Dokladka podgrzewanych foteli

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista
Auto:: 2011 TOURAN
Imię:: Grześ
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: g_b »

a dzieki za linke, wlasnie sie zastanawiam :] bo to bardzo blisko mnie!!!!
edit:
pisalem do goscia, chce za nie 500 funtow. wlasnie sie z ksiegowa zastanawiamy... ;)
Był VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP

Jest

VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!
collega
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: collega »

no to cena wcale nie jest wysoka jak za caly komplet swoj pewnie tez sprzedaz takze jezeli ktos lubi skore i podoba mu sie wlasnie taki kolor ;]
klejnus
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 BKC 2005R 7o
Imię:: Paweł

Re: Dokladka podgrzewanych foteli

Post autor: klejnus »

Witam koledzy. Jako że szukam tourana i chyba mam już wybranego myślę nad dołożeniem do niego kilku rzeczy. Jako że sporo dokuczają mi problemy z plecami to fajnie by było mieć podgrzewane fotele. Minęło kilka lat to może zrobiliście duże postępy w tej dziedzinie co do czego itd :oki: pozdrawiam
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

jak co do czego ? no na pilota, jeszcze nie dziala ;)

kupujesz grzane fotele, zmieniasz panel klimy (na taki z funcja grzania foteli), zamawiasz wiazke np. u forumowicza Krzycho, czytasz manual by jarry (jest na forum) podlaczasz, kodujesz i grzejesz plecki :D
Awatar użytkownika
mexaris
Przeglądacz
Auto:: Passat 2.0 TDI BMP
Imię:: Krzysztof
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: mexaris »

Szacunek wszystkim , nie szkodzi że od roku nikt tu pisał ale podłączę się pod temat...Problem jednak jest nieco inny , a mianowicie padło mi ogrzewanie foteli i szybciej sięgając do kieszeni niż myśląc kupiłem podobne , jednak nie oryginalne same maty grzewcze, jak to mówią - uniwersalne.Teraz jednak , gdy już zakup mój pojawił się w domu , zrodziło się pytanie , czy ja mogę sobie tak bezkarnie (nie wyciągając starych mat grzewczych tylko podkładając pod nie nowe maty) podłączyć je do starej wiązki pod fotelem ? Chodzi głównie o czujnik nacisku na fotelu pasażera , bo nie mam pojęcia gdzie on jest i czy to jakaś osobna mata , czy siedzi w macie grzewczej i np podpinając się pod wiązkę pod fotelem i nie odpinając starej maty , działał będzie czujnik ze starej a mata nowa? Myślę , że kierunek dobry tylko czy zadziała? Robił już ktoś takie czary?
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista
Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
Imię:: Jarek
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: jaras99 »

mexaris pisze:Chodzi głównie o czujnik nacisku na fotelu pasażera , bo nie mam pojęcia gdzie on jest i czy to jakaś osobna mata
czujnik jest osobno, leży na gąbce i zasilany niezależnie. Maty oryginalnie są zszyte z tapicerką.

A po co dajesz nową, nieoryginalną matę? pokaż jak wygląda jej przyłączenie, ile przewodów ma.

Co się stało z oryginalnym grzaniem? Prościej chyba jest ratowanie oryginalnych mat. Może termistor padł, albo przerwa w obwodzie. Wpierw zdiagnozuj co jest przyczyną że przestało grzać.

Inna sprawa to w uniwersalnej macie muszą być powycinane w odpowiednich miejscach otwory, aby móc zamontować poszycie fotela. To są takie specjalne szyny, zatrzaski. Inaczej nie założysz poszycia
Awatar użytkownika
mexaris
Przeglądacz

Oryginalne padło , nie grzeje - najpierw , w zeszłym roku fotel pasażera a w dwa dni temu kierowcy.sprawdzałem dwa bezpieczniki które odpowiadają za grzanie są sprawne , modułu w prawdzie nie słychać żeby cykał przy starcie ale lędźwie grzeją więc musi być sprawny a i prąd na matę idzie bo rozpiąłem kostkę i to sprawdziłem.Ale jeśli mówisz , że czujnik to osobna mata to jest to muzyka dla moich uszu.Nie będę wyciągał niesprawnych mat , tylko podłożę nowe pod nie i mam nadzieję , że zadziała.A w kwestii kabli to i stare i nowe mają po dwa przewody.Poniżej foto maty uniwersalnej - kwestia wtyczki do przerobienia ale to najmniejszy problem.
Załączniki
Mata grzewcza.png
Ostatnio zmieniony czw gru 29, 2016 14:24 przez mexaris, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

mexaris pisze:lędźwie grzeją
to sugeruje popalone siedziska. Bo termistor jest wspólny dla siedziska i lędźwi jak dobrze pamiętam
mexaris pisze:Nie będę wyciągał niesprawnych mat , tylko podłożę nowe pod nie i mam nadzieję , że zadziała.
no właśnie tu jest problem. Bo nie podłożysz ot tak nowych mat pod poszycie, bo poszycie jest montowane nazwę to do wyżłobień w gąbce siedziska za pomocą takich podłużnych klipsów. Chyba, że masz specjalnie dedykowaną matę do tourana

EDIT:

widzę, że dołączyłeś zdjęcie maty. Powinno się udać bo widzę, że mata nie ma drutów w miejscach mocowania jak dobrze pamiętam. Nożyk do tapet i coś tam wyrzeźbisz
Awatar użytkownika
mexaris
Przeglądacz

Wiem wiem , nie jest to takie proste ale do zrobienia.Dzisiaj odsunąłem poszycie z połowy fotela kierowcy i widziałem to mocowanie., jeśli po podłączeniu nowych mat , będą grzały , to może delikatnie powyciągam stare.Kwestia podkładania nowych pod stare , to wygląda to tak , że między stare a poszycie.Właśnie nie pamiętam czy stare maty były również poprzyszywane do poszycia czy tylko do gąbki fotela ale chyba tylko do gąbki? W każdym razie najważniejsza informacja dla mnie to ta , że czujnik nacisku to osobna mata , bo już myślałem , mój zakup to zmarnowane pieniądze.
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

mexaris pisze:Właśnie nie pamiętam czy stare maty były również poprzyszywane do poszycia czy tylko do gąbki fotela ale chyba tylko do gąbki?
tylko do poszycia. Powodzenia w modzie
Awatar użytkownika
Vincent83
Zaawansowany
Auto:: VW Touran 2007 2.0TDI BKD
Imię:: Artur
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: Vincent83 »

GASIOR997 pisze:TO NIE MANUAL
A co Ty żeś się tak nagle obudził?? Temat z przed 3 miesięcy, a Ty nagle z krzykiem wylatujesz i to w kilku tematach na raz!! Odpuść sobie...
Obrazek
ODPOWIEDZ