TOURAN 2015 (5T1)

Nowości ze świata motoryzacji
hubertm
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4 TSI DSG
Imię:: Hubert
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: TOURAN 2015 (5T1)

Post autor: hubertm »

yox pisze:... tak na marginesie, auto używane do testów przez Zachara, to wersja Highline, ale... no własnie z "dodatkami", ogólna cena tego konkretnego egzemplarza to... jak mówi Zachar... ok 150 000 zł, więc macie porównanie...
Ja mam highline ze wszystkimi asystentami a kamerki high nie mam :(
yanecki pisze: Tak na szybko popatrzyłem w konfigurator i nie widzę już zintegrowanych roletek p. słonecznych w tylnych drzwiach, a kiedyś były.... widać je np. na filmach Zachara
Roletki są w pakiecie rodzinnym :) Co jest wkurzające, bo sharanie są dostępne same roletki za 490zł.
tomek7 pisze:. Sprowadza się to do tego, że side assist zaczyna działać w prędkości od 0 km/h a nie 60
Chodziło Ci chyba o lane assist. Co do asystenta jazdy w korku to sprowadza się to tylko to aktywnego tempomatu, który jest w stanie zatrzymać się i sam ruszyć i generalnie utrzymuje odległość w korkach - u mnie fajnie to się sprawdza. Ale sam nie skręca kierownicą, jeśli o to Ci chodziło.
Awatar użytkownika
Johan007
Początkujący
Auto:: Touran 1.4 TSI DSG 2016
Imię:: Jaś
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Johan007 »

Lane assist jest bardzo miły :brawa:
Ostatnio zmieniony pn lut 27, 2017 08:35 przez Johan007, łącznie zmieniany 1 raz.
hubertm
Przeglądacz

Johan007 pisze:Ale sam nie skręca kierownicą, jeśli o to Ci chodziło.
Jak nie jak tak :) Tylko po kilku kilometrach krzyczy żeby przejąć kierownicę. Generalnie przydatne przy jeździe jak się ktoś zagapi i przekracza linię wtedy czuje opór na kierownicy.[/quote]

Ale powyżej 60km/h a mówiliśmy o asystenci jazdy w korkach.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

tomek7 pisze:Co z czym się komunikuje w kamercie high, nas, użytkowników, nie do końca musi obchodzić.
... a szkoda
tomek7 pisze:Operujemy na cennikach/konfiguratorach i tam nigdzie nie ma mowy o dwóch typach kamer.
... j.w gdybyś się troszkę wcześniej zainteresował wiedziałbyś co zamawiać
tomek7 pisze: Dlatego próbujemy dociec, od czego zależy, ktorą z nich nam zainstalują.
... nie jestem dealerem VW, ani nie ustalam konfiguratorów, starałem się wytłumaczyć różnice pomiędzy High i Low oraz pokazać, że jest ona NIEZALEŻNA, od jakiegokolwiek systemu/asystenta ale... kogo to obchodzi ? "operujemy na cennikach konfiguratorach"... potem - "gdzie są żółte linie" ?
tomek7 pisze:Ja mam i park assist i side assist. Mam praktycznie wszystkie z technologicznych dodatków - z wyjątkiem wspomnianego trailer assist - i zamontowali (produkcja 3. tydzień 2017) kamerkę low.
... gdy robiłeś konfigurację swojego auta, wiedziałeś o różnych typach kamerek ? być może w zestawie z trailer assist montują kamerkę high, ale to jest zwykłe naciąganie, po co mi system z którego być może nie skorzystam, po to aby mieć kamerkę high ? nie ma opcji aby mi ją zamontowali bez w/w systemu ?

...konkluzja: lepiej posiadać jako taką wiedzę, niż ślepo ufać konfiguratorom/cennikom i potem mieć pretensje... ;)
Ostatnio zmieniony pn lut 27, 2017 10:32 przez yox, łącznie zmieniany 1 raz.
tomek7
Kandydat
Auto:: Touran III, 1.4 TSI, 2017
Imię:: Tomek

Post autor: tomek7 »

Tak tak, chodziło o lane assist a nie side assist. No właśnie plusem assystenta jazdy w korku jest to, że kręci kierownicą cały czas (do pewnej prędkości).

-- Pn lut 27, 2017 09:32 --

> gdy robiłeś konfigurację swojego auta, wiedziałeś o różnych typach kamerek

Nie miałem pojęcia. Jeżeli wszędzie pojawia się tylko określenie "kamera cofania", to dlaczego miałbym zakładać, że są jakieś jej rózne typy? Gdyby było np. "kamera cofania standardowa", to mógłbym domyślać się, że jest też jakaś "niestandardowa/lepsza", a tak? Ale całkiem możliwe, że w RM 2017 montują tylko kamerę LOW, bez znaczenia, jakie wyposażenie weźmiemy. Może HIGH jest dostępna jako opcja w innych krajach. Nie wiem, aż tak nie analizowałem.

I tak jestem bardzo zadowolony z auta. Kamerka to taki szczegół, drobne rozczarowanie. A dyskusja jest po to, że może innym pomoże, którzy są jeszcze przed zakupem. :)
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

tomek7 pisze:I tak jestem bardzo zadowolony z auta. Kamerka to taki szczegół, drobne rozczarowanie. A dyskusja jest po to, że może innym pomoże, którzy są jeszcze przed zakupem. :)
... dokładnie po to jest ta dyskusja, moim zdaniem POWINNA być opcja zamówienia kamerki takiej jakiej chcę, bez względu na ilość/rodzaj asystentów :)
... moje auto jest 10 lat starsze i mam "żółte linie" ;)
tomek7
Kandydat
Auto:: Touran III, 1.4 TSI, 2017
Imię:: Tomek

Post autor: tomek7 »

Ok, spojrzałem do konfiguratora. Mamy dwie osobne pozycje:

System Rear Assist - kamera cofania

oraz:

System Rear Assist - kamera cofania (dla systemu Trailer Assist)

Czyli to są dwie rózne kamery, ta druga to na 90% high i można ją wziąć tylko przy trailer assist (co wymaga jeszcze fabrycznego haka).

Tutaj dodatkowe potwierdzenie, że high jest tylko przy trailer assist:

http://www.motor-talk.de/forum/rueckfah ... tml?page=1
hubertm
Przeglądacz

Pytanie do osób z wersją 7os ... Gdzie trzymacie gaśnicę :) w schowku w bagażniku jest wyjmowana podłoga i tam jest styropian z różnymi narzędziami itd, i jest takie duże okrągłe miejsce jakby na gaśnicę :) ale ta którą mi dali jest za długa :|
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
Imię:: Jarek
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Post autor: Gandalf »

W poprzednim numerze Motoru było podsumowanie sprzedaży samochodów osobowych w krajach UE (bez Malty) i EFTA (Islandia, Norwegia, Szwajcaria) w 2016 roku wraz z listą 50 najpopularniejszych modeli. Na pierwszym miejscu nadal jest Golf ze sprzedażą prawie 0,5 mln sztuk.

Touran jest na znakomitym 39 miejscu ze sprzedażą prawie 112 tys. sztuk i ponad 51% wzrostem sprzedaży rok do roku.

Ale to nie wszystko - Touran jest na pierwszym miejscu w kategorii rodzinnych mini VANów. Za nim na 40 miejscu znajduje się Citroen C4 Picasso ze sprzedażą 106 tys.

A zatem gratulacje wyboru :) !
Awatar użytkownika
marcinde
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4tsi150
Imię:: Marcin
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Post autor: marcinde »

W bagażniku po obu stronach są takie niby wnęki. W jednej z nich trzymam pionowo gaśnicę, a w drugiej płyn do mycia szyb i jakieś fibry. Gaśnica jest przymocowana rzepem do tapicerki, żeby nie fruwała.
Awatar użytkownika
siemi1
Przeglądacz
Auto:: Octavia II FL 2009 BMM
Imię:: Piotr
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: siemi1 »

Pierwszy serwis w aucie u nas w firmie w Tourku 2016R padła dmuchawa jk kolega był w Zakopcu na feriach autka tam w serwisie ... ciewkawe w czym problem mieslicie w swoich cos takiego?
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

tomek7 pisze:Ok, spojrzałem do konfiguratora. Mamy dwie osobne pozycje:

System Rear Assist - kamera cofania

oraz:

System Rear Assist - kamera cofania (dla systemu Trailer Assist)

Czyli to są dwie rózne kamery, ta druga to na 90% high i można ją wziąć tylko przy trailer assist (co wymaga jeszcze fabrycznego haka).

Tutaj dodatkowe potwierdzenie, że high jest tylko przy trailer assist:

http://www.motor-talk.de/forum/rueckfah ... tml?page=1
... czyli nie żle to sobie wykombinowali i jadą na niewiedzy klientów, chcesz kamerke z "Guidance Line" ? dopłać za hak i trailer assist ( z którego być może nigdy nie skorzystasz ) :omatko: ciekawe czyj to wymysł... VW, czy dealera w PL ? przypominają mi się czasy: "Piwo podajemy TYLKO z zakąską" :D :piwo:
elkrecik
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.8 TSI
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: elkrecik »

Witam serdecznie, miesiąc temu zamówiłem swojego pierwszego Tourana, poprzednik- Passat B5 FL Variant był ze mną od nowości i zostanie dalej, mam nadzieję że Touran też będzie tak udany. Zamówiłem wersję 1.8 TSI z DSG, z wyposażenia dodatkowego:
- pakiet Business,
- Top Led,
- fotele Top Komfort dla kierowcy i pasażera,
- dodatkowe 2 siedzenia w bagażniku,
- siatkę oddzielającą bagażnik od części pasażerskiej,
- poduszki powietrze tylne boczne,
- Easy Open,
- CarNet App Connect: nie wziąłem nawigacji, chcę bazować na nawigacji google, Android Auto i Mirror Link, mam nieograniczony transfer neta :P
- czujniki parkowania przód & tył,
- kamera cofania,
- pakiet lusterka,
- pakiet zimowy, gniazdko 220 V + oświetlenie dodatkowe.
- pakiet przeglądów (gratis dostałem)
Najbardziej boleję nad brakiem Dynaudio w Turku, cóż- z czasem dołożę wzmacniacz + wygłuszenie. Dużo rozmyślania miałem z nawigacją, mam wspomniany brak limitu na neta w PL i EU wiec mam nadzieję że zrobiłem dobry wybór. Planuję również dokupić gwarancję dodatkową. Zastanawiałem się nad pakietem rodzinnym ale 1500 zł za małe roletki + kilka bajerów odrzuciło mnie. Zdaję sobie sprawę z ograniczonej skrzyni DSG ale auto będzie dla żony i dzieci, ja mam służbówkę + wspomnianego Passata AWX zmodzonego na 180 KM i 400 Nm. Z opcji chcę równiez po zakupie dołożyć końcówki wydechu i nakładki na pedały ale to już z katalogu Skody, bo cen VW zabija.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

... jak odbierzesz dawaj fotki :D :piwo:
elkrecik
Przeglądacz