[DSG] Lekkie szarpanie przy zmianie z 2 na 1

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Awatar użytkownika
patarek
Zaawansowany
Auto:: Sharan 7n 2.0 2011
Imię:: Paweł
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Kontakt:

Re: [DSG] Lekkie szarpanie przy zmianie z 2 na 1

Post autor: patarek »

Świetnie. To teraz tylko zamknąć forum i wszystko googlowac ;-)
Oto JA

Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia,
nie oblekają tego faktu w słowa.

[ Julian Tuwim ]
Awatar użytkownika
Bazyl
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 TDI 2004
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz

Post autor: Bazyl »

Kurcze... Aż z czystej ciekawości dzisiaj "toczyłem się" po mieście... Zwalniając nie naciskając hamulca, jedynie puszczona noga z gazu auto płynnie zmienia biegi 4-3-2... i tu ciekawostka nie przerzuca na 1-wszy bieg. Toczy się na 2-gim biegu. Dopiero jak nacisnę delikatnie na hamulec to zmienia na 1-kę ale to praktycznie jak już samochód stoi w miejscu.

Nie zmienia to faktu, że nie zauważyłem u siebie takiego objawu, że przy redukcji szarpie.
Miałem robioną mechatronikę 23 000 km temu. Wcześniej szarpał przy ruszaniu, a przy redukcji na niższych biegach miałem efekt jakby hamulec raz łapał i puszczał...
bdronka
Użytkownik
Auto:: Touran R-Line, DSG, BMM
Imię:: Radek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: bdronka »

IMHO coś jest zepsute, korci mnie żeby to zrobić, przerażają mnie tylko koszty - bo byle co, a skrzynie trzeba wyjąć i włożyć,
z drugiej strony dobrze radzi mechanik z abs długołęka - remont skrzyni 4,5 netto, obojętnie czy przyjade teraz czy na lawecie...

na początku zaczne od adaptacji, chociaż wątpie że to pomoże:)
Awatar użytkownika
Bazyl
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 TDI 2004

Post autor: Bazyl »

ASB Długołęka - też tam robiłem skrzynie, gdy miałem szarpanie podczas ruszania.
23k przejechane i żadnych problemów.
Wiadomo robota wali po kieszeni... no ale DSG niestety kosztuje :/
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

patarek, zwróć uwagę, że napisałem to z telefonu. Podpis "NzTT" oznacza Naskrobano z Tapatalk.
Zawsze myslałem, że oczekuje się szybkiej odpowiedzi, a na tel w czasie jazdy nie będę szukał w google, kopiował linka i pisał wiadomość na forum, jeżeli ktoś może to zrobić w 5 sekund na kompie. Chyba rozumiesz o co chodzi? Informacje dostałeś konkretną, bo wskazałem konkretną drogę, a nie gdzieś tam, kiedys było.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
bdronka
Użytkownik

Głównym problemem z google jest zadanie właściwego pytania, wpisując adaptacja dsg znalazłem jedynie fora gdzie ludzie mają z tym poroblem, nie wpadłem na pomysł dopisania ross-tech :)

-- 14 mar 2015, o 08:00 --

Obserwuje moją dsg od dłuższego czasu i dochodze do nowego wniosku, szarpnięcie (jestem w 99% przekonany o tym) spowodowane jest przygotowaniem/zmianą biegu z 3 na 1, sama zmiana z 2 na 1 odbywa się zawsze płynnie, szarpnięcie przy mocnym hamowaniu często pokrywa się ze zmianą biegu z 3 na 1, oraz redukcją z 2 na 1 i nie jest normalnym zachowaniem skrzyni:p
Awatar użytkownika
hascher85
Początkujący
Auto:: TOURAN I 2.0 TDI 2005

Post autor: hascher85 »

Witam potwierdzam szarpanie tylko u mnie szarpie jak skrzynia wbija biegi do góry 1-2-3. Zauważyłem że nie szarpie jak cisne auto do 2.200-2.500 obrotów, a przy niższych odczuwa się lekkie szarpnięcie. U mnie może to być spowodowane mocno wyekspluatowanym kołem dwumasowym (zbieram kase na wymiane). :tdi:
mateuszmati
Początkujący
Auto:: 1T2 2.0 140 BMM DSG
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: mateuszmati »

Cześć,

Czytałem Wasze opisy i u mnie też jest tak jak u Was. Tzn jestem już po wymianie dwumasy oraz oleju w skrzyni na świeży. Skrzynia jak i całe autko jeździ wzorowo. Dwumasa po wyjęciu była już tak zużyta, że w rękach klekotała cała :)
Ale wracając do tematu. Też mam taki objaw, że jak dsg zmienia biegi z 3 na 2 to:
-jeśli puszcze gaz i następuje redukacja to wszystko gładko przebiega - wcześniej ze zużytą dwumasą szarpało
-jeśli zacznę dohamowywać bo światła lub korek to nie zawsze ale czasem zdarza się, że szarpnie. Tylko przy redukcji z 3 na 2. Każda inna zmiana biegów w dół lub górę działa płynnie.
I teraz pytanie - martwić się czy nie?
bdronka
Użytkownik

Im dłużej mam tourana tym bardziej mam wrażenie że mam tykającą bombe, nie wiadomo kiedy, ale wiadomo że coś wybuchnie...
a u mnie lekkie szarpnięcie przy zmanie z "3" na "1". (cały czas może być wyświetlana "2")
_Lukasz_
Początkujący
Auto:: LA2 PH1 1,8
Imię:: Łukaz

Post autor: _Lukasz_ »

przeczytałem wasze postyi oto moje skromne nic nie sugerujące spostrzeżenia:
ASB Długołęka- regeneracja 2,5tys. napraw może być zdecydowanie tańsza. Powyższa firma jest bardzo dobrą firmą regenerującą skrzynie biegów, nie szukają przyczyny usterki tylko wymieniają wszystkie zużywające/nara one na uszkodzenie podzespoły dlatego naprawa jest taka droga. Wielki "+" macie prawie nową skrzynie. "-" to koszty.

Co do szarpnięć to zacząć od analizy parametrów rzeczywistych co dzieje się w momencie szarpnięć, może to też być przyczyna zużytych tarczek sprzęgła.... wszystko zależy od dokładnych objawów
mateuszmati
Początkujący
Auto:: 1T2 2.0 140 BMM DSG

Post autor: mateuszmati »

Witajcie

W dniu wczorajszym udałem się na diagnostykę do asb długołęka. Pan diagnosta bardzo miły odpowiadał na wszystkie pytanie tłumaczył wszystko dokładnie.
Diagnostyka skrzyni kosztuje 200 zł łącznie z podłączeniem komputera i rundą (jakieś 10 km), gdzie sprawdzana jest skrzynia w ruchu.

W moim wypadku okazało się, że niepotrzebnie panikowałem ze skrzynią - jestem zbyt nadgorliwy. Pan diagnosta powiedział, że skrzynia działa poprawnie i nie ma czym się przejmować jedynie pilnować wymian oleju co 60 tys km lub co 3 lata.

Jeśli macie jakieś problemy ze skrzynią alb wydaje Wam się, że coś jest nie tak warto podjechać.
ODPOWIEDZ