VW Touran Wymiana licznika MFA+ FIS; Adaptacja G200 G201 G85
-
- Przeglądacz
- Auto:: 1.6mpi BGU 2004
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: VW Touran Wymiana licznika MFA+ FIS; Adaptacja G200 G201
Czytam i czytam i się trochę pogubiłem z ty licznikiem, piszecie, że z 1/2 fis na pelen fis do Turanka z 2004 może być licznik np. z końcówką 872, ale raz czytam ze produkcja do czerwiec 2006, a raz że do numeru 872E. Wytłumaczcie proszę jak to jest.
-
- Kandydat
- Auto:: Golf v
- Imię:: Mateusz
ja kupile licznik z koncowka 872K wlasnie data produkcji to 21.04.06. a liczniki ktore da sie zrobic bez komplikacji sa chyba do polowy czerwca
-- Cz gru 15, 2016 16:04 --
witam. dzisiaj wymienilem licznik. wszystko ok samochod zapalil swieci sie tylko zolta kontrolka kierownicy i wspomaganie slabo dziala. zaczynam od czujnika g200 i juz sa problemy w grupie 004 nie ma zadnych wartosci tylko error co jest nie tak?
-- Cz gru 15, 2016 16:04 --
witam. dzisiaj wymienilem licznik. wszystko ok samochod zapalil swieci sie tylko zolta kontrolka kierownicy i wspomaganie slabo dziala. zaczynam od czujnika g200 i juz sa problemy w grupie 004 nie ma zadnych wartosci tylko error co jest nie tak?
-
- Kandydat
- Auto:: Golf v
- Imię:: Mateusz
juz dziala. bardzo dziwne. nic nie moglem zrobic z ta adaptacja. jak weszlem w
[03 - Brake Electronics] [Measuring Blocks - 08] Group 004 to byl error i mrugala kontrolka abs. jak wyszlem z tego to gasla. wkoncu przejechalem kawalek po ulicy i nagle wrocilo wspomaganie i zgasla kontrolka kierownicy. a nic naprawde nie robilem. zadnej adaptacji czujnikow. wszystko dziala esp abs rezerwa poziom paliwa itp itd. licznik stary mialem 1k0920860L a nowy 1k0920872K auto to golf 5 2004 r
-- Cz gru 15, 2016 17:54 --
mam jeszcze pytanie odnosnie rezerwy. tak ma byc ze rezerwa zaswieca sie i gasnie po czym pokazuje sie godzina i znowu zaswieca i tak w kulko. tak ma byc? czy powinna sie caly czas swiecic? czy moze to sie ustawia ze ma sie swiecic ciagle albo mrugac???
[03 - Brake Electronics] [Measuring Blocks - 08] Group 004 to byl error i mrugala kontrolka abs. jak wyszlem z tego to gasla. wkoncu przejechalem kawalek po ulicy i nagle wrocilo wspomaganie i zgasla kontrolka kierownicy. a nic naprawde nie robilem. zadnej adaptacji czujnikow. wszystko dziala esp abs rezerwa poziom paliwa itp itd. licznik stary mialem 1k0920860L a nowy 1k0920872K auto to golf 5 2004 r
-- Cz gru 15, 2016 17:54 --
mam jeszcze pytanie odnosnie rezerwy. tak ma byc ze rezerwa zaswieca sie i gasnie po czym pokazuje sie godzina i znowu zaswieca i tak w kulko. tak ma byc? czy powinna sie caly czas swiecic? czy moze to sie ustawia ze ma sie swiecic ciagle albo mrugac???
-
- Przeglądacz
Tak sie wlasnie zastanawiam licznik, ktory kupilem ma koncowke 872E i jest z lipca 2006, czy nue bedzie klopotu z przekladka. Chcialbym sprawdzic numer starego, czy po wyjeciu nic sie nierozkoduje?
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... to zrób to VCDS-em, jeśli nie to odłącz najpierw aku, po włożeniu licznika spowrotem i podłączeniu aku, kiera na max w lewo, potem w prawo i kawałek do przodu, aby zgasły kontrolkiRogerunio pisze:Tak sie wlasnie zastanawiam licznik, ktory kupilem ma koncowke 872E i jest z lipca 2006, czy nue bedzie klopotu z przekladka. Chcialbym sprawdzic numer starego, czy po wyjeciu nic sie nierozkoduje?

-
- Przeglądacz
Yox. A jak myslisz ten licznik podejdzie do mojego auta? Mam jeszcze pytanko, jakis czas temu zmienilem radio z bodajze rcd300 na Mfd2 dvd, ale nic nie kodowalem, czy oby po zmianie licznika nie trzeba bedzie zmienic modulu komfortu, aby navi byla rowniez na fisie?
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... nawet licznik 3D podejdzieRogerunio pisze:Yox. A jak myslisz ten licznik podejdzie do mojego auta? Mam jeszcze pytanko, jakis czas temu zmienilem radio z bodajze rcd300 na Mfd2 dvd, ale nic nie kodowalem, czy oby po zmianie licznika nie trzeba bedzie zmienic modulu komfortu, aby navi byla rowniez na fisie?

- gordon
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Tak jak Yox pisze komfort nie ma tu nic do rzeczy, żeby navi była na liczniku musisz zakodować navi w gateway-u. Ja miałem taki konfig (licznik 872 i MFD2 DVD) i śmigał wyśmienicie.Rogerunio pisze:Yox. A jak myslisz ten licznik podejdzie do mojego auta? Mam jeszcze pytanko, jakis czas temu zmienilem radio z bodajze rcd300 na Mfd2 dvd, ale nic nie kodowalem, czy oby po zmianie licznika nie trzeba bedzie zmienic modulu komfortu, aby navi byla rowniez na fisie?
-
- Przeglądacz
A gatewaya nie trzeba wymieniac? Wiem, ze wymieniaja koledzy z roznych przyczyn. A modul u mnie slqbszy niz 19? Wynika to z rocznika?
- gordon
- ____________________
Teraz to już mieszasz, gateway to jedno, a moduł komfortu 19 bajtowy to drugie. Gateway wymienia się po to aby radia z serii RNS nie rozładowywały aku, lub żeby mieć np.: asystenta zmęczenia czyli potocznie zwaną kawę. Natomiast moduł komfortu wymienia się po to aby mieć menu "Convience" na liczniku.Rogerunio pisze:A gatewaya nie trzeba wymieniac? Wiem, ze wymieniaja koledzy z roznych przyczyn. A modul u mnie slqbszy niz 19? Wynika to z rocznika?
Wg mnie Ty potrzebujesz sprawdzić w gateway-u (tym co masz) czy masz zakodowane navi, jeżeli nie to zakodować, i wymienić licznik (który masz kupiony) i sprawdzić czy wszystko zagadało. Ewentualnie pokaż skan VCDS to więcej Ci powiemy. Bo jeżeli dołożyłeś tylko radio z navi MFD2 DVD i nie zakodowałeś gateway-a, to powinieneś mieć w nim błąd "Module incorectly coded" , czy jakoś tak.
-
- Przeglądacz
I tak prawdopodobnie jest, nie sprawdzaøem jeszcze vcds(niemam takowego) ale czekam na kolege, ktory ogarnie mi licznik i zrobi z wszystkim porzadek. ale zanim do tego przystapimy, pomyslalem, ze dobrze bedzie miec wszystkie potrzebne graty
Moj touranek to chyba wersja basic, wiec podejrzewam, ze komfort do wymiany.
-- Pt gru 16, 2016 08:38 --
A ewentualnie na jaki konkretnie komfort wymienić, chodzi o numer??
serdeczne dzieki za info wszystkim, kompletnie nie znam sie na tych sprawach, ale mam nadzieje, ze z czasem bedzie tylko lepiej hehe

Moj touranek to chyba wersja basic, wiec podejrzewam, ze komfort do wymiany.
-- Pt gru 16, 2016 08:38 --
A ewentualnie na jaki konkretnie komfort wymienić, chodzi o numer??
serdeczne dzieki za info wszystkim, kompletnie nie znam sie na tych sprawach, ale mam nadzieje, ze z czasem bedzie tylko lepiej hehe
- gordon
- ____________________
Komfort możesz wymienić, ale nie musisz. Wersję auta możesz sprawdzić np. na naklejce w bagażniku. Jak masz kolegę z VCDS-em to jest dobry początek, trzeba zrobić skan i sprawdzić co siedzi w aucie.
- gordon
- ____________________
Dobra, bo odbiegamy od tematu. Wymień licznik zakoduj co trzeba i daj znać czy "zabanglało".