Wąż spryskiwaczy szyby przedniej
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Wąż spryskiwaczy szyby przedniej
W Touranie 2007r. dwukrotnie naprawiałem (łączyłem) przerwany wąż spryskiwaczy szyby przedniej - obok prawego zawiasu klapy silnika. Zapewne niedługo znowu padnie w innym miejscu. Potrzebuje wymienić ten wąż i tu mam problem. Szukałem w Etce ale znalazłem info: "wąż dopasować samodzielnie" oraz "rura falista dopasować samodzielnie".
Czy ktoś naprawiał (wymieniał) ten wąż i może doradzić co zastosować? Oryginalnie jest to rurka karbowana o średnicy wew. 4mm. A może wystarczy zwykły wężyk ciśnieniowy o średnicy wew 4mm?
Czy od góry dostanę się aby go podłączyć pod zbiornik/pompkę czy potrzeba ściągać zderzak przedni?
Za wszelkie porady z góry dziękuję.
Czy ktoś naprawiał (wymieniał) ten wąż i może doradzić co zastosować? Oryginalnie jest to rurka karbowana o średnicy wew. 4mm. A może wystarczy zwykły wężyk ciśnieniowy o średnicy wew 4mm?
Czy od góry dostanę się aby go podłączyć pod zbiornik/pompkę czy potrzeba ściągać zderzak przedni?
Za wszelkie porady z góry dziękuję.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Re: Wąż spryskiwaczy szyby przedniej
Witaj
Ja bym dał zwykły wężyk. A jeśli chcesz zainwestować to można ostatecznie jakiś czarny wzmacniany jak do paliwa byle by się średnica zgadzała.
Ja bym dał zwykły wężyk. A jeśli chcesz zainwestować to można ostatecznie jakiś czarny wzmacniany jak do paliwa byle by się średnica zgadzała.
- kijec
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1t2 1.4 140km 2008
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Miałem podobny problem wężyk oryginalny kosztuje majątek sporo ponad 100 zł za metr. Tylko ja rok temu połatałem i jest ok. Porostu wężyk może źle prowadzisz i prezy.
- rzutnik
- Specjalista
Raczej nie. Moim zdaniem czas już zrobił swoje i wężyk stracił swoją giętkość i zaczyna pękać. Wężyk pękł za zawiasem maski w miejscu gdzie jest prowadzony łukiem w kierunku spryskiwaczy. Przed zawiasem "pracuje" podczas otwierania i zamykania maski. Nie wiem jak on idzie dalej w kierunku zbiornika płynu gdyż jest obwiązany w jednej wiązce razem z innymi przewodami. Myślę że bez sciągania zderzaka aby dobrać się do zbiornika płynu się nie obejdzie. 

- Lewik
- Zaawansowany
- Auto:: BKC 1,9
- Imię:: Darek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Ja to naprawiałem wstawiając wężyk okrągły od pianki od odgrzybiania klimy wewnątrz rurki . Dodatkowo wszystko susze z płynu smaruje klejem szybkoschnącym i łącze.
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Też to przerabialem w poniedziałek. Tylko ze u mnie przy zawisie jest złączka i przy niej pękł.więc ucielem kawałek i włożyłam na nowo. Ale chyba przeciagne Nowy gumowy o tej samej średnicy bo ten co mam to już ciekawy nie jest
wystukane z mojego Siamsiunga
wystukane z mojego Siamsiunga

Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
- rzutnik
- Specjalista
Najgorsze jest to że to jest przewód karbowany więc od zewnątrz ciężko go uszczelnić poprzez nasuwanie czegoś od niego. Przekrój w środku tez nie jest za duży, więc wsadzenie jeszcze czegoś do środka znacznie go zmniejszy. Poza tym ciężko coś wsadzić do środka bo przy mocniejszym ściśnięciu pęka w kolejnym miejscu.
Pozostanie chyba jednak wymiana całości na gumowy ciśnieniowy i podciągnięcie od zbiornika lub pompki (nie wiem gdzie jest przyłączony drugi koniec).
Pozostanie chyba jednak wymiana całości na gumowy ciśnieniowy i podciągnięcie od zbiornika lub pompki (nie wiem gdzie jest przyłączony drugi koniec).
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran BKC 2005
- Imię:: Mieciu
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Takiego badziewia jak ta rurka to już dawno w samochodach nie widziałem - jaki to psychicznie chory umysł wymyślił takie coś i na dodatek zamontował w miejscu gdzie przez cały czas zgina się pod dużym kątem. W dziesiątkach typów samochodów jest zwykły wężyk ciśnieniowy w otulinie a tu takie coś na dodatek bez żadnego wzmocnienia. Aż się boje czasami myśleć, że przecież takie coś idzie tez do tylnego spryskiwacza. W lecie jak będzie ciepło to wymienię bo przy takich mrozach wszystko strzela w rekach.
- marek1629
- Zaawansowany
- Auto:: touran, 1.9 bls 2006
- Imię:: Marek
- Podziękował: 65 razy
- Otrzymał podziękowań: 92 razy
Ja ze 2 lata temu wrzuciłem przezroczysty ciśnieniowy. Na początku chciałem stary wyjąć i nowy w mięjsce starego. zderzak zwalilem bo inaczej do pompki się trudno dostać. Ale po 2 h rozpatrywania instalacji drogą jak idzie wężyk póściłem go obok karbowanego.
Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
145.5 KM 323Nm bls