Akumulatory w Waszych autkach. Jaka pojemność, moc itd?
-
- Przeglądacz
- Auto:: VW Touran 1,6 MPI,2004r.
- Imię:: Janek
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
Re: Akumulatory w Waszych autkach. Jaka pojemność, moc itd?
Mój 1,6 pracuje na szlachetnym paliwie i ma od 7 lat aku Uniparta GBA 3100, EN-640, A/hr-64, R/C- 120 i jak na razie niezawodny.
Janek
- Grzesiek3253
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 TDI 2006 (BKC)
- Imię:: Grzesiek
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
witam .
Panowie czas nadszedł na wymiane akumulatora, po robocie mi taran już nie odpalił, a było tylko 5 stopni na minusie
co powiecie o nich ?
http://sklep.uruchom.com/akumulator-cen ... p-308.html
http://sklep.uruchom.com/akumulator-fia ... p-138.html
chyba że macie jakieś do polecenia do 350 zł
Panowie czas nadszedł na wymiane akumulatora, po robocie mi taran już nie odpalił, a było tylko 5 stopni na minusie
co powiecie o nich ?
http://sklep.uruchom.com/akumulator-cen ... p-308.html
http://sklep.uruchom.com/akumulator-fia ... p-138.html
chyba że macie jakieś do polecenia do 350 zł
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Fiamm chyba jednak lepszy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- wkpwojtek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Kup Pan taki AKUMULATOR VARTA SILVER DYNAMIC 77AH 780A E44 będziesz pan zadowolony :-)
Wojtek
- wesol
- Władca postów
To akurat aku do taxi policji karetek. Lepszy varta blue. Silver ma mocne parametry ale to aku na agresywne traktowanie. Niestety jego priorytetem nie jest dluga zywotnosc. Ja mam dwie varty blue.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- wkpwojtek
- Zaawansowany
A ja nie mam karetki ani radiowozu. Aku spisuje sie super. Moje zdanie jest jak wyżej, ja jestem bardzo zadowolony. Aku mocne, ma kopa, auto zapala super, webasto grzeje jak wściekłe jest ok.
Ostatnio zmieniony pt sty 06, 2017 01:31 przez wkpwojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtek
- wesol
- Władca postów
Jeden czy dwa przypadki nie stanowi o tym ze to taki super trafny wybor.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Łukaszz
- Zaawansowany
- Auto:: BLS 1.9 tdi
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Tez mam Varte 77ah nie pamietam jaka dokładnie i już 5 rok leci,zadowolony.wkpwojtek pisze:Kup Pan taki AKUMULATOR VARTA SILVER DYNAMIC 77AH 780A E44 będziesz pan zadowolony :-)
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
-
- Początkujący
- Auto:: Touran BKC 1.9 TDI 2005
- Imię:: Adam
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
A w jaki sposób odczytać z akumulatora varta silver 77 Ah taki nr seryjny G3C658 411185 53607 330A 11 zakupiony wczoraj. Mam podejrzenia jaka może być data ale nie chcę nic sugerować. Z tego co mi się zdaje varta obecnie nieco inaczej koduje miesiące produkcji. Nadal na pierwszym miejscu jako 4 cyfra jest rok ale miesiąc już nie jest kodowany od 81-92.
Ma też takie pytanie czy varta nadal produkuje akumulatory dla boscha gdzieś tak czytałem jak szukałem jak rozkodować datę produkcji varty, bo jeśli tak to będę miał dla was coś co się wam przyda przy zakupie.
Wymieniłem oryginalną 11 letnią vartę 72 Ah o nr seryjnym H4B5901830021 czyli wg tego wzorca odkodowywania z października 2005 r zresztą data na spodzie w kółeczkach wskazuje na wrzesień 2005 czyli pewnie data produkcji obudowy akumulatora a sam akumulator nie może być starszy. Na biegunie ujemnym jest wybity 43 tydzień 05 r co by z grubsza się zgadzało z datą produkcji samochodu.Przy biegunie ujemnym wypalone znaczki audi i vw. Ostatnio zawiodła mnie po nocy na dworze przy ponad -20 stopniach. Po podładowaniu i trzymaniu w nocy w ciepłym garażu po 8 h spędzonych w pracy dawała jeszcze radę odpalić samochód ale stwierdziłem iż przyszła pora na wymianę i nie będę czekał aż kiedyś trzeba będzie na szybko gdzieś wyjechać a nie dam rady odpalić auta. Ponieważ robię krótkie trasy akumulator ostatni rok był regularnie doładowywany raz w tygodniu ładowarką Ctek.
www.fotosik.pl/zdjecie/f8fde8be4ecd7cf4

edycja
Wysyłałem również e-maila do producenta z zapytaniem o rozkodowanie daty z nr seryjnego G3C658 411185 536073 330A 11. Po 1 dniu dostałem odpowiedz:
Dzień dobry!
Dziękujemy za kontakt z Biurem Obsługi Klienta.
Akumulator jest z października 2016.
Wyznacznikiem jakości "świeżości" akumulatora nie jest data produkcji, a napięcie spoczynkowe.
Akumulatory sprowadzane do Polski docierają bezpośrednio z fabryki; zgodnie z technologią, jaka została zastosowana przy ich produkcji, mogą być magazynowane do 15. miesięcy bez konieczności dodatkowego doładowywania (przy właściwym sposobie przechowywania). Na ich żywotność wpływa także sposób użytkowania i stan techniczny instalacji w pojeździe; sama data produkcji jako taka nie wiąże się bezpośrednio z żywotnością produktu.
W przypadku akumulatorów VARTA poziom napięcia akumulatorów pozwalający na zachowanie jego odpowiednich parametrów powinien znajdować się w przedziale 12,2V – 12,65V. Dopiero przechowywanie akumulatorów VARTA poniżej napięcia 12,2 V powoduje aktywne i destrukcyjne zasiarczanie akumulatora wpływając negatywnie na jego parametry techniczne. Nadmieniam, że akumulatory VARTA mają wydłużony czas ekspozycji (czyli ograniczone do minimum samorozładowanie).
Użytkownikowi przysługuje gwarancja w okresie wskazanym w Karcie Gwarancyjnej (w przypadku akumulatorów do samochodów osobowych 2 lata).
Także firma wata zachowała się przyzwoicie i odpowiedziała na e-mail.
Sam poszperałem wcześniej po sieci i znalazłem następującą tabelkę:
www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/793a1ca963830362

Pobierz PDF
Dotyczy ona akumulatorów Bosch ale gdzieś czytałem iż dla Boscha akumulatory przynajmniej kiedyś produkowała Varta wiec kodowanie daty się by zgadzało co potwierdził sam producent odkodowując datę z nr seryjnego która zgadza się z powyższą tabelką . Poza tym na spodzie akumulatora umieszczone jest kółeczko z datą produkcji obudowy 16 rok 9 miesiąc a sam akumulator może być tylko młodszy Te same daty były naniesione na zaślepki biegunów akumulatora.
Niech admin podepnie gdzieś tabelkę żeby nie przepadła.
Centra koduje podobnież w następujący sposób 1 cyfra w nr seryjnym to rok produkcji 2 znak miesiąc zaczynając jako A styczeń B luty itd
Ma też takie pytanie czy varta nadal produkuje akumulatory dla boscha gdzieś tak czytałem jak szukałem jak rozkodować datę produkcji varty, bo jeśli tak to będę miał dla was coś co się wam przyda przy zakupie.
Wymieniłem oryginalną 11 letnią vartę 72 Ah o nr seryjnym H4B5901830021 czyli wg tego wzorca odkodowywania z października 2005 r zresztą data na spodzie w kółeczkach wskazuje na wrzesień 2005 czyli pewnie data produkcji obudowy akumulatora a sam akumulator nie może być starszy. Na biegunie ujemnym jest wybity 43 tydzień 05 r co by z grubsza się zgadzało z datą produkcji samochodu.Przy biegunie ujemnym wypalone znaczki audi i vw. Ostatnio zawiodła mnie po nocy na dworze przy ponad -20 stopniach. Po podładowaniu i trzymaniu w nocy w ciepłym garażu po 8 h spędzonych w pracy dawała jeszcze radę odpalić samochód ale stwierdziłem iż przyszła pora na wymianę i nie będę czekał aż kiedyś trzeba będzie na szybko gdzieś wyjechać a nie dam rady odpalić auta. Ponieważ robię krótkie trasy akumulator ostatni rok był regularnie doładowywany raz w tygodniu ładowarką Ctek.
www.fotosik.pl/zdjecie/f8fde8be4ecd7cf4

edycja
Wysyłałem również e-maila do producenta z zapytaniem o rozkodowanie daty z nr seryjnego G3C658 411185 536073 330A 11. Po 1 dniu dostałem odpowiedz:
Dzień dobry!
Dziękujemy za kontakt z Biurem Obsługi Klienta.
Akumulator jest z października 2016.
Wyznacznikiem jakości "świeżości" akumulatora nie jest data produkcji, a napięcie spoczynkowe.
Akumulatory sprowadzane do Polski docierają bezpośrednio z fabryki; zgodnie z technologią, jaka została zastosowana przy ich produkcji, mogą być magazynowane do 15. miesięcy bez konieczności dodatkowego doładowywania (przy właściwym sposobie przechowywania). Na ich żywotność wpływa także sposób użytkowania i stan techniczny instalacji w pojeździe; sama data produkcji jako taka nie wiąże się bezpośrednio z żywotnością produktu.
W przypadku akumulatorów VARTA poziom napięcia akumulatorów pozwalający na zachowanie jego odpowiednich parametrów powinien znajdować się w przedziale 12,2V – 12,65V. Dopiero przechowywanie akumulatorów VARTA poniżej napięcia 12,2 V powoduje aktywne i destrukcyjne zasiarczanie akumulatora wpływając negatywnie na jego parametry techniczne. Nadmieniam, że akumulatory VARTA mają wydłużony czas ekspozycji (czyli ograniczone do minimum samorozładowanie).
Użytkownikowi przysługuje gwarancja w okresie wskazanym w Karcie Gwarancyjnej (w przypadku akumulatorów do samochodów osobowych 2 lata).
Także firma wata zachowała się przyzwoicie i odpowiedziała na e-mail.
Sam poszperałem wcześniej po sieci i znalazłem następującą tabelkę:
www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/793a1ca963830362

Pobierz PDF
Dotyczy ona akumulatorów Bosch ale gdzieś czytałem iż dla Boscha akumulatory przynajmniej kiedyś produkowała Varta wiec kodowanie daty się by zgadzało co potwierdził sam producent odkodowując datę z nr seryjnego która zgadza się z powyższą tabelką . Poza tym na spodzie akumulatora umieszczone jest kółeczko z datą produkcji obudowy 16 rok 9 miesiąc a sam akumulator może być tylko młodszy Te same daty były naniesione na zaślepki biegunów akumulatora.
Niech admin podepnie gdzieś tabelkę żeby nie przepadła.
Centra koduje podobnież w następujący sposób 1 cyfra w nr seryjnym to rok produkcji 2 znak miesiąc zaczynając jako A styczeń B luty itd
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1T3 2.0 TDI HL
- Imię:: Michał
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Witam,
Mój akku już nie trzyma za dobrze. Objawia się to przez bardzo krótki stan "spoczynku" BM - czyli szybko się ponownie odpala silniki nie upływa nawet 1 minuta! Mechanik sprawdzał i stwierdził że jest już na wykończeniu ;-(. Sporo korzystam z webasto i boję się bym nie został bez prądu ;-)
W moim aucie które pochodzi z 2011r z silnikiem 1.6 TDI BlueMotion + upgrejd do full webasto (thx Jedaro!) mam taki sam akumulator jak kolega skalak23 - Varta 72/380.
Na jaki akku najlepiej wymienić?
Mój akku już nie trzyma za dobrze. Objawia się to przez bardzo krótki stan "spoczynku" BM - czyli szybko się ponownie odpala silniki nie upływa nawet 1 minuta! Mechanik sprawdzał i stwierdził że jest już na wykończeniu ;-(. Sporo korzystam z webasto i boję się bym nie został bez prądu ;-)
W moim aucie które pochodzi z 2011r z silnikiem 1.6 TDI BlueMotion + upgrejd do full webasto (thx Jedaro!) mam taki sam akumulator jak kolega skalak23 - Varta 72/380.
Na jaki akku najlepiej wymienić?
Był: Touran 1T3 1.6 TDI 2011, 1T3 2.0 TDI DSG CUP 2015, jest 1T3 2.0 TDI 140KM DSG HL 2015
- wkpwojtek
- Zaawansowany
Ja mam taki akumulator VARTA SILVER DYNAMIC 77AH 780A E44. Moja jazda odbywa się w warunkach miejskich i na krótkich odcinkach. Używam kilka razy dziennie webasto (thx Jedaro i Tomasz WaWa) Samochód odpala bez najmniejszego jąknięcia, wysiłku. Webasto grzeje wspaniale. Polecam.
Wojtek
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Mam taki sam akumulator co kolega wyżej i także jestem z niego zadowolony jazda też przeważnie miejską w okresie zimowym
wystukane z mojego Siamsiunga
wystukane z mojego Siamsiunga

Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
-
- Przeglądacz
- Auto:: Był Touran 1.9 AVQ 2003
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 207 razy
- Otrzymał podziękowań: 97 razy
Ja również j.w.marcyb3 pisze:Mam taki sam akumulator co kolega wyżej i także jestem z niego zadowolony jazda też przeważnie miejską w okresie zimowym
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1T3 2.0 TDI HL
- Imię:: Michał
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Podobno są akku dedykowane do systemu start-stop? Czy to tylko bełkot marketingowy?
A nasza Centra Futura?
A nasza Centra Futura?
Był: Touran 1T3 1.6 TDI 2011, 1T3 2.0 TDI DSG CUP 2015, jest 1T3 2.0 TDI 140KM DSG HL 2015
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Ja mam akumulator firmy AD Premium Plus, 74Ah 680A .
puki co trzy lata, przek każda zima profilaktyczn eładowanie.
jazda 70% miasto, 30% trasa.
jest OK.
puki co trzy lata, przek każda zima profilaktyczn eładowanie.
jazda 70% miasto, 30% trasa.
jest OK.