Problem z zamykaniem-otwieraniem drzwi pilotem!

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
gumiś04
Auto:: Touran 1.9 TDI 2005
Imię:: Dawid

Problem z zamykaniem-otwieraniem drzwi pilotem!

Post autor: gumiś04 »

Witam ! jak w tytule ,mam problem z otwieraniem i zmykaniem drzwi przednich pilotem w moim Touranie rok 2005.A mianowicie pilotem zamykają mi się tylko tylne drzwi.Kierunkowskazy powinny zamigać raz, też nie migają.Tylko przy otwieraniu zamigają 2 razy.Przednie drzwi kierowcy mogę zamknąć i otworzyć tylko kluczykiem.A pasażera nie działają w ogóle .Nie ma w nich zamka więc kluczykiem nie zamknę ,pilotem też nie działają.Myślałem, że bateria w pilocie słaba i się rozkodował czy coś.Ale drugi pilot który ma mocną baterię również działa tylko na tylne drzwi.Jedyne co mogę zrobić w przednich drzwiach pilotem ,to otworzyć i zamknąć szyby,w tylnych drzwiach są na korbkę!
Awatar użytkownika
Lewik
Zaawansowany
Auto:: BKC 1,9
Imię:: Darek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Re: Problem z zamykaniem-otwieraniem drzwi pilotem!

Post autor: Lewik »

kluczykiem otwierasz mechanicznie zamek,nie działa ci elektryka
Do sprawdzenia przewody w przelotkach drzwi przednich - pewnie pourywane przewody.Odbezpiecz osłonę gumową przelotki rozłącz wtyczkę od gumy i posprawdzaj każdy przewód. ( mogły jeszcze silniki w zamkach stanąć ale dwa na raz?)
Jakieś błędy ?
Awatar użytkownika
WROC1975
Użytkownik
Auto:: Touran 1.9 1T1 105KM 2004
Imię:: Robert
Podziękował: 74 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: WROC1975 »

A nie bawiłeś się ostatnio kodowaniem sterownika ? U mnie było podobnie tylko z tylnymi drzwiami - nie otwierały i nie zamykały się z pilota a jedynie z przycisku na drzwiach. Tknęło mnie i faktycznie - jak kodowaliśmy otwieranie klapy bagażnika z pilota to zaznaczyliśmy jeden bit za dużo i taki był efekt. Po odznaczeniu w sterowniku jak ręką odjął
wszystko ma swoje priorytety ...
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

Może to być główny sterownik zamka kierowcy.
Każde drzwi zamkniesz bez pilota.
W drzwiach z boku masz specjalna dziurę gdzie blokujesz rygiel i zamykasz drzwi.
Pozdrawiam!
gumiś04
Auto:: Touran 1.9 TDI 2005
Imię:: Dawid

Post autor: gumiś04 »

Dzięki za podpowiedzi! drzwi zaryglowałem,a przewody po sprawdzam jak będę miał chwilę,ale w dwóch drzwiach na raz raczej się nie po przerywały. Jak rozwikłam zagadkę to napiszę co było !
ODPOWIEDZ