Antena płetwa rekin
- pab567
- Specjalista
- Auto:: Superb Kombi 3.6
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 78 razy
Re: Antena płetwa rekin
Też mam w dachu dwie dziury - rekin a zaraz za nim CB Sirio Tajfun. Sprawdza się jak dla mnie bardzo dobrze a mało kto się orientuje że mam CB
- dewiant
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI BMM 2008
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Przepraszam za odgrzewanie starego "kotleta" ale:
Czy dobrze zrozumiałem, że zamiast mojego obecnego rekina (Touran 2.0 polift, druga połowa 2008) mogę sobie zamontować takiego rekinka:
http://olx.pl/oferta/nowa-antena-dachow ... 5687da24d8
I wszystko powinno działać? (Granat GPS, Bordowy GSM, Beżowy póki co nic - domyślnie webasto - i radio z bocznej szyby) Wiecie może czy rozmiar śruby montującej nie jest różny? Bo nie chciałbym się zdziwić...
Czy dobrze zrozumiałem, że zamiast mojego obecnego rekina (Touran 2.0 polift, druga połowa 2008) mogę sobie zamontować takiego rekinka:
http://olx.pl/oferta/nowa-antena-dachow ... 5687da24d8
I wszystko powinno działać? (Granat GPS, Bordowy GSM, Beżowy póki co nic - domyślnie webasto - i radio z bocznej szyby) Wiecie może czy rozmiar śruby montującej nie jest różny? Bo nie chciałbym się zdziwić...

-
- Użytkownik
- Auto:: Touran Cross BMM 2008r.
- Imię:: tomasz
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Jak masz dziurę to co za problem przerzucić antenki chwilka i po robocie a dziura co za problem ją powiększyć,aczkolwiek jak pisałem wcześniej antena FM z bocznej szyby to porażka w dużym mieście działa ale na trasy sygnał rwie się okrutnie,podobne odczucia miałem jak założyłem CB w Zafirze w miejsce oryginalnej antenki a na przednią szybę nakleiłem aktywna Phonocar w mieście lux poza miastem co zakręt to gra inaczej....
- dewiant
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI BMM 2008
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Jeśli dobrze myślę to również mam antenę w szybie i niezależnie czy miasto czy wieś działa dobrzetrucha0 pisze:Jak masz dziurę to co za problem przerzucić antenki chwilka i po robocie a dziura co za problem ją powiększyć,aczkolwiek jak pisałem wcześniej antena FM z bocznej szyby to porażka w dużym mieście działa ale na trasy sygnał rwie się okrutnie,podobne odczucia miałem jak założyłem CB w Zafirze w miejsce oryginalnej antenki a na przednią szybę nakleiłem aktywna Phonocar w mieście lux poza miastem co zakręt to gra inaczej....

Wolałbym nie powiększać otworu, jestem a-techniczny i wiem, że to zepsuję

- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Przy fabrycznym radiu... to się zgodzę, działa dobrze.dewiant pisze:czy miasto czy wieś działa dobrzeNie mogę narzekać
![]()
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran Cross BMM 2008r.
- Imię:: tomasz
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
To cos chyba u mnie z zasięgiem nie halo na oryginalnym radiu bo tak jak mowie gra słabiutko na trasie tam gdzie w innych samochodach gra czysto w Touranie nie mam juz zasięgu co mogło się popsuć wtyczki siedzą w radiu...czy jest jakiś wzmacniacz lub cos innego gdzies założone a może dołożyć jakiś wzmacniacz to jak by to poprawiło odbiór to na dach poszło by samo CB dodam że mam przyciemnione szyby folia a nie oryginalnie może to cos pogarsza odbiór...
-- Pt lis 27, 2015 12:01 --
Czy może ktos posiada informacje w jakiej odległości w linii prostej od końca dachu bez klapy jest zrobiona dziura w dachu bo ściągałem tylna listwę w środku ale nie mogę tego zmierzyć prosto bo cos tam przeszkadza a pomiary pod skosem to slabe pomiary i nie chciałbym wyłomotać dziury nie w tym miejscu...
-- So lis 28, 2015 22:47 --
Skoro nikt nie napisał doszedłem sam że dziurę na antenę trzeba zrobić w odległości 24-25cm od tylnej krawędzi dachu tak siedzą oryginalne...
-- Pt lis 27, 2015 12:01 --
Czy może ktos posiada informacje w jakiej odległości w linii prostej od końca dachu bez klapy jest zrobiona dziura w dachu bo ściągałem tylna listwę w środku ale nie mogę tego zmierzyć prosto bo cos tam przeszkadza a pomiary pod skosem to slabe pomiary i nie chciałbym wyłomotać dziury nie w tym miejscu...
-- So lis 28, 2015 22:47 --
Skoro nikt nie napisał doszedłem sam że dziurę na antenę trzeba zrobić w odległości 24-25cm od tylnej krawędzi dachu tak siedzą oryginalne...
- Matys
- Przeglądacz
- Auto:: 1T3 1.6 TDI, DSG 2011
- Imię:: Adam
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Dopisze sie do tematu: mialem w aucie nie oryginalna antene dachowa podlaczona nie fabrycznie. Do otworu mam doprowadzone dwa kable antenowe: niebieska wtyczka (GPS) i ciemnozielona (TV). Szukam anteny z tymi wtyczkami i .... ciezka sprawa z ta zielona wzyczka. Mam oferte na antene 4G0035503F ale nie mam mozliwosci sprawdzenia jakie ma wtyczki (ponoc ma 3). Czy moze ktos podpowiedziec jakie kolory wtyczek ma antena o tym numerze?
Znalazlem jeszcze taka: 3C0035507F z dwiema wtyczkami - niebieska (gps) i fioletowa (telefon).
Znalazlem jeszcze taka: 3C0035507F z dwiema wtyczkami - niebieska (gps) i fioletowa (telefon).
Teraz jest - VW Touran 1.6 tdi, 105 KM, DSG (1T3)
Był VW Touran 1.9 tdi, 105 KM, DSG (1T1)
Był VW Touran 1.9 tdi, 105 KM, DSG (1T1)
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
4G0035503FMatys pisze:Dopisze sie do tematu: mialem w aucie nie oryginalna antene dachowa podlaczona nie fabrycznie. Do otworu mam doprowadzone dwa kable antenowe: niebieska wtyczka (GPS) i ciemnozielona (TV). Szukam anteny z tymi wtyczkami i .... ciezka sprawa z ta zielona wzyczka. Mam oferte na antene 4G0035503F ale nie mam mozliwosci sprawdzenia jakie ma wtyczki (ponoc ma 3). Czy moze ktos podpowiedziec jakie kolory wtyczek ma antena o tym numerze?
niebieska gps
fioletowa gsm
i jasna beżowa telestart
A tu link do ebaja http://m.ebay.de/itm/Audi-A4-8K-A5-8T-A ... iid%253A13
-- 14 lis 2016, o 14:19 --
Moze ktoś podpowie czy do takiej anteny bedzie potrzebny jakiś wzmacniacz? 1K0035501G . Ma 4 wtyczki gps gsm telestart i radio. Jak wiadomo w touranie są dwie anteny w szybach,a tu w rekinie jedna wtyczka.
- jaras99
- Specjalista
- Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
hagio zgłębiłeś temat tej anteny i kompatybilności? Z tego co wyczytałem to ta antena posiada wzmacniacz.
Szukam jakiejś anteny z batem o podstawie rekina. Wymieniłem radio na niefabryczne i mam teraz problem z słabym odbiorem stacji radiowych nawet po zastosowaniu magicznego separatora.
Pomyślałem, żeby zrezygnować z anteny okiennej i przerzucić ją na dach w postaci rekina z batem. Teraz mam rekina pod potrzeby GPS-u a zamieniłbym go na takiego pod GPS i FM. Telestart i GSM jest mi nie potrzebny
Szukam jakiejś anteny z batem o podstawie rekina. Wymieniłem radio na niefabryczne i mam teraz problem z słabym odbiorem stacji radiowych nawet po zastosowaniu magicznego separatora.
Pomyślałem, żeby zrezygnować z anteny okiennej i przerzucić ją na dach w postaci rekina z batem. Teraz mam rekina pod potrzeby GPS-u a zamieniłbym go na takiego pod GPS i FM. Telestart i GSM jest mi nie potrzebny
- hagio
- Expert
- Kontakt:
Ja chyba założę taką jednak bo trochę dziwnie by wyglądał Touran z 40cm batem. Wykorzystam gps/gsm/telestart. A AM/FM zostawie jak fabryka wypuściła. Ciekawe czy ten mniejszy rekinek ma wbudowany wzmacniacz??jaras99 pisze:hagio zgłębiłeś temat tej anteny i kompatybilności? Z tego co wyczytałem to ta antena posiada wzmacniacz.
- jaras99
- Specjalista
- Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
hagio to na jaką się antenę zdecydowałeś? Bo w "kupiłem, otrzymałem..." chwalisz się tą z batem.
Za ile wyrwałeś i czy FM będziesz też pod nią podłączał?
- siemi1
- Przeglądacz
- Auto:: Octavia II FL 2009 BMM
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Koledzy jaki nr grupy VAG ma antena posiadajaca DAB;fm/am;gos; ewentualnie telestarta (przyszlosciowo, moze w koncu webasto zamontuje)
- hagio
- Expert
- Kontakt:
odgrzewam. Właśnie zerwałem podsufitkę i będzie montaż rekina z 4 wtyczkami.jaras99 pisze:hagio to na jaką się antenę zdecydowałeś? Bo w "kupiłem, otrzymałem..." chwalisz się tą z batem.
FM/GPS/TELESTART pociagnę w okolice radia,a GSM pod fotel pasażera. Zastanawiam się nad rozwiązaniem uszczelnienia anteny typu rekin. Mianowicie na zdjeciach (kilka postów wyżej)widać jedną gumkę wokół gwintu koloru zielonego oraz gumę koloru czarnego która jest po całości anteny w koło podstawy . Dodatkowo owy gwint jest po kwadracie że sie tak wyrażę. Czy fabryczne otwory pod rekiny nie są przypadkiem na kwadrat a nie na koło? Czy ktos ruszał fabrycznego rekina i ma jakieś fotki? Wydaje mi sie że fabryczny otwór bedzie na kwadrat żeby antena nie obracała się w osi.
Jak widać jetta tak ma
https://youtu.be/94ndxd-Sf-0
- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
- hagio
- Expert
- Kontakt:
Mała zmiana. Dorwałem antenę z 5 wtyczkami i dojdzie DAB pod przyszłe modyfikacje.