Czerwona "Strzała"

Tu chwalimy się naszymi autami. Jeden temat = jedno auto.
poaa1hd
Auto:: Touran 2.0TDI CFJB 2014
Imię:: Andrzej
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Czerwona "Strzała"

Post autor: poaa1hd »

Witam. Czas przedstawic swoje cacko ;) A wiec co można powiedzieć... Touran jak Touran :) 2005 rok BKD HIGHLINE. przejechane puki co ma 245000 i jedzie aż milo. Po zakupie prawie rok temu z przodu z zawieszenia dochodziły dziwne dźwięki wiec wszystko zostało wymienione. Touran dostał nowe sprężyny EIBACH Pro Kit obniżające o 2,5 cm nowe amortyzatory przód i tył nowe łożyska na kolumny z przodu, nowe odboje i osłony z przodu, nowe wahacze przód, nowe silentbloki, nowe łączniki stabilizatora, nowe mocowania osłony i odboje amortyzatorów tył, nowe buciki w rozmiarze 18 cali na lato no i nowa turbinka hybryda co by go troszke podkręcić. Silnik był płukany olej jest wymieniany co 10000 do tego nowy EGR i uszczelka pod pokrywę zaworów. Rozrząd oczywiście tez wymieniony. Autko nie kopci nawet jak jest zimne :) W planach jest wymiana całego zawieszenia z tylu łącznie z wózkiem oraz układ hamulcowy z Audi S3 345 mm przód i 310 mm tył. Rozwazam zakup zaciskow Brembo 4 tloczkowych na przod z Audi Q5 ktore powinny idealnie pasowac do tego zestawu. W środku wymienione sa kratki nawiewów z modelu 1T3 oraz panel klimatronik, włącznik świateł i regulacja lusterek z opcja składania. Lusterko wewnętrzne zmienione na automatyczne oraz przygotowana instalacja pod czujnik deszczu i zmierzchu. Lusterka zewnętrzne składane automatycznie z modelu 1t3 zamykane z pilota otwierane po przekręceniu zapłonu. Aktualnie walcze z uruchomieniem sprężarki klimatyzacji. Jest juz nowy komputer silnika niestety bez pinu :D W planach RNS 510 kierownica z łopatkami i zmiana podświetlania zegarów na białe, przód od polifta no i lakierowanie całości . Co jeszcze mi przyjdzie do głowy nie wiem okaże sie z czasem. Może jakieś pomysly? Pozdrawiam
Załączniki
IMG_0006.jpg
IMG_0011 2.jpg
IMG_0012 2.jpg
Ostatnio zmieniony wt mar 28, 2017 20:14 przez poaa1hd, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: Czerwona "Strzała"

Post autor: turek »

Ładne koła, no i oczywiście auto,miliona kilometrów :ok:
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Post autor: gordon »

Nie no, chłopaku, fura jak ta lala! A i plany zacne. Poprosimy więcej zdjęć!
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

Ale fajny sprzęt. Gratulacje. Widzę, że dbasz o detale i nie żałujesz środków, żeby autko było igiełką, brawo. Heble z S3/R to świetny pomysł, będzie brzytwa. Natomiast szkoda, że nie kupiłeś sobie kompletu Bilstein B12, bo miałbyś wtedy Eibacha -25 ze świetnym B8 i znakomitą trakcję zwłaszcza, że i tak wszystko włożyłeś nowe (amorki i osprzęt).
Z przodem poliftowym będzie pięknie. Brawo. :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Obrazek
Obrazek
poaa1hd

Witam. Dzięki za wszystkie pozytywne komentarze :) Co do zestawu Bilstein B12 pewnie było by lepiej tylko to ma byc nadal rodzinne autko. Na tor nie latam wiec to wystarczy a trakcja i tak jest rewelacyjna. Co prawda puki co jeżdżone było tylko na zimówkach bo wszystko było wymieniane w grudniu ale patrząc jak auto teraz się zachowuje to na letnich będzie jak dla mnie i mojej jazdy rewelacja. Do tego Norwegia to dziwny kraj jak tylko coś z autem robisz na wszystko papiery trzeba i po zmianie lecisz do urzędu komunikacji oni wszystko sprawdzają i zatwierdzają i wpisują w dowód rejestracyjny a jak tego nie zrobisz a bardzo zmodyfikujesz auto to jeśli na przeglądzie się dopatrzą to cie tam odeślą. Ze sprężynami to pikuś bo nowe kupujesz i masz tuv na to i ze są do tego auta potrzebujesz tylko wydruk ze zrobionej geometrii i ustawienia świateł :) ale jak hamulce chce zmienić... masakra z volkswagena mam mieć pismo ze te z S3 beda działać w Touranie do tego jeśli używane kupie to musze mieć vin auta z którego zestaw pochodził. za to hak do przyczepki gdzie może się urwać jak coś zle zrobisz to na ulicy możesz założyć sobie sam i to wszystko zero przeglądu. Dla tego nie chce za bardzo ingerować żeby móc wszystko zrobić zgodnie z przepisami co przy sprzedaży będzie plusem. Jeśli jest tu ktoś z okolic Haugesund to służe pomocą. Mam dostęp do podnośników i sprzętu diagnostycznego. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
thomasrog
Użytkownik
Auto:: Touran 1.9 TDI 2006
Imię:: Tomasz
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: thomasrog »

Bardzo ładny, powodzenia w realizacji planów :super: , miliona lilometrów
Awatar użytkownika
bartez55
Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
Imię:: Bartek
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: bartez55 »

Bardzo ładny:) czerwone samochody zawsze mają +30 km więcej pod maską :)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

poaa1hd pisze:Co do zestawu Bilstein B12 pewnie było by lepiej tylko to ma byc nadal rodzinne autko. Na tor nie latam wiec to wystarczy a trakcja i tak jest rewelacyjna.
B12 jest zestawem na codzień, to nie jest zawias na tor :). Ale okej :).
poaa1hd pisze:Ze sprężynami to pikuś bo nowe kupujesz i masz tuv
Gdy kupujesz kompletny zestaw KW, Eibacha, Bilsteina, to od producenta na ten zestaw też dostajesz TUV, także luzik.
poaa1hd pisze:Do tego Norwegia to dziwny kraj jak tylko coś z autem robisz na wszystko papiery trzeba i po zmianie lecisz do urzędu komunikacji oni wszystko sprawdzają i zatwierdzają i wpisują w dowód rejestracyjny
Czyli, w Niemczech tak jest, w Austrii, dodatkowo jak widać w Norwegii, chyba w ogóle całej Europie zachodniej? Niesamowity tam porządek mają, co więcej - zdaje się, że takie zmiany w dowodzie itd .. za każdym razem trzeba ekstra zapłacić, racja? Dla odmiany w Polsce mamy totalnie wolną amerykankę jeśli chodzi o zmiany. Zakładanie wszystkiego na pałę i zero problemów :). Tylko czekać, kiedy to się zmieni i zafundują nam podobne rygory.
poaa1hd pisze:ale jak hamulce chce zmienić... masakra z volkswagena mam mieć pismo ze te z S3 beda działać w Touranie do tego jeśli używane kupie to musze mieć vin auta z którego zestaw pochodził
Hehe, to jest najlepsze ;)
Obrazek
Obrazek
poaa1hd

Zgodzę sie ze na zestawy zawieszenia gwintowanego tez jest TUV chodziło mi bardziej o brak problemów przy sprzedaży auta. Tu ludzie dziwnie na wszystko patrzą a tak auto jest jak najbardziej "normalne" i nie będzie marudzenia. A co do tego poukładania to nie tak do końca tu idą ze skrajności w skrajność. Do mnie sie beda czepiać ze hamulce zmienione co z tego ze będzie auto lepiej hamowało wszystko pasuje p&p i nic nie trzeba przerabiać czyli jak fabryka dala, poza kodowaniem pompy a z drugiej strony sprowadzasz auto z zagranicy jedziesz do urzędu rejestracji zrobią kilka fotek wypełnią papiery i na drogę zero sprawdzania stanu technicznego :D. Rozumiem ze te auta o których teraz napisałem sa dosyć nowe i maja przejechane do 30 tysięcy kilometrów i sa max z 2014 roku ale to juz jest czas i odległość w których coś z autem mogło się stać a nikt tego nie sprawdza.
Awatar użytkownika
Zarzyk2
Początkujący
Auto:: Vw Touran 2004 AVQ
Imię:: Łukasz
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: Zarzyk2 »

Bardzo ładna sztuka i ten kolorek :)
powodzenia w dalszych modach i bezawaryjności :super:
jest:
VW T5 Shuttle
VW Caddy mk1
VW Touran
Smart for two - sztuk dwie :)
Awatar użytkownika
karolek_ust
Specjalista
Auto:: Jetta A2
Imię:: Karol
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 94 razy

Post autor: karolek_ust »

Ładna czerwień :super:
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
Awatar użytkownika
PioDer
Przeglądacz
Auto:: 1T2 1.9 BLS '07
Imię:: Piotr
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: PioDer »

Kolor super :oki: Widzę lusterka od 1T3 :haha: Będziesz lakierował?

Pozdrawiam :cze:
poaa1hd

Lusterka beda lakierowane w czarny połysk relingi dachowe tak samo i jak wejdzie przód poliftowy to grill i wszystkie kratki tez beda lakierowane w czarny połysk no chyba ze koncepcja się zmieni do tego czasu. Puki co priorytet to stan techniczny auta czyli teraz zawieszenie całe z tyłu i konserwacja podwozia no i hamulce co by ładnie to wyglądało w lato na 18 calach :)
dudek_t
Auto:: Caddy 2.0TDI 2009r.
Imię:: Tomasz

Post autor: dudek_t »

Bardzo fajne auto. Użyteczne obniżenie, ładne koło :oki:
poaa1hd

Dziękuje za wszystkie pochlebstwa :) Weekend mogę uznać za udany. Kolejne wyzwanie zakończone. Wymiana sterownika silnika się udała i klimka chłodzi aż miło. Jeśli ktoś ma zdolności manualne i nie boi się wyzwań to nawet sterownik bez pinu immo który może kupić juz za 130 zł się nada. W moim przypadku wystarczyło przepisać eeprom ze starego sterownika do nowego i auto ruszyło od strzała. Oczywiście trzeba lutować i kupić BDM100 do sczytania sterownika za następne 130 zł no ale to juz sprzęt który może się przydać na przyszłość. Jak juz wiadomo co i jak zrobić to sprawa jest do ogarnięcia w godzine. Najtrudniejsza częścią z całej zabawy jest chyba otwieranie sterownika :D Jeśli ktoś ma jakieś pytania chętnie pomogę. Dziękuje za pomoc koledze Marcinowi który mnie naprowadził co i jak zrobić. Nie ma go u Nas na forum ale może czyta ;)

Niestety nie jest tak pięknie jak by sie mogło wydawać :) zabawa z eeprom zadziała jeśli sterowniki sa identyczne. W tym przypadku auto owszem odpala jeździ i jest wszystko ok ale wywala błąd sterownika silnika po kilku odpaleniach :( nic zabawy z oprogramowaniem ciąg dalszy mnie czeka no ewentualnie wyłączenie immo skoro i tak będzie to konieczne do wymiany licznika na kolor.

No to juz wszystko lata :) Nie wiem czy się sam nakręcam ale widze i czuje różnice między starym i nowym sterownikiem. Nie mam pojęcia czy ktoś nie grzebał w starym ale teraz auto odpala czy cieple czy zimne nie przekraczając 1000 rpm. Do tego inaczej "dogaduje się" ze skrzynia biegów. Wszystko jak by szybciej i równiej działa.
ODPOWIEDZ