... wiec poratuj kolegętrucha0 pisze:Yox jest taka możliwość w BCM wyłączałem u siebie:)
Wykaz modułów LED od Tomka
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
Re: Wykaz modułów LED od Tomka
- poldiver
- Zaawansowany
- Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
- Imię:: Kuba
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
- Kontakt:
W BCM-ie i to chyba nawet nie w każdym, można zaznaczyć, że oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej jest na lampach led. Nie można wyłączyć diagnozy świateł pozycyjnych.trucha0 pisze:Yox jest taka możliwość w BCM wyłączałem u siebie:)
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... o ile BCM obsluguje, mozna to zrobic w adaptacjachpoldiver pisze:W BCM-ie i to chyba nawet nie w każdym, można zaznaczyć, że oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej jest na lampach led. Nie można wyłączyć diagnozy świateł pozycyjnych.trucha0 pisze:Yox jest taka możliwość w BCM wyłączałem u siebie:)
-
ThoMass
- Użytkownik
- Auto:: 1.6 TDI CAYC 105ps
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Witam
Ja również mam ledy od kolegi Tomka już w trzecim aucie. Wszystkie grupa VAG.
Co prawda w Touranie tylko postojówki, rejestracja oraz lampka wewnętrzna tylna.
Barwa światła biała neutralna oraz moc świecenie jak zawsze na najwyższym poziomie.
Do tego kolega dba o to żeby kupujący był zadowolony i w razie W jest u niego gwarancja i wymienia na nowy moduł.
U siebie musiałem wyłączyć diagnozę żarówek, gdy tego nie zrobiłem występował efekt 3 krotnego mrugnięcia modułów w chwili odpalenie silnika, ale żaden błąd nie pojawiał się na zegarach czy w zapisie pod vcds.
Po deaktywacji w vcds diagnozy postojówek i podświetlenia rejestracji nie ma mrugnięcia przy rozruchu.
Ja również mam ledy od kolegi Tomka już w trzecim aucie. Wszystkie grupa VAG.
Co prawda w Touranie tylko postojówki, rejestracja oraz lampka wewnętrzna tylna.
Barwa światła biała neutralna oraz moc świecenie jak zawsze na najwyższym poziomie.
Do tego kolega dba o to żeby kupujący był zadowolony i w razie W jest u niego gwarancja i wymienia na nowy moduł.
U siebie musiałem wyłączyć diagnozę żarówek, gdy tego nie zrobiłem występował efekt 3 krotnego mrugnięcia modułów w chwili odpalenie silnika, ale żaden błąd nie pojawiał się na zegarach czy w zapisie pod vcds.
Po deaktywacji w vcds diagnozy postojówek i podświetlenia rejestracji nie ma mrugnięcia przy rozruchu.
- lav1982
- Użytkownik
- Auto:: Altea'07 1,9TDI BXE JCX
- Imię:: Emilio
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
Witam!Ledy, cóż o nich wiemy?
otóż na allegro sprzedaja sie ledy przystosowane do 12 volt, takie robia niestety chinczyki i dlatego nam w autach one wysiadaja po pewnym czasie. Bo gdzie w aucie mamy 12v? (14,5v przy zapalonym silniku) W szczegolnosci szybko przepali sie dioda 56xx-5730 gdzie mocno sie nagrzewa powyzej dopuszczalnego pradu,zaczyna mrugać a potem juz tylko ciemnosc, dluzej wytrzymuja diody 5050.
Widząc ze Tomek(Prolumo) robi zamiast malej zarowki modul wiec tez postanowilem sobie taki zrobic do oswietlenia podsufitówki. (i na pewno on tez wie ze 12 volt w aucie niema i dlatego liczy z jakimś zabezpieczeniem i dlatego sie nie upalają).
Na allegro kupilem plytke nawiercana i rezystory potrzebne do ledów.
Ledy 5050 kupilem na aliexpres (szły 5tyg ale mi sie niespieszylo) wyszły cena ok 8groszy/sztukę
Do wyliczenia rezystora takze poszedlem na latwizne i uzylem kalkulatora ze strony
kalkulor.pl/rezystor-do-led
Zakladajac maksymalne napiecie w aucie 15v, ledy wg specyfikacji 3,1-3,4v (te które kupilem biale 6500K), lutowane po 3 sztuki->rezystor musi miec co najmniej 270 ohm i 108mW

Po docieciu płytki i lutowaniu zmiescilo mi sie 45 diod, zmierzylem pobor pradu to 0,8A
koszt = 45diod (3,60zł)+ rezystory ok 5zł + cyna i czas
Ponizej zdjecia z tego co mi wyszlo

Komentarz taty "Ja pie... jak na stole operacyjnym"
fakt za mocne wyszlo swiatlo, musze polowe wylutowac i zostawic 8 rzedow (dziecko male patrzy mi sie na swiatlo a to tak razi ze masakra)
-- [ Śr ] 01 mar 2017, 20:32 --
a w nocy efekt jest jeszcze mocniejszy swiatla
świeci się tylko przód, z tyłu jeszcze nie założone

otóż na allegro sprzedaja sie ledy przystosowane do 12 volt, takie robia niestety chinczyki i dlatego nam w autach one wysiadaja po pewnym czasie. Bo gdzie w aucie mamy 12v? (14,5v przy zapalonym silniku) W szczegolnosci szybko przepali sie dioda 56xx-5730 gdzie mocno sie nagrzewa powyzej dopuszczalnego pradu,zaczyna mrugać a potem juz tylko ciemnosc, dluzej wytrzymuja diody 5050.
Widząc ze Tomek(Prolumo) robi zamiast malej zarowki modul wiec tez postanowilem sobie taki zrobic do oswietlenia podsufitówki. (i na pewno on tez wie ze 12 volt w aucie niema i dlatego liczy z jakimś zabezpieczeniem i dlatego sie nie upalają).
Na allegro kupilem plytke nawiercana i rezystory potrzebne do ledów.
Ledy 5050 kupilem na aliexpres (szły 5tyg ale mi sie niespieszylo) wyszły cena ok 8groszy/sztukę
Do wyliczenia rezystora takze poszedlem na latwizne i uzylem kalkulatora ze strony
kalkulor.pl/rezystor-do-led
Zakladajac maksymalne napiecie w aucie 15v, ledy wg specyfikacji 3,1-3,4v (te które kupilem biale 6500K), lutowane po 3 sztuki->rezystor musi miec co najmniej 270 ohm i 108mW

Po docieciu płytki i lutowaniu zmiescilo mi sie 45 diod, zmierzylem pobor pradu to 0,8A
koszt = 45diod (3,60zł)+ rezystory ok 5zł + cyna i czas
Ponizej zdjecia z tego co mi wyszlo

Komentarz taty "Ja pie... jak na stole operacyjnym"
fakt za mocne wyszlo swiatlo, musze polowe wylutowac i zostawic 8 rzedow (dziecko male patrzy mi sie na swiatlo a to tak razi ze masakra)
-- [ Śr ] 01 mar 2017, 20:32 --
a w nocy efekt jest jeszcze mocniejszy swiatla
świeci się tylko przód, z tyłu jeszcze nie założone