Właściwości jezdne Tourana
-
- Auto:: stilo
- Imię:: Paweł
Właściwości jezdne Tourana
Planuje zakup samochodu rodzinnego. Obecnie na tapecie ma Tourana lub S-max'a. Skoro jestem na forum VW to proszę o opinie jak wypada komfort jazdy touranem (roczniki powyżej 2010). Nigdy nie jeździłem VW a przynajmniej nie w dłuższe trasy, natomiast słyszałem, że są to auta o twardym zawieszeniu. W związku z tym zastanawiam się jakie to ma odzwierciedlenie w praktyce. W końcu ma to być samochód na rodzinne dłuższe trasy.
- Johny7205
- ____________________
- Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
- Imię:: Janek
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowań: 59 razy
Re: Właściwości jezdne Tourana
Osobiście uważam Tourana za bardzo komfortowe auto. Mam porównanie ze Skodą Superb i Passatem B8, które eksploatowałem i eksploatuje równolegle.
I nie czuję się mniej komfortowo jadąc Touranem. Różnica polega głównie na mocy silników.
Co do twardości zawieszenia Tourana, wiele zależy od średnicy kół. Na 16" jest tak jak powinno być, na 17" i 18" jest bardziej twardo. Tak czy inaczej nie jest to wóz drabiniasty. Zawieszenie jest sprężyste ale i ciche tzn tłumi wszelkie nierówności.
Co ważniejsze Touran nawet załadowany na maxa dalej nie zmienia charakterystyki zawieszenia.
Dla porównania Citroen C4 Picasso jest miękki i pływa na jezdni jak kaczka. Po ząładowaniu w ogóle z trakcją jest słabo. Wiem bo jeździłem trochę. Także zależy kto co woli.
Co do Forda S -Max to jest już inna klasa i komfort jest wyższy niż w Touranie. Odpowiednikiem S-Maxa jest VW Sharan.
Ford S max jest "nadmuchanym" Mondeo a Touran "nadmuchanym" Golfem.
Jeśli porównujesz Tourana do Forda to porównuj do Forda C-max. W tym porównaniu Touran stoi na dużo wyższym poziomie (przestrzeń, jakość zawieszenia itd.).
Sam zastanawiałem się kiedyś nad zakupem Forda S-Maxa. Ważne jest to, że Ford wypada lepiej w relacji cenowej z Touranem a klasa jednak wyższa.
Tyle ode mnie.
I nie czuję się mniej komfortowo jadąc Touranem. Różnica polega głównie na mocy silników.
Co do twardości zawieszenia Tourana, wiele zależy od średnicy kół. Na 16" jest tak jak powinno być, na 17" i 18" jest bardziej twardo. Tak czy inaczej nie jest to wóz drabiniasty. Zawieszenie jest sprężyste ale i ciche tzn tłumi wszelkie nierówności.
Co ważniejsze Touran nawet załadowany na maxa dalej nie zmienia charakterystyki zawieszenia.
Dla porównania Citroen C4 Picasso jest miękki i pływa na jezdni jak kaczka. Po ząładowaniu w ogóle z trakcją jest słabo. Wiem bo jeździłem trochę. Także zależy kto co woli.
Co do Forda S -Max to jest już inna klasa i komfort jest wyższy niż w Touranie. Odpowiednikiem S-Maxa jest VW Sharan.
Ford S max jest "nadmuchanym" Mondeo a Touran "nadmuchanym" Golfem.
Jeśli porównujesz Tourana do Forda to porównuj do Forda C-max. W tym porównaniu Touran stoi na dużo wyższym poziomie (przestrzeń, jakość zawieszenia itd.).
Sam zastanawiałem się kiedyś nad zakupem Forda S-Maxa. Ważne jest to, że Ford wypada lepiej w relacji cenowej z Touranem a klasa jednak wyższa.
Tyle ode mnie.

- Łukaszz
- Zaawansowany
- Auto:: BLS 1.9 tdi
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Czy zawias twardy Hmm to zależy czym jeździłeś wcześniej choć nie należy do mega komfortowych,nie ma w nim tyle miejsca ile by sie wydawało pozatym ok ale ja przejechałem tylko 50 tyś przez 4 lata także niewiele.chrobry pisze:Planuje zakup samochodu rodzinnego. Obecnie na tapecie ma Tourana lub S-max'a. Skoro jestem na forum VW to proszę o opinie jak wypada komfort jazdy touranem (roczniki powyżej 2010). Nigdy nie jeździłem VW a przynajmniej nie w dłuższe trasy, natomiast słyszałem, że są to auta o twardym zawieszeniu. W związku z tym zastanawiam się jakie to ma odzwierciedlenie w praktyce. W końcu ma to być samochód na rodzinne dłuższe trasy.
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
- leszeklen
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 340 razy
- Otrzymał podziękowań: 42 razy
- Kontakt:
Witaj
Ok 2 lata temu też miałem te rozterki wybierałem w trzech Smax Zafira i Touran, Zafira odpadła pierwsza, zostały dwa poradziłem się doświadczonego mechanika, przejechałem się jednym i drugim i wybrałem ostatecznie Tourana. Pewniej się w nim czuję na drodze. Super wygodnie, bagażnik przeogromny. Wybrałem 2.0 kod silnika BMM 140 KM z 2010.
Wytaplane z poczciwego S3
Ok 2 lata temu też miałem te rozterki wybierałem w trzech Smax Zafira i Touran, Zafira odpadła pierwsza, zostały dwa poradziłem się doświadczonego mechanika, przejechałem się jednym i drugim i wybrałem ostatecznie Tourana. Pewniej się w nim czuję na drodze. Super wygodnie, bagażnik przeogromny. Wybrałem 2.0 kod silnika BMM 140 KM z 2010.
Wytaplane z poczciwego S3
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Touran jest komfortowy i mega przyjemnie nim się jeździ. Odziwo jego sylwetka nie wskazuje na sportowe zacięcie a jednak. Super trzyma się w zakrętach, zawieszenie dobrze spasowane. Na polnych drogach fakt twardsze ale na trasach super.
W 5 osób podróżuje się ok.
Do tego ESP i DSG.
I każdy Ci powie tak samo.
Nawet kobiety uwielbiają nim jeździć.
W 5 osób podróżuje się ok.
Do tego ESP i DSG.
I każdy Ci powie tak samo.
Nawet kobiety uwielbiają nim jeździć.
Pozdrawiam!
- żółwik
- Użytkownik
- Auto:: turek na YETI 4x4
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
tak jak koledzy napisali ...
tylko jest pytanie jakim autem jeździłeś jak francuzem lub japońcem to bedzie b .twardo
Fiat i Ford bedzie twardo
grupa VW to porównywalnie
tak jest w moim odczuciu po 8 latach eksploatacji
w każdym razie po przejechaniu połowy Polski bo mieszkam w centrum wysiadam z auta i nadaje się do życia
na plus jest trakcja - taka jak w osobówce a nie MPV
tylko jest pytanie jakim autem jeździłeś jak francuzem lub japońcem to bedzie b .twardo
Fiat i Ford bedzie twardo
grupa VW to porównywalnie
tak jest w moim odczuciu po 8 latach eksploatacji
w każdym razie po przejechaniu połowy Polski bo mieszkam w centrum wysiadam z auta i nadaje się do życia

na plus jest trakcja - taka jak w osobówce a nie MPV
- wkpwojtek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
A ja napiszę tak. Touran ma sztywne zawieszenie dzięki temu drogi trzyma się przyzwoicie. Na nierównościach sztywność zawieszenia jest odczuwalna w znacznym stopniu. Przednie fotele są wąskie,twarde ale tragedii nie ma, trasa 300km nie sprawia drętwienia nóg i okolicy lędźwi, miejsca na łokcie też jest dość. Przy trzech dorosłych osobach z tyłu nie jest już tak ciekawie. Siedzi się dość ciasno( środkowy fotel jest węższy od skrajnych). Plusem jest to, że są regulowane przód tył, wraz z oparciem, co daje wystarczającą przestrzeń na nogi. Touran w wersji 5 osobowej ( taką mam) posiada duży bagażnik, a przy złożonych tylnych fotelach robi wrażenie. Przy wadze około 1,6t uważam, że 140 km i 320 Nm to minimum. Podsumowując uważam, że to praktyczne w miarę wygodne auto ale bez większych fajerwerków.
Wojtek
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Dla mnie Touran to kwintesencja VW.
Nie za duzy a pojemny, niby to minivan ale jezdzi jak dobry hatchback, 5 osob wezmie w większym komforcie niz niejeden hatchback, sedan czy kombi (np w A6-sprawdzone) w 3 osoby z tylu jest duzo gorzej.
W moim odczuciu lekko obciazony jest bardziej komfortowy. Jadąc samemu sztywne zawieszenie jest odczuwalne ale mi to akurat pasuje. Z drugiej strony wóz drabiniasty to też nie jest.
Z wyposażenia większość egzemplarzy ma wszystko co do jazdy potrzebne, a jak chcesz cos wiecej to bez problemu i niedrogo można dołożyć.
Nie ma fajerwerków ale nic lepszego dla siebie nie znalazlem. Umowmy sie tez ze to nie jest auto dla każdego na kazdym etapoe zycia. Dla rodziny 2+1do3 =idealny.
Nie za duzy a pojemny, niby to minivan ale jezdzi jak dobry hatchback, 5 osob wezmie w większym komforcie niz niejeden hatchback, sedan czy kombi (np w A6-sprawdzone) w 3 osoby z tylu jest duzo gorzej.
W moim odczuciu lekko obciazony jest bardziej komfortowy. Jadąc samemu sztywne zawieszenie jest odczuwalne ale mi to akurat pasuje. Z drugiej strony wóz drabiniasty to też nie jest.
Z wyposażenia większość egzemplarzy ma wszystko co do jazdy potrzebne, a jak chcesz cos wiecej to bez problemu i niedrogo można dołożyć.
Nie ma fajerwerków ale nic lepszego dla siebie nie znalazlem. Umowmy sie tez ze to nie jest auto dla każdego na kazdym etapoe zycia. Dla rodziny 2+1do3 =idealny.
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Kolega który zadał pytanie myślę że ma rozwiane wszelkie wątpliwości.
Co do foteli to dodam jeszcze że z racji że siedzi się wysoko to siedzi się jak na krześle a nie leżaku to sprawia że nie czuje się większego bólu po dłuższej trasie. Dodatkowo regulacja oparcia na kręgosłup.
Tylny rząd ma taką ciekawostkę że siedzi się wyżej niż z przodu. Fajne wrażenie bo siedzisz jakby nad kierowca i widzisz drogę. Dzieciaki uwielbiają siedzieć na środku.
To fakt że z tyłu jest więcej miejsca niż nie jednym kombi. Optymalna opcja to dziecko plus 2 osoby dorosłe. Przy 3 szerokich osobach dorosłych jest gorzej ale i tak nie najgorzej bo każdy ma osobne siedzenie.
Po wyjęciu tylnych foteli(każdy osobno) Touranem dokonałem przeprowadzki łącznie z meblami
Wg. mnie auto jest idealne dla każdego. Ktoś kto jeździ sam otrzymuje komfortowa pozycje kierowcy i opcje przewozu osób i bagaży.
Marzenie to Touran i Polo GTI do miasta. Jasne
Co do foteli to dodam jeszcze że z racji że siedzi się wysoko to siedzi się jak na krześle a nie leżaku to sprawia że nie czuje się większego bólu po dłuższej trasie. Dodatkowo regulacja oparcia na kręgosłup.
Tylny rząd ma taką ciekawostkę że siedzi się wyżej niż z przodu. Fajne wrażenie bo siedzisz jakby nad kierowca i widzisz drogę. Dzieciaki uwielbiają siedzieć na środku.
To fakt że z tyłu jest więcej miejsca niż nie jednym kombi. Optymalna opcja to dziecko plus 2 osoby dorosłe. Przy 3 szerokich osobach dorosłych jest gorzej ale i tak nie najgorzej bo każdy ma osobne siedzenie.
Po wyjęciu tylnych foteli(każdy osobno) Touranem dokonałem przeprowadzki łącznie z meblami

Wg. mnie auto jest idealne dla każdego. Ktoś kto jeździ sam otrzymuje komfortowa pozycje kierowcy i opcje przewozu osób i bagaży.
Marzenie to Touran i Polo GTI do miasta. Jasne

Pozdrawiam!