Katalizator

Tyran1984
Początkujący
Auto:: Touran 1.6 2006
Imię:: Łukasz
Podziękował: 4 razy

Katalizator

Post autor: Tyran1984 »

Witam! Pacjent 1.6 FSI 2006 r. Ostatnio autko mi się troche posypało :( Spadła mu moc, na 3 biegu do 3000 obr. i koniec. Autko trafiło do mechanika, komp dwa błędy przepustnica i cos na katalizatorze ( bardziej obwiniałem zapchanego bo mi spalinami smierdziało w budzie) Suma sumarum skończyło się na wymianie przepustnicy, pompie wysokiego ciśnienia, czyszczeniem EGR, rozrządem + jakaś tulejka na wałku i wyklepaniu pierwszego kata. Niespodzianka była taka że Tyran po tym wszystkim ledwie jechał :shock: :shock: :shock: Po wykreceniu Lambdy moc wróciła czyli jeszcze drugi kat do wymiany bo wyklepać się go nie da. I teraz takie moje pytanko czy czujnik NoX nie zacznie wariować z mieszanką po wyklepaniu pierwszego?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Re: Katalizator

Post autor: wesol »

Ty zmien mechanika bo on glupi jak nie wiem. Juz jednego kata zniszczyles to teraz drugi chcesz rozwalic.
Nigdy po bledach nie robi sie tak drastycznych akcji.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Tyran1984
Początkujący

No spoko tylko że widziałem tego kata jaki jest zapchany i wypalony. Tak więc poszedł do odstrzału
Awatar użytkownika
Tomi
Auto:: Touran 5t, 2.0tdi 150,dsg
Imię:: Tomasz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: Tomi »

Tyran1984 pisze:Witam! Pacjent 1.6 FSI 2006 r. Ostatnio autko mi się troche posypało :( Spadła mu moc, na 3 biegu do 3000 obr. i koniec. Autko trafiło do mechanika, komp dwa błędy przepustnica i cos na katalizatorze ( bardziej obwiniałem zapchanego bo mi spalinami smierdziało w budzie) Suma sumarum skończyło się na wymianie przepustnicy, pompie wysokiego ciśnienia, czyszczeniem EGR, rozrządem + jakaś tulejka na wałku i wyklepaniu pierwszego kata. Niespodzianka była taka że Tyran po tym wszystkim ledwie jechał :shock: :shock: :shock: Po wykreceniu Lambdy moc wróciła czyli jeszcze drugi kat do wymiany bo wyklepać się go nie da. I teraz takie moje pytanko czy czujnik NoX nie zacznie wariować z mieszanką po wyklepaniu pierwszego?
Dobrze, ze Ci "mechanik" calego silnika nie wymienil... obys nastepnym razem trafil na kogos powaznego, a jeszcze lepiej, zeby kolejnego razu nie bylo ;) :piwo:
Tyran1984
Początkujący

To zapytam co byście zrobili na Jego miejscu? Rozrząd jest na łańcuchu, słyszałem jak bardzo hałasuje. Poza tym był duży luz poprzeczny na wałku więc przez to też mógł się posypać po 190 tyś. Po wymianie pompy wysokiego ciśnienia moc się poprawiła ale to jeszcze nie było "To". Dłubanie przy katalizatorze prawdopodobnie sprawiło jeszcze gorsze zapchanie drugiego dlatego go wymieniam.
ODPOWIEDZ