TOURAN 2015 (5T1)

Nowości ze świata motoryzacji
hubertm
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4 TSI DSG
Imię:: Hubert
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: TOURAN 2015

Post autor: hubertm »

terex pisze:Gdy zamkniety podczas jazdy nic nie szumi,rolete sie obsluguje na tej samej zasadzie co okna przytrzymasz guzik i puscisz to zamknie sie sama do konca lub przyciskasz na krotko rolata zamyka sie troszke.a rowery i bagazniki dachowe nie ma zadnego problemu bo sa one zamocowane do relingow a nie do dachu no chyba ze masz mocowania na przyssawke to juz nie wiem czy mozna do szyby przyczepić. wiec co jak co ale jako uzytkownik tego bajeru to moge ci go szczerze polecic.
Dzięki wielkie - zdecydowałem się na panoramę w ostatniej chwili ;) Mam odbiór na luty ale jeszcze udało się to dorzucić.
Yellowchina
Przeglądacz
Auto:: 1.4 TSI DSG 7 HL 2016
Imię:: Piotrek
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Yellowchina »

OK, gdy będziesz siedział w aucie, odpal motor, albo włącz zapłon. Ustaw pokrętło lusterek w pozycji "prawe", wrzuć wsteczny bieg i przy włączonym wstecznym biegu ustaw to prawe lusterko joystick'iem tak, jak uważasz - tę pozycję lustro zapamięta na stałe (dopóki go nie przestawisz joystick'iem ponownie), gdy będziesz wrzucał wsteczny bieg. Gdy ruszysz do przodu, to powyżej pewnej prędkości albo po wyłączeniu zapłonu na postoju lusterko podniesie się do ustawienia sprzed operacji. Ustawienie pokrętła lusterek w pozycji "0" nie będzie powodowało zmiany ustawienia prawego lustra po włączeniu wstecznego biegu. Jeśli chcesz, żeby prawe lusterko zawsze się obniżało przy biegu wstecznym, to pozostaw pokrętło w pozycji "prawe" na stałe.[/quote]

No sprawdziłem ten temat z tym lusterkiem , brak słów, szału to nie robi , bardzo mały , minimalny ruch lusterka co tak naprawdę nic nie wnosi w tym temacie.[/quote] jak ustawiles tak sie przestawilo.to sie samo nie dostosowuje to ty masz ustawic pozycje na P i R. i wtedy sie dopieto przestawi.(a i tak na marginesie to zeby lusterko sie przestawialo to trzeba miec,jak dobrze pamietam "pakiet lusterka "bez tego pakietu nie bedzie się przestawiac ale moze sie myle.[/quote]

Spoko wszystko działa jak należy, dzięki wszystkim.

-- Pn gru 19, 2016 17:31 --
hubertm pisze:
terex pisze:Gdy zamkniety podczas jazdy nic nie szumi,rolete sie obsluguje na tej samej zasadzie co okna przytrzymasz guzik i puscisz to zamknie sie sama do konca lub przyciskasz na krotko rolata zamyka sie troszke.a rowery i bagazniki dachowe nie ma zadnego problemu bo sa one zamocowane do relingow a nie do dachu no chyba ze masz mocowania na przyssawke to juz nie wiem czy mozna do szyby przyczepić. wiec co jak co ale jako uzytkownik tego bajeru to moge ci go szczerze polecic.
Dzięki wielkie - zdecydowałem się na panoramę w ostatniej chwili ;) Mam odbiór na luty ale jeszcze udało się to dorzucić.
I super, będziesz zadowolony, fajny bajer, ja jestem bardzo zadowolony z okna dachowego .
terex
Auto:: Touran 2016 1,4 TSI DSG
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: terex »

"hubertm"

Zobaczysz bedziesz MEGA zadowolony z tego szklanego dachu.

-- Pn gru 19, 2016 20:42 --

Panowie nowy touran 16 jakiego typu ma żarówki w przeciwmgielnych i w doswietlaniu zakrętów???
MrCairo22
Początkujący
Auto:: Touran 1.4 TSI HL. 2016
Imię:: Mirosław
Podziękował: 5 razy

Post autor: MrCairo22 »

HURRRA !!!!
Pan Dealer zadzwonił i potwierdził że samochód dojechał i jest do odebrania 23 grudnia 2016
Niezła Gwiazdka tego roku
Czekałem od 15 sierpnia czyli 4 miesiące a miało być dłużej......
I tak odbiorę dopiero 27 po Świetach bo wyjeżdzam
Zobaczymy co wyjdzie przy odbiorze
POZDRAWIAM Świątecznie wszystki posiadaczy Turków i nie tylko :))
Awatar użytkownika
Prusiak
Początkujący
Auto:: Nowy TOURAN 2.0 TDI 150KM
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Prusiak »

terex pisze: Panowie nowy touran 16 jakiego typu ma żarówki w przeciwmgielnych i w doswietlaniu zakrętów???
Halogeny...
Nowy TOURAN 2,0 TDI BMT Highline 7-osobowy
Awatar użytkownika
marcinde
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4tsi150
Imię:: Marcin
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Post autor: marcinde »

Ja też odbierałem między Świętami a Nowym Rokiem:) tyle że rok temu.
Gratulacje!
MrCairo22
Początkujący

marcinde pisze:Ja też odbierałem między Świętami a Nowym Rokiem:) tyle że rok temu.
Gratulacje!
I po roku użytkowania co możesz powiedzieć ???
Kupiłbyś jeszcze raz czy byś się zastanowił ???
a może coś byś w nim zmienił ???
podaj choć jedną wadę tego autka (chyba że nie ma takich :))
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

TOURAN 2015

Post autor: KriSSo »

Największa wadą Tourana jest brak mocy. Oj przydałby się taki Touran GTI do wyboru.
Dlatego tym razem wolałbym chyba kupić golfa R variant.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Obrazek
Obrazek
MrCairo22
Początkujący

KriSSo pisze:Największa wadą Tourana jest brak mocy. Oj przydałby się taki Touran GTI do wyboru.
Dlatego tym razem wolałbym chyba kupić golfa R variant.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
A cóż ty masz za motor pod maską że jest tej mocy brak ???
Ja zanim się zdecydowałem na TSI 150 DSG przejechałem sie dla porównania Nowym TIGUANEM tez TSI 150 DSG i musze powiedziec że byłem zaskoczony jego dynamiką mimo że bardzo opływowy to on nie jest. Śmigał po ulicach żywo.
Wybrałem Tourana bo jest pakowniejszy i oto mi najbardziej chodziło.
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

Najbardziej mi brakuje silnika 2.0 TSI 220-230 KM. Zdaje się, że Tiguan może taki silnik posiadać. Touran niestety nie. Szkoda, że nie ma możliwości zamówienia takiego autka. Spełniałby wymagania rodziny, a do czasu do czasu również moje (jadąc w pojedynkę). Czyli chciałbym mieć możliwość kupna Tourana 2.0 TSI 230 KM i tyle.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Prusiak
Początkujący
Auto:: Nowy TOURAN 2.0 TDI 150KM
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Prusiak »

Nie wiem jak wam 1.4 TSI przyspiesza na 5 i 6 biegu przy manualu, ale mój przy 2.0 TDI 150 KM na najwyższych biegach słabo w porównaniu do 2.2 i-CTDI 140 KM Hondy... Dlatego też wersja 2.0 190KM powinno załatwić ten "problem"....
Nowy TOURAN 2,0 TDI BMT Highline 7-osobowy
MrCairo22
Początkujący

Prusiak pisze:Nie wiem jak wam 1.4 TSI przyspiesza na 5 i 6 biegu przy manualu, ale mój przy 2.0 TDI 150 KM na najwyższych biegach słabo w porównaniu do 2.2 i-CTDI 140 KM Hondy... Dlatego też wersja 2.0 190KM powinno załatwić ten "problem"....
Automaty chyba troche inaczej sie zbierają niż manuale i trudno ocenić co jest lepsze....
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Porównaj obroty przy tych prędkościach. Zapewniam Cię, że masz w touranie o wiele niższe.

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
marcinde
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4tsi150
Imię:: Marcin
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Post autor: marcinde »

MrCairo22 pisze:I po roku użytkowania co możesz powiedzieć ???
Kupiłbyś jeszcze raz czy byś się zastanowił ???
a może coś byś w nim zmienił ???
podaj choć jedną wadę tego autka (chyba że nie ma takich :))
Kupiłbym jeszcze raz. Niczego bym nie zmieniał. Przez ten rok nie doszukałem się wad autka, owszem, miałem problem z gasnącą znienacka nawigacją, ale aktualizacja oprogramowania w serwisie załatwiła sprawę.
KriSSo pisze:Najbardziej mi brakuje silnika 2.0 TSI 220-230 KM.
Oczywiście przydałoby się więcej mocy. Zawsze więcej mocy to lepiej, i nikt mnie nie przekona, że jest inaczej. ALE:
1. Dorzućmy do naszych konfiguracji 20tyś za silnik 2.0tsi. Ja bym wymiękł, i tyle bym nie zapłacił.
Ale dla niektórych pewnie taki wybór byłby wskazany. Zawsze większy wybór to lepiej.
2. Dlaczego nie wziałem 1.8 180km? Bo w przypadku DSG moment obrotowy 1.8 jest taki sam jak 1.4. 1.8 w manualu ma większy moment (320) od 1.4 (250). Więc uznałem, zresztą po jazdach passatem 1.4 DSG i 1.8 DSG, że różnica jest żadna. Po co zatem dopłacać?
3. Wiem, że mówię to z poziomu zadowolonego użytkownika, ale silnik 1.4 jest wyjątkowo dynamiczny, i początkowo obawiałem się, że nie będzie szału w budzie tourana, ale błąd. Silnik jest wystarczająco dynamiczny i zapewnia naprawdę przyzwoite osiągi. Jak się ktoś nie interesuje i nie orientuje, to można go nieźle wkręcić :) Nieraz miałem sytuację, że pasażer dowiedziawszy się że to 1.4, robił wielkie oczy, że niemożliwe itp.
terex
Auto:: Touran 2016 1,4 TSI DSG
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: terex »

Prusiak pisze:
terex pisze: Panowie nowy touran 16 jakiego typu ma żarówki w przeciwmgielnych i w doswietlaniu zakrętów???
Halogeny...
He he he :haha: dobre bo myslalem ze vw jeszcze żarowe zakłada do nowych aut :hahaha: ale juz sam sprawdzilem tam mamy żarowki typu H11.
ODPOWIEDZ