Odpalił, zgasł, następnie długo kręcił

Awatar użytkownika
remi10
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI 12/2014
Imię:: Remi
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Re: Odpalił, zgasł, następnie długo kręcił

Post autor: remi10 »

Takie temperatury nie są dla naszych Turków :( dobrze że od dziś ma być cieplej
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

remi10 pisze:1.9 BLS - taka sytuacja dziś po ok 70 godzinach stania przymrozie minus 15 . Odpalam bez problemu. Przejeżdżam ok 6 km i nagle zaczyna gasnąć , jaby paliwa brakowało a jest ponad połowa zbiornika z Orlenu. I staje na awaryjnych. I tak po ok 3 minutach i 5 kręceniach zapala. I dalej jadę bez problemu. Na wszelki wypadek dolałem do pełna w orlenie. Ale to chyba coś przymarzło na moje oko. Jaki filtr paliwa czy coś to problem by był ciągły. ZObaczymy co jutro. Ale teraz mam w planach jak te mrozy jeszcze nawet jak nie jade rano i wieczorem wyjść i przepalić po 10 minut. BO przyczyne tego upatruje w długim staniu na mrozie. CO ciekawe zaobnserwowałem dziś parę nowych aut które migały na poboczu z podobnym problemem jak mniemam .
Kolego dolej dodatku do paliwa jak już pisałem Skyyd Szwecki wynalazek na ich mrozy do Diesla. Dodatkowo dolej z litr zwykłej benzyny. Ja dolewam to wszystko od kilku lat do wszystkich Diesli jakie miałem i mam. Nigdy nie miałem problemów z odpaleniem.
Mój samochód tak odpala przy -12
https://www.youtube.com/watch?v=DL3WcyBjkJg
sto2
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
Imię:: Sławek
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Post autor: sto2 »

PIOTREL pisze:
remi10 pisze:1.9 BLS - taka sytuacja dziś po ok 70 godzinach stania przymrozie minus 15 . Odpalam bez problemu. Przejeżdżam ok 6 km i nagle zaczyna gasnąć , jaby paliwa brakowało a jest ponad połowa zbiornika z Orlenu. I staje na awaryjnych. I tak po ok 3 minutach i 5 kręceniach zapala. I dalej jadę bez problemu. Na wszelki wypadek dolałem do pełna w orlenie. Ale to chyba coś przymarzło na moje oko. Jaki filtr paliwa czy coś to problem by był ciągły. ZObaczymy co jutro. Ale teraz mam w planach jak te mrozy jeszcze nawet jak nie jade rano i wieczorem wyjść i przepalić po 10 minut. BO przyczyne tego upatruje w długim staniu na mrozie. CO ciekawe zaobnserwowałem dziś parę nowych aut które migały na poboczu z podobnym problemem jak mniemam .
Kolego dolej dodatku do paliwa jak już pisałem Skyyd Szwecki wynalazek na ich mrozy do Diesla. Dodatkowo dolej z litr zwykłej benzyny. Ja dolewam to wszystko od kilku lat do wszystkich Diesli jakie miałem i mam. Nigdy nie miałem problemów z odpaleniem.
Mój samochód tak odpala przy -12
https://www.youtube.com/watch?v=DL3WcyBjkJg
Na zimnym to coś długo kręci do odpalenia mój stary 2004 r na takim mrozie od jednego obrotu palił.
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Nie wiem gdzie Ty widzisz tam, że długo kręci?
Zapala od pierwszego obrotu :)
Awatar użytkownika
remi10
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI 12/2014
Imię:: Remi
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: remi10 »

Na fb Panowie twierdzą iż paliwo z Orlenu poniżej - 15 tak się zachowuje . Orientuje się ktoś czy w jakiejś sieci paliw sprzedają jakiś typowo zimowy olej napędowy ? co prawda mrozy mają być już mniejsze.
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

Albo ja mam wyjątkowe szczęście albo niepotrzebnie spędzam jeden dzień na przygotwanie każdego auta do zimy.
Począwszy od skody 105, przez okrzyczane francuskie dTi, dci i HDI, po niemieckie TDI i benzyny.
Przed zimą zmiana filtra paliwa, całonocne ładowowanie akumulatora, paliwo z BP do pełna każdorazowo, w dieslu sprawdzenie świec żarowych a w benzynie iskrowych.

Ostatni weekend, góry, touran stał od godz 12 w piatek do 17 w niedziele, mrozy były naprawde srogie. Kluczyk w stacyjke, 5 sekund odczekania i zapalił od pierwszego kopa...
Dzisiaj rano, focus 1.6 benzyna, stojący od czwartku też zagadał bez jąkania.
Awatar użytkownika
Łukaszz
Zaawansowany
Auto:: BLS 1.9 tdi
Imię:: Łukasz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Łukaszz »

[quote="swimmer"]Albo ja mam wyjątkowe szczęście albo niepotrzebnie spędzam jeden dzień na przygotwanie każdego auta do zimy.
Począwszy od skody 105, przez okrzyczane francuskie dTi, dci i HDI, po niemieckie TDI i benzyny.
Przed zimą zmiana filtra paliwa, całonocne ładowowanie akumulatora, paliwo z BP do pełna każdorazowo, w dieslu sprawdzenie świec żarowych a w benzynie iskrowych.

I to jest wszystko w tym temacie! I nie trzeba później godzinami wertować forum pisać ze mi odpalił nie odpalił pojechał zgasł itd itp,2-3 godziny pracy przed zimą i po sprawie.
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
Awatar użytkownika
kkstargard
Przeglądacz
Auto:: 1T1, 1.9tdi+, 2003
Imię:: Konrad
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kkstargard »

Łukaszz pisze:
swimmer pisze:Albo ja mam wyjątkowe szczęście albo niepotrzebnie spędzam jeden dzień na przygotwanie każdego auta do zimy.

I to jest wszystko w tym temacie! I nie trzeba później godzinami wertować forum pisać ze mi odpalił nie odpalił pojechał zgasł itd itp,2-3 godziny pracy przed zimą i po sprawie.
No prócz ładowania akumulatora to zrobiłem wszystko, a i tak rano ciężko zapalił... Teraz póki co pali ładnie od "kopa"... Czasami trochę zakuleje po odpaleniu, ale po sekundzie normalnie pracuje ;)
Awatar użytkownika
Łukaszz
Zaawansowany

kkstargard pisze:
Łukaszz pisze:
swimmer pisze:Albo ja mam wyjątkowe szczęście albo niepotrzebnie spędzam jeden dzień na przygotwanie każdego auta do zimy.

No prócz ładowania akumulatora to zrobiłem wszystko, a i tak rano ciężko zapalił... Teraz póki co pali ładnie od "kopa"... Czasami trochę zakuleje po odpaleniu, ale po sekundzie normalnie pracuje ;)
Do sprawdzenia świece,akumulator,rozrusznik,wtryski.
BLS 147ps 375nm
MT-09 było
MT-07 jest
Awatar użytkownika
kkstargard
Przeglądacz
Auto:: 1T1, 1.9tdi+, 2003
Imię:: Konrad
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kkstargard »

Łukaszz pisze:Do sprawdzenia świece,akumulator,rozrusznik,wtryski.
Świece sprawdzone przed zimą, są OK, akumulator myślę, że naładowany... Szczególnie, że w sobotę miałem trasę do Poznania i z powrotem (600 km łącznie).

Rozrusznik i wtryski ??
Rozrusznik kręci ... Bo to słychać wyraźnie ... A z wtryskami chyba nic się nie dzieje... Spalanie normalne, nie dymi, moc ma normalną, równo pracuje ...

Dzisiaj rano było -9.5 i znów 3x musiałem go dłużej pokręcić, żeby załapał ...
Awatar użytkownika
swimmer
Expert

kkstargard pisze:akumulator myślę, że naładowany... Szczególnie, że w sobotę miałem trasę do Poznania i z powrotem (600 km łącznie).
to nie naładuje akumulatora "do pełna" - dlatego warto przed zimą, lub w trakcie, podłaczyc akumulator do prostownika/ładowarki i zrobic porzadne ładowanie.
kkstargard pisze: Rozrusznik
jeszcze fabryczny czy już był robiony?
problemy z rozruchem moga mieć źródło w rozrzuszniku, jak szczotki są słabę to kręci z mniejsza mocą, dochodzi do zwiekszonego zapotrzebowania na prąd i akumulator szybciej się rozładowuje, w efekcie kręcenie ze słabym kopem, że tak to ujmę, a małe cisnienie nie zapali mieszanki paliwo-powietrze, no nie "łapie".
kkstargard pisze: wtryski
podebnij pod komopa i zobacz jak się zachowują, ale z Twojego opisu wynika, że raczej są ok.
Awatar użytkownika
Łukaszz
Zaawansowany

kkstargard pisze:
Łukaszz pisze:Do sprawdzenia świece,akumulator,rozrusznik,wtryski.
Świece sprawdzone przed zimą, są OK, akumulator myślę, że naładowany... Szczególnie, że w sobotę miałem trasę do Poznania i z powrotem (600 km łącznie).

Rozrusznik i wtryski ??
Rozrusznik kręci ... Bo to słychać wyraźnie ... A z wtryskami chyba nic się nie dzieje... Spalanie normalne, nie dymi, moc ma normalną, równo pracuje ...

Dzisiaj rano było -9.5 i znów 3x musiałem go dłużej pokręcić, żeby załapał ...
Przychodzi mi do głowy kąt wtrysku,ustawienie rozrządu.
BLS 147ps 375nm
MT-09 było
MT-07 jest
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Cisnienie jest takie samo zawsze niezaleznie od obrotu. Nie ma w dieslu zadnej mieszanki to tez pisalem. Tam jest sprezane powietrze i tuz przed gmp masz wtrysk paliwa-mgielke ropy do goracego powietrza bo okolo 600 stopni i jest samozaplon. Powietrze bedzie tym cieplejsze im gwaltowniej sprezysz powietrze. Trzeba sprawdzic obroty walu korbowego podczas krecenia. Jesli sa na poziomie 270 obr to powinien odpalic. Jesli nie to problem lezy w podawaniu paliwa i w jaki sposob podaje.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
swimmer
Expert

wesol pisze:Cisnienie jest takie samo zawsze niezaleznie od obrotu. Nie ma w dieslu zadnej mieszanki to tez pisalem. Tam jest sprezane powietrze i tuz przed gmp masz wtrysk paliwa-mgielke ropy do goracego powietrza bo okolo 600 stopni i jest samozaplon. Powietrze bedzie tym cieplejsze im gwaltowniej sprezysz powietrze.
Wesol Ty weź chłopie przeczytaj swoje wypowiedzi zanim je opublikujesz bo przeczysz sam sobie i do tego łamiesz podstawowe prawa fizyki...
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Nic nie przecze tylko mowie jako dyplomowany technik samochodowy. Jak mowie ze gwaltowne sprezanie powietrza wytwarza duza temperature w komorze i wtedy rozpylone paliwo ulega samozaplonowi to tak jest.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ