VW Touran - Światła do jazdy dziennej - kodowanie

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.

Statystyka użyteczności :) - Po przeczytaniu:

Dobrze wiedzieć, zakoduję sobie wersję North America:)
108
73%
Dobrze wiedzieć, zakoduję sobie wersję Skandinavian
12
8%
Nie będę poprawiał po fabryce, oni wiedzą co robią
2
1%
Prędzej sobie LED'owe dzienne dołożę
26
18%

Liczba głosów: 148

Mario_KG
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 TDI Highline
Imię:: Mariusz
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: VW Touran - Światła do jazdy dziennej - kodowanie

Post autor: Mario_KG »

Ponawiam pytanie: Czy da się przekodować tak żeby jako dzienne świeciły wbudowane przeciwmgielne w zderzaku a nie załączały się żarówki od doświetlania zakrętów które są przy bixenonach.

Mam seryjnie: bixenon skrętny z doświetlaniem zakrętów, czujnik światła deszczu, przeciwmgielne, bordnetz 23 bity
ps. porzednie rady odnośnie czułości RLS-s działają poprawnie gordon twoje rady zadziałały dzieki :piwo:
Touran 2007 2.0 TDI DSG BMM 140/168 Mod w Łowiczu :P
Wyposarzenie fabryczne:
- Kierownica Multifunkcja
- Full FIS
- RLS
- Bixenon skrętny
- Chrom pakiet
- Dogrzewacz
- RNS510
- Lusterka fotochromatyczne
- Czujnik deszczu/światła
- Alufelgi 16"
Kabel jest:P
W planach:
Grill od R Line
Bluetooth audio in
ANDRIUBIKER
Początkujący
Auto:: PASSAT B7 2014
Imię:: AND
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: ANDRIUBIKER »

Generalnie uzywanie swiatel przeciwmgielnych jako drl jest nielegale i ja jestem za surowym karaniem za takie, a passat cc ma podobnie rozwiazane reflektory, z tym ze tam xenon jest skretny, a w reflektorze jest zarowka p21w ktora jest swiatlem drl, wiec moze tez tak jest w touranie, ze to nie od doswietlania zakretow Ci sie wlacza zarowka tylko wlasnie drl, pomimo braku legalnosci to przy bcm jest mozliwosc zakodowania przeciwmgielnych jako drl ze zmniejszona moca swicenia, w passacie w bordnetz sie nie da a w bcm tak
Mario_KG
Początkujący

Nie pytam czy to legalne :> , nie wielu z naszych krawężników ogrania temat, może lepsze są wg ciebie ledziczki z China-marketu :evil:
Poniżej zdjęcie jak widać nie ma możliwości bo głowica doświetlania jest od frontu kierunkiem (H7 Bulb)

Image
Wyposarzenie fabryczne:
- Full FIS
- RLS
- Bixenon skrętny
- Chrom pakiet
- Dogrzewacz
- RNS510
- Alufelgi 16"
W planach:
Grill od R Line
Bluetooth audio in
ANDRIUBIKER
Początkujący

Nie, wedlig mnie i ledziczki i niezgodne z przeznaczeniem halogeny sa zle, chcesz miec drl to doloz drl, albo kup auto ktore je ma fabrycznie przeciwmgielne sa przeciw mgle jak sama nazwa wskazuje, i to jedynie poza obszarem zabudowanym jak mowia przepisy... nie zaiwazylem roznic co do zasady dzialania bcm czy bordow pomiedzy modelami aut u vw, wiec mniemam ze i w touranie nie da sie zakodowac tak jak w cc, ale jak masz kabelek i laptopa i chcesz buc na bakier z przepisami i wkurzac innych uzytkownikow, to podlacz i sprawdz w long coding dla modulu centralnej elektryki, tam sa wsZlekie mozLiwosci kodowania swiatel w tym i halogenow, opcja w bcm nazywa sie "drl via fog light" zaznacz i juz bedzie, nasyepna pozycja to procentowo moc swiecenia tychze halogenow, ustawic trzeba na 25 procent

-- Wt sty 10, 2017 17:37 --

Na szkle reflektora jest napisane jakie ma funkcje reflektor, hdyby mial fabrycznie swiatla do jazdy dziennej to obok homologacji E bylyby tez literki RL, w tym reflektorze jak widac nie ma, p21w w cc jest pomiedzy reflektorem xenon, a lampa kierunkowskazu
Mario_KG
Początkujący

ANDRIUBIKER pisze: opcja w bcm nazywa sie "drl via fog light" zaznacz i juz bedzie, nasyepna pozycja to procentowo moc swiecenia tychze halogenow, ustawic trzeba na 25 procent

Tak mam zakodowane a pytałem czy możliwe jest wyłączenie żarówek H7 poprzez kodowanie bo na zakrętach załącza mi świecą raz prawa raz lewa przy skręcaniu.

Image
Ostatnio zmieniony wt sty 10, 2017 18:52 przez Mario_KG, łącznie zmieniany 1 raz.
Wyposarzenie fabryczne:
- Full FIS
- RLS
- Bixenon skrętny
- Chrom pakiet
- Dogrzewacz
- RNS510
- Alufelgi 16"
W planach:
Grill od R Line
Bluetooth audio in
ANDRIUBIKER
Początkujący

No to tak ma byc :) po co Ci doswiwtlanie jak ma nie doswietlac ;)? Jesli masz rls, to dziala jedynie po zmroku jak swiatla mijania sa aktywne, jesli masz w kodowaniu funkcje cornering light i mozesz ja odznaczyc, to wylaczysz doswitlenie zakrwtow, w bcm tez jest cornering light via fog light, ja mam tak zakodowane i wtedy doswietlanie zakretow realizowane jest poprzez swiatla przednie przeciwmgielne

-- Wt sty 10, 2017 17:49 --

Doswietirtlanie dziala tez przy predkosciach ponizej 40 km/h powyzej funkcja nieaktywna
Mario_KG
Początkujący

ANDRIUBIKER pisze: No to tak ma byc po co Ci doswiwtlanie jak ma nie doswietlac ?

Przecież pisałem że nie chcę żeby doświetlał
ANDRIUBIKER pisze: Doswietirtlanie dziala tez przy predkosciach ponizej 40 km/h powyzej funkcja nieaktywna
Tu jest problem, gdy do ronda podjeżdżasz poniżej 40 km/h jest disco z lewego i prawego doświetlania, chcę aby świecił sam dół czyli przeciwmgielne
Wyposarzenie fabryczne:
- Full FIS
- RLS
- Bixenon skrętny
- Chrom pakiet
- Dogrzewacz
- RNS510
- Alufelgi 16"
W planach:
Grill od R Line
Bluetooth audio in
ANDRIUBIKER
Początkujący

Jak dla mnie doswietlanie super funkcja i najpewniej wiekszosc chciala by to miec, ale jak wodac sa gusta i gusciki ;) sprawdz w kodowaniu czy mozesz odznaczyc cornering light i tyle, to wylaczy funkcje, ostatecznie wyjac zarowki, ale w tomiejsce trzeba dac cos co oszuka blad spalonej zarowki, wystarczy z allegro kupic tzw kasowniki bledu, podpoac pod kostke h7 bez zarowki, to w sytuacji gdy nie da sie wylaczyc doswiwtlania vcds-em
Mario_KG
Początkujący

ANDRIUBIKER pisze:Jak dla mnie doswietlanie super funkcja i najpewniej wiekszosc chciala by to miec, ale jak wodac sa gusta i gusciki ;) sprawdz w kodowaniu czy mozesz odznaczyc cornering light i tyle, to wylaczy funkcje, ostatecznie wyjac zarowki, ale w tomiejsce trzeba dac cos co oszuka blad spalonej zarowki, wystarczy z allegro kupic tzw kasowniki bledu, podpoac pod kostke h7 bez zarowki, to w sytuacji gdy nie da sie wylaczyc doswiwtlania vcds-em

:evil: Przecież nie pisałem że chcę całkiem wyłączyć doświetlanie, mówimy tu o wyłączeniu podczas dnia jak świecą halogeny przeciwmgielne.
Wyposarzenie fabryczne:
- Full FIS
- RLS
- Bixenon skrętny
- Chrom pakiet
- Dogrzewacz
- RNS510
- Alufelgi 16"
W planach:
Grill od R Line
Bluetooth audio in
ANDRIUBIKER
Początkujący

To musisz precyzowac pytania;) , to powinien zalatwiac rls, doswietlanie przeciez nie dziala jak nie sa wlaczone swiatla mijania, wiec cos tu jest nie tak, u mnie doswietlanie aktywuje sie dopiero po wlaczeniu swiatel mijania i to bez wzgledu na to czy mijania sie wlaczja automatycznie dzieki czujnikowi zmierzchu, czy po przelaczeniu manualnie przelacznikiem swiatel w polozenie swiatel mijania, a nie dziala doswietlanie na swiatlach pozycyjnych i na swiatlach do jazdy dziennej, oryginalnie masz te reflektkry czy dokladales? I to nie sa xenony skretne, tylko bixenon z dodatkowym doswietlaniem zakretow ;) w xenonie skretnym obraca sie cala soczewka w strone zakretu i doswietla, wtedy wlasnie w miejscu gdzie Ty masz h7, w cc jest zarowka drl p21w, no chyba ze wtouranie jest tak ze i soczewka sie skreca i dodatkowo h7 doswietla zakret, tu nie wiem, nie mialem nigdy tourana ;)
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

W poprzednim Touranie miałem ustawione dzienne na halogenach na 50% mocy więc da się to właczyć na bordnetz.
ANDRIUBIKER - świecenie pojedynczych świateł halogenowych (doświetlanie zakrętów) jest także w PL nielegalne (chyba że coś się ostatnio w prawie zmieniło), a samochody sprzedawane w Polsce mają tak ustawione fabrycznie. Osobiście uważam że lepsze jako dzienne są te halogeny z obniżoną mocą, które przynajmniej widać z daleka niż ledziki "from china", które widać że się świecą z odległości 10m bo dalej to nie bardzo widać żeby świeciły. Faktem jest że gdybyś trafił na upierdliwego policjanta to się przyczepi tylko że w trakcie takiej kontroli zapewne sam byś był w stanie pokazać mu wiele aut z mijających was, które także mają różne inne rzeczy niezgodne z prawem.
ANDRIUBIKER
Początkujący

Juz pisalem ze i te ledziki i halogeny izywane niezgodnie z przeznaczeniem sa tak samo niewlasciwe i ja zabieralbym dowod rejestracyjny za jedne i za drugie, a doswietlanie zakretow jest zgodne z przepisami, wystarczy doczytac w rozporzadzeniu, dopuszczalne jest inny sposob dzialania,jezeli stanowi to ceche pojazdu...innymi slowy jezeli tak stanowi udzieloona homologacja na auto, w tym miesci sie doswietlanie halogenami ktore u mnie jest fabryczne i lampy podwojne haologenow maja na to homologacje ale takze np swiatla obrysowe np w volvo czy chocby vw w wersjach zza oceanu
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

Mario_KG pisze:Ponawiam pytanie: Czy da się przekodować tak żeby jako dzienne świeciły wbudowane przeciwmgielne w zderzaku a nie załączały się żarówki od doświetlania zakrętów które są przy bixenonach
... da się ;)

1. LC,00,4,Daytime Running Lights (North America)
2. LC,17,4,Daytime Running Light via Fog Lights
3. LC,20,0-7,1,Daytime Running Lights Dimming
LC,20,0-7,1,Decimal Value (Resolution: 1%) ustawiasz moc świateł (halogenów)
4.LC,23,2,Internal Turn Light Control Algorithm active
LC,23,3~4,00,Turn Lights not active
LC,23,3~4,08,Turn Lights via Fog Lights
LC,23,3~4,10,Turn Lights via High Beam
LC,23,3~4,18,Turn Lights via Xenon Shutter ... tu sobie wybierz, jak ma działać doświetlanie zakrętów

... kodowanie dot bordntez, nie widzę w Twoim profilu z którego rocznika masz auto ;)
ANDRIUBIKER
Początkujący

O widzisz i tu jest roznica w bcm doswietlanie nazywa sie cornering light, czyli swiatla narozne, a tu w bordzie turn, co moze byc mylace, jako ze turn signal to w zasadzie kierunkowskaz, najwyrazniej tu sie tlimaczy jako swiatla kierowane. ;)

-- Wt sty 10, 2017 22:11 --

Co nie zmienia faktu ze mozna ustawic doswietlanie albo przez xenon, albo przez halogeny itd,albo calkiem wylaczyc, ale kolega chcial zeby w dzien mu dosiwtlanie nie dzialalo a po zmierzchu tak, wiec problem jest raczej z czujnikiem zmierzchu, jesli tak nie dziala po zakodowaniu jako aktywne doswietlanie
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

... jeśli DRL będzie w halogenach, to doświetlanie zakrętów w dzień nie bedzię działało, po zmroku zapalą się mijania i wtedy, doświetlenie będzie w zależnosci od zakodowania, w halogenach lub... ;) czyli tak jak chciał kolega :)
ODPOWIEDZ