówków i drżę, żeby nie poleciało to na głowy pasażerów z tyłu przy mocniejszym hamowaniu.
Ad.5. Z tego co wiem AppConnect NIE umożliwia wyświetlania nawigacji w ekranie radia. Ja nawigacji nie brałem, bo Google Maps biją wszystkie nawigacje na głowę.
Ad.6. Dla mnie nie warte.
Ad.7. Park assist to tak jak juz pisalem na tym forum, bajer, który odbiera pełną kontrolę nad pojazdem. Mam kamerę cofania i żona sobie z tym w zupełności radzi.

Co bym wział jeszcze, a czego nie wziąłem? Skórzaną tapicerkę. Przy dzieciakach to o wiele lepszy wybór.
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

pkk pisze:
hubertm pisze:Witam serdecznie :)

2. Fotele ergo

Pozdrawiam,
Hubert
Ad.5. Z tego co wiem AppConnect NIE umożliwia wyświetlania nawigacji w ekranie radia. Ja nawigacji nie brałem, bo Google Maps biją wszystkie nawigacje na głowę.
.
To ciekawe co piszesz bo mi diler mówił coś dokładnie odwrotnego co do wyświetlania Google map przy pomocy AppConnect. Ze da rade w związku z czym navi nie bardzo jest konieczna

Wysłane z mojego F3111 przy użyciu Tapatalka
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
Johan007
Początkujący
Auto:: Touran 1.4 TSI DSG 2016
Imię:: Jaś
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Johan007 »

pkk pisze: Ad.1. Żałuję jak jasna cholera, że nie wziąłem DLA. Jeśli wyposażasz samochód lepiej, a jak widzę tak, to dlaczego masz machać nocą cały czas światła długie/mijania, skoro DLA mógłby to robić za Ciebie i jechałbyś cały czas na długich? Moim zdaniem must have.
Ad.2. Nie wiem. Ja wziąłem podgrzewane, ale chyba to zbędny wydatek.
Ad.3. Zawieszenie w Touranie jest dość twarde, ale nie miałem do czynienia z tym bajerem adaptacyjnego zawieszenia, więc nie brałem.
Ad.4. Co zawiera pakiet Cargo? Jeśli tu mowa o siatkach bagażowych to WEŹ JE!!!! bagażnik jest krótki a wysoki, wielokrotnie wkładam coś na wysokości tylnich zagłówków i drżę, żeby nie poleciało to na głowy pasażerów z tyłu przy mocniejszym hamowaniu.
Ad.6. Dla mnie nie warte.
Ad.7. Park assist to tak jak juz pisalem na tym forum, bajer, który odbiera pełną kontrolę nad pojazdem. Mam kamerę cofania i żona sobie z tym w zupełności radzi.

Co bym wział jeszcze, a czego nie wziąłem? Skórzaną tapicerkę. Przy dzieciakach to o wiele lepszy wybór.
Ad.1. masz rację, jest to bardzo przydatne rozwiązanie
Ad.2. ja jestem za, mam jeszcze masaż pleców i przy moim kręgosłupie na dłuższych trasach fajnie się sprawdza
Ad.6. pełny pakiet, przy niesieniu czegoś do bagażnika szybko docenisz. Podobno łatwiej jest ukraść, ale bardziej cenię sobie wygodę. Na pewno w następnym opcja obowiązkowa.
Ad.7. park assist moim zdaniem nie jest warty kasy, wystarczy kamera i czujniki z przodu.
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

Ad.6 Bajer fajny zwłaszcza tak jak napisał Johan007 przydatne gdy mamy zajęte ręce a tu trzeba otworzyć samochód, a potem bagażnik aby zapakować to co mamy w rękach, a np. pada deszcz wszędzie jest mokro i trzeba postawić gdzieś to co trzymamy aby otworzyć auto.
AD.7 Asystenta parkowania mam u siebie. Skorzystałem z tego parę razy ale bardziej z ciekawości niż z potrzeby. Bajer fajny ale czy wart ceny? Może dla kierowcy który ma problemy z parkowaniem jest to opcja przydatna. Pytanie dlaczego obsługuje parkowanie tylko z prawej strony? Na drodze jednokierunkowej czasami także trzeba zaparkować z lewej strony i tu już nie możemy liczyć na wsparcie. Kamerkę dołożyłem i już wielokrotnie skorzystałem jak mnie na parkingu tak dostawili, że czujniki już piszczały sygnałem ciągłym, a na kamerce widziałem że jeszcze mogę trochę podjechać.
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

Asystent parkowania obejmuje parkowanie rownolegle i prostopadle. Ponadto, z lewej i prawej strony !!
Czy szanowny Kolega zaznajomił się z instrukcją choćby pobieżnie? :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ