zaprogramowanie transpondera

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 117 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Re: zaprogramowanie transpondera

Post autor: spacewalker »

krzyx pisze:jestem po zakupie nowego kluczyka udalo mi sie zaprogramowac pilot oraz dorobic grot zostaje jeszcze transponder ktory mam nie zakodowany lecz nie wiem jak sie za niego zabrac i czy jest to mozliwe nie posiadam kodu pin immo
Po 2006 to juz opcje z PIN-em (nawet jak go masz) nie działają na tego typu kwestie.
Udaj się do "klucznika" lub szukaj kogoś kto koduje liczniki
krzyx
Przeglądacz
Auto:: touran 2.0tdi bkd 2007
Imię:: Krzysztof
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: krzyx »

czyli samodzielnie przez vcds nic kompletnie nie zrobie? a moze ktos sie orientuje ile kosztuje takie programowanie czy klonowanie transpondera?
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 117 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Sam nie, klonowanie - odradzam, bo jak kiedyś zgubisz jeden kluczyk , to się wytnie ten zgubiony i tym samym wytniesz klona. Trzeba dopisać kolejny najnormalniej w świecie i tyle.
krzyx
Przeglądacz
Auto:: touran 2.0tdi bkd 2007
Imię:: Krzysztof
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: krzyx »

chyba ze bede uzywal klona a jak zgubie wezme oryginal :) dzieki za odpowiedz juz wszystko jasne :)
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

krzyx pisze:chyba ze bede uzywal klona a jak zgubie wezme oryginal dzieki za odpowiedz juz wszystko jasne
Ty będziesz używał oryginał a znalazca lub złodziej skorzysta z klona. Zrób tak jak napisał spacewalker, w przypadku zgubienia/kradzieży kluczyka wyrzucisz z kodowania tylko ten jeden a reszta kluczyków będzie działać.
vindiesel
Auto:: touran
Imię:: diesel

Post autor: vindiesel »

witam
Posiadam tourana z 2004r.
Chciałbym dodać kluczyk do auta dugi.
Jaki w tym modelu auta jest transponder. Ze strony http://www.transpondery.pl/katalog-tran ... ow-vw.html wynika, że Transponder MEGAMOS Crypto VW-CAN ( JMA TP23 / Silca A1 )
Czyli taki? http://allegro.pl/transponder-id48-mega ... 58466.html
Chciałbym zapytać czy vag tacho 5.0 wyciągnie pin i potem zgodnie z instrukcją vcds doda się kluczk?
Awatar użytkownika
yogicc
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9TDI AVQ 2003r
Imię:: Daniel
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: yogicc »

witam
Posiadam tourana z 2004r.
Chciałbym dodać kluczyk do auta dugi.
Jaki w tym modelu auta jest transponder. Ze strony http://www.transpondery.pl/katalog-tran ... ow-vw.html wynika, że Transponder MEGAMOS Crypto VW-CAN ( JMA TP23 / Silca A1 )

tak to ten

Czyli taki? http://allegro.pl/transponder-id48-mega ... 58466.html

tu w aukcji jest tp24 ja brałem tp23 od tego sprzedającego

Chciałbym zapytać czy vag tacho 5.0 wyciągnie pin i potem zgodnie z instrukcją vcds doda się kluczk?

pin ściągnąłem vag Commanderem, a immo dopisałem tak

PS idź i się przywitaj bo Cię zaraz zjedzą :czytaj:
Taka świecka tradycja :super:
Halooooo Straż pożarna??? Ukradli mi rower!! Zróbcie coś !!!
Było: Maluch '87, Cinquecento 700 '97, Corsa 1,2 '97, Passat 1,9TDI '99, Jest: Touran 1,9TDI '03, Audi A3 1,9TDI '00, Komar 232 '68, Romet 50T1 '81,
daw
Kandydat
Auto:: Touran 1.9 BLS
Imię:: Daw
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: daw »

Trochę badałem tą sprawę i oto co się dowiedziałem:
Dotyczy roczników około 2009 i dalej.
Fachowcy "klcznikarze" podłączają się do gniazda OBD2 komputerem i odpowiednim oprogramowaniem zczytują kod PIN z (np) licznika, oraz "Security Component". Jest to 7-mio bajtowa liczba zapisana w hex. Ten kod używają do wstępnego zaprogramowania transpondera (trzeba mieć odpowiedni programator). Służy on do szyfrowania komunikacji między autem a transponderem, dzięki niemu nawet gdy podsłuchasz transmisjię to nie wiele to da. Następnie normalnie adaptują kluczyk jak zawsze (pinem).
Kłopot w tym, że program do tego jest dość drogi i nie każdy pójdzie(niektóre auta nie mają szyny K a jedynie CAN). W moim przypadku program nie zczytał ostatniego bajtu "Security Component" i nie mam danych do wstępnego zaprogramowania kluczyka. Jeden bajt to kombinacja tylko 256 liczb więc dało by się wypróbować wszystkie kombinację. Gdzieś nawet sprzedają urządzenie (nie tanie) do tego typu łamania tego ostatniego bajtu, ale i tak na razie nie mam programatora do transponderów.
Czasami jednak program (dorwałem jakiś czeski full-legal, nazwy nie pamiętam) odczyta komplet danych wtedy można zamówić od dostawcy transponder już zaprogramowany naszym kodem i zostaje tylko dopisanie go standardowo używając PIN i gotowe.

Nie wiem czy ten opis jest jasny i komuś się przyda.
ODPOWIEDZ