Hej,
potrzebuje kupić kapsle do alufelg ale nie wiem do końca w jakim rozmiarze szukać.
skoro otwór centrujący jest 57.1 to powinienem szukać kapsli pasujących do tego otworu czy to bardziej zależy od kształtu otworu w feldze?
czy warto zakładać śruby antyzłodziejki czy dać sobie z tym spokój...?
i czy nakladki na śruby, a są fabryczne z takim gwiaździstym otworkiem, niefabryczne srebrne nakładki itp, są do czegoś przydatne? w sensie utrudniają pracę szkodnikom kradnacym felgi czy to tylko ozdoba jest?
kapsle do felg, śruby złodziejki i nakładki na śruby
- poldiver
- Zaawansowany
- Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
- Imię:: Kuba
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
- Kontakt:
Re: kapsle do felg, śruby złodziejki i nakładki na śruby
ad.1 felgi oryginał VW czy inne? Generalnie, jeśli inne, to otwór w feldze może być większy niż 57,1mm i wówczas powinieneś mieć w feldze lub na piaście plastikowe pierścienie redukujące średnicę otworu. Lepiej więc w takim wypadku zmierzyć średnicę otworu w feldze i do tej średnicy dopasowywać kapsle
ad.2 ilu ludzi tyle opinii. Dużo ludzi twierdzi, że takie śruby niewiele dają (złodziej-fachowiec i tak sobie poradzi), a czasem utrudniają życie. Ja osobiście, gdybym trzymał auto pod blokiem, na niestrzeżonym parkingu itp. mimo wszystko bym założył
ad.3 nakładki na śruby są tylko elementem dekoracyjnym, a z moich spostrzeżeń wynika, że pod nimi odkłada się na śrubie biały nalot wskazujący na jakąś reakcję chemiczną (prawdopodobnie z płynów używanych na myjniach do mycia samochodów). Spostrzeżenia dotyczą okresu letniego, gdyż tylko w tym okresie używam takich nakładek na alufelgach. Takie nakładki są w dwóch wersjach: okrągła nakładka z otworem gwiaździstym, prawdopodobnie na klucz torx, i druga wersja o kształcie sześciokąta, dopasowanym do śruby, zdejmowana ze śruby za pomocą plastikowej pęsety (te używam u siebie)
ad.2 ilu ludzi tyle opinii. Dużo ludzi twierdzi, że takie śruby niewiele dają (złodziej-fachowiec i tak sobie poradzi), a czasem utrudniają życie. Ja osobiście, gdybym trzymał auto pod blokiem, na niestrzeżonym parkingu itp. mimo wszystko bym założył
ad.3 nakładki na śruby są tylko elementem dekoracyjnym, a z moich spostrzeżeń wynika, że pod nimi odkłada się na śrubie biały nalot wskazujący na jakąś reakcję chemiczną (prawdopodobnie z płynów używanych na myjniach do mycia samochodów). Spostrzeżenia dotyczą okresu letniego, gdyż tylko w tym okresie używam takich nakładek na alufelgach. Takie nakładki są w dwóch wersjach: okrągła nakładka z otworem gwiaździstym, prawdopodobnie na klucz torx, i druga wersja o kształcie sześciokąta, dopasowanym do śruby, zdejmowana ze śruby za pomocą plastikowej pęsety (te używam u siebie)
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
add1. deydkowane do VW z otworem 57.1 więc piercienie nie potrzebne.
kapsle w takim wymiarze jednak nie wystepują na "znanym serwisie"
add2. chyba zatem się w takie wyposażę
add3. ok, dzieki za info
kapsle w takim wymiarze jednak nie wystepują na "znanym serwisie"
add2. chyba zatem się w takie wyposażę
add3. ok, dzieki za info
- m0nter
- ____________________
- Auto:: Touran BMN 2007
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
dedykowane czy oem?
zmierz otwór suwmiarką jeśli masz możliwość, ew. wrzuć zdjęcie felgi, może ktoś pozna i będzie wiedział
śruby zabezpieczające mam, śpię lepiej i łudzę się, że coś tam dają
Nakładki na śruby przy felgach też mam, poza efektem wizualnym nie dają nic, może ciut utrudnią życie złodziejowi, bo będzie musiał je zniszczyć lub zdjąć
zmierz otwór suwmiarką jeśli masz możliwość, ew. wrzuć zdjęcie felgi, może ktoś pozna i będzie wiedział

śruby zabezpieczające mam, śpię lepiej i łudzę się, że coś tam dają

Nakładki na śruby przy felgach też mam, poza efektem wizualnym nie dają nic, może ciut utrudnią życie złodziejowi, bo będzie musiał je zniszczyć lub zdjąć
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Nie jest to klucz torx tylko wyciąga się je tym samym haczykiem jaki jest dołączony do ściągania kapselków z alusów.poldiver pisze:Takie nakładki są w dwóch wersjach: okrągła nakładka z otworem gwiaździstym, prawdopodobnie na klucz torx, i druga wersja o kształcie sześciokąta, dopasowanym do śruby, zdejmowana ze śruby za pomocą plastikowej pęsety (te używam u siebie)
Te okrągłe są ze środkiem sześciokątnym i pasują na standardowe śruby zaś te ze środkiem okrągłym są właśnie na śruby antykradzieżowe. I tutaj niestety występują dwa rodzaje środków okrągłych - w zależności od śrub antykradzieżowych.

Są dwa numery: 1K0601173 i 3C0601173 pasują chyba na śruby z załącznika
P.S.
Ja właśnie takie nakładki testuje na stalówkach na zimę bo kołpaki mi nie pasują

- Załączniki
-
- kluczyk.jpg (21.06 KiB) Przejrzano 1474 razy
-
- do nakladek 3C0601173.jpg (55.95 KiB) Przejrzano 1474 razy