Demontaż i montaż ramienia wycieraczki-tył ?

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
sebek1988
Początkujący
Auto:: VW Touran 1,9 TDI 2005r
Imię:: Sebastian
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Demontaż i montaż ramienia wycieraczki-tył ?

Post autor: sebek1988 »

bzyk.26 pisze:zamówiłem to ramię i jak się spodziewałem jakościowo jest gorsze niż oryginał ale to pomińmy :) zabrałem się za wymianę zrobiłem wszystko jak opisaliście i mam z tym problemy :/ ramię zdemontowałem ! stożek z frezem ? został na swoim miejscu ? a w nowym zamówionym ramieniu jest już zalana(wtopiona) :roll: na stałe tulejka z frezem ! i teraz jest pytanie czy ja mam złe nowe czy coś jeszcze trza zrobić? a le u mnie wygląda to tak jak by ten stożek tworzył jedna całość która przechodzi przez szybę do silniczka ??? :shock:

Kolega mówi że ma w ramieniu wycieraczki tulejkę z frezem i tu właśnie mam pytanie bo kupiłem w vw oryginalne ramie i ma tulejkę ale gładką bez frezu jak myślicie tak ma być?
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Jak założysz i dobrze dokręcisz będzie ok. Ten stożek będzie trzymał.
sebek1988
Początkujący
Auto:: VW Touran 1,9 TDI 2005r
Imię:: Sebastian
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: sebek1988 »

właśnie tak się zastanawiałem czy jak dokręcę to czy aby ten frez z trzpienia co jest na klapie nie "odciśnie" się na tulejce w ramieniu. A czy któryś z kolegów wie na jakiej wysokości powinno być założone ramię od dolnej krawędzi szyby żeby było dobrze? ktoś tu wspominał o 25 mm ?
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 670 razy

Post autor: jeżu »

Sebastian nakładasz nowe ramię na trzpień dokręcasz z czuciem nakrętkę i tyle.... "żeby było dobrze?
Niepotrzebne są żadne wymiary... ;)
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

marek1629 pisze:4 to guma uszczelniajaca zamontowana w szybie. Nakrętka to 2 wg obrazka . W elemencie nr 3 tzn plastiku ramienia osadzona/zatopiona jest mosiężna lub miedziana tulejka która wchodzi na tryb silniczka. Wiec jeśli pękł Ci plastik to pewnie ta tulejka została na trybie która trzeba zdjąć , ja ją przeciąłem ręczna piłką i zeszła a Uszczelka zostaje na swoim miejscu bo żeby ją wyjąć myślisz wyjąć cały silniczek i delikatnie bo pewnie stwardniala trochę
Mam właśnie taka sytuacje. Pękł plastik ramienia który otaczał coś w rodzaju klina na mechanizmie. Odkrecilem nakrętkę, trochę siłowo wyciągnąłem ramię wycieraczki, gdyż klin zdaje się być odwrotny.
Na rysunku instruktazowym nie widać wogole takiego elementu więc to musi być wstępnie zatopione w ramieniu wycieraczki (Zamiennik ma właśnie taki element juz wtopiony).

Za cholerę nie idzie tego dziadostwa ściągnąć z mechanizmu. Odrdzewiacz, opukiwanie,... Nie chcę tu działać siłowo bo jeszcze mi się coś omsknie i szyby będę szukał...

Dużo roboty z tym przecinaniem? W jedynym miejscu starczyło?
Awatar użytkownika
marek1629
Zaawansowany
Auto:: touran, 1.9 bls 2006
Imię:: Marek
Podziękował: 65 razy
Otrzymał podziękowań: 92 razy

Post autor: marek1629 »

To co mówisz zatopione jest też w oryginale w części nr 3 z obrazka z pierwszej strony. U mnie wystarczyło z jednej naciąc, potem śrubokrętem delikatnie rozginalem , trochę kombinerkami pokrecilem lewo i prawo i zeszła ta część
Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

Czy aby poprawić gumę na zewnętrznej stronie szyby muszę dobierać się od wnętrza?
Pozdr
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ