Jak unieruchomić Tourana jednym kliknięciem VCDS ???

Awatar użytkownika
adamki
Użytkownik
Auto:: TOURAN 1.9 AVQ 74 KW 2003
Imię:: ADAM
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 41 razy

Jak unieruchomić Tourana jednym kliknięciem VCDS ???

Post autor: adamki »

Może temat trochę abstrakcyjny ale ostatnio się zastanawiałem jak unieruchomić auto jednym kliknięciem VCDS. Auto ma kręcić i nie odpalić.

Na pewno macie jakieś pomysły.
pozdr
Image
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 829 razy

Re: Jak unieruchomić Tourana jednym kliknięciem VCDS ???

Post autor: jarry »

adamki pisze:jak unieruchomić auto jednym kliknięciem VCDS
nie to że ty ale na pewno znajdą się "dowcipnisie" którzy taką wiedzę by zaczeli wykorzystywać na szkodę innych, być może nawet naszych kolegów

zanim zatem zaczniemy opisywać tutaj otwartym tekstem takie sposoby to sugeruję się zastanowić czy to dobry pomysł...

na Zlocie w zaufanym gronie albo w zaufanym gronie na PW to inna bajka...
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
adamki
Użytkownik
Auto:: TOURAN 1.9 AVQ 74 KW 2003
Imię:: ADAM
Otrzymał podziękowań: 41 razy

Post autor: adamki »

admin masz rację jestem ZA nie tu i nie teraz. Jak ktoś ma pomysł zapraszam na PW
Image
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

tak troche OT ... Adam, wez Ty sie chłopie w końcu pokaz na jakims Spocie...
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Vcds yo sprzet do diagnostyki. Moze tam oczewiscie pare jeszcze rzeczy ale nie oto chodzi. co by nie trzeba bylo kliknac w nim to i tak zlodziej to moze nie tyle co przywrocic co i tak wymienia sobie caly ecm i po zawodach.
Mozna klucze wykodowac i tez nie pojedziemy nigdzie ale tez wystarczy obca pastylke przy stacyjce umiescic i tez lipton bedzie. O wszelkich pstryczkach elektryczkach odcinajacych nie wspomne. bosch robi tez takie sprzety ze awaryjnie mozna auto odpalic z pominieciem elektroniki. wpinamy sie w wiazke i odlalamy .
Chyba ze tu chodzi o zrobienie jakiegos psikusa znajomemu.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
YAQB21
Początkujący
Auto:: Touran BKD '05
Imię:: Jakub
Podziękował: 2 razy

Post autor: YAQB21 »

Witam.

Idealnie mi ten temat pasuje do mojej sytuacji, a chciałbym zapytać jak spowodować, aby zakręcić silnik rozrusznikiem, ale żeby nie zapalił? Wymieniam turbine i standardowa procedura zakłada takie kilku sekundowe "kręcenie" celem zalania turbosprężarki olejem.
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

YAQB21 pisze:Witam.

Idealnie mi ten temat pasuje do mojej sytuacji, a chciałbym zapytać jak spowodować, aby zakręcić silnik rozrusznikiem, ale żeby nie zapalił? Wymieniam turbine i standardowa procedura zakłada takie kilku sekundowe "kręcenie" celem zalania turbosprężarki olejem.
Kolego o jakiej procedurze piszesz?
Kto tak Ci to powiedział?
YAQB21
Początkujący

No tak ubralem w słowa temat "suchego startu" po wymianie.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

nie wymyslaj sobie takich rzecyz bo potem te glupoty chodza po necie jako pewniki. Ludzi potem powielaja te glupoty. Zawsze mozesz wykrecic swiece lub co czesciej stosuje ale do innych celow to odpinam wtyczke ta obok pompy tandem od wiazki pompowtryskow. Wtedy ci nie odpali na 100%. Jak duzo potrzebujesz kreci to kozystniej swiece wykrecic.

Jednakze wez sobie zakrec walem przez klucz nasadowy 19 12sto katną i zobaczysz ze dwa obroty walem nie wykonasz a olej rurka do smarowania turbo bedzie sie juz lal. Tka wiec nei zdazysz kolego dpalic nawet auta jak juz turbo olej bedzie mialo. Nie ma i nigdy nei bylo zadnej procedury jakiegos smarowania turbiny przy montazu.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

Kolego takie coś jak piszesz i jeśli, to potrzebne jest tylko na początku zaraz po założeniu turbiny. Ale jeśli turbo jest nowe albo dobrze zregenerowane to jest składane i przesmarowane. Na chwilę startu smarowidła wystarczy zanim oleju dostanie.
Jeśli już raz dostanie to potem będzie cały czas miało smarowanie gdyż olej zostanie w środku. Przy użytkowaniu turbiny ważne jest aby przy zimnej nie wstawiać jej a gdy po ostrej jeździe chcesz wyłączyć auto chwilę zostaw silnik na wolnych obrotach aby się wystudziła.
YAQB21
Początkujący

Turbiny akurat do tej pory nie miałem okazji sam wymieniać (ogólnie sam ogarniam samochody w rodzinie) i na jakiej stronie bym nie był (firm, które zajmują się regeneracją turbin) to wszyscy piszą - zakręcić rozrusznikiem - dlatego pomyślałem i nazwałem to jako "standardowa procedura" ...
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

PIOTREL pisze:Kolego takie coś jak piszesz i jeśli, to potrzebne jest tylko na początku zaraz po założeniu turbiny. Ale jeśli turbo jest nowe albo dobrze zregenerowane to jest składane i przesmarowane. Na chwilę startu smarowidła wystarczy zanim oleju dostanie.
Jeśli już raz dostanie to potem będzie cały czas miało smarowanie gdyż olej zostanie w środku. Przy użytkowaniu turbiny ważne jest aby przy zimnej nie wstawiać jej a gdy po ostrej jeździe chcesz wyłączyć auto chwilę zostaw silnik na wolnych obrotach aby się wystudziła.
Kolego przeczytaj to i nie wymyślaj procedur. Jak odpalisz na wolnych obrotach to turbo nie startuje od razu. Jeśli tak to i tak po kilku obrotach rozrusznika ma dosyć smarowidła.
YAQB21
Początkujący

Bynajmniej nie mam zamiaru tu się jakoś "mądrzyć", a chciałem tylko poprawnie dokonać montażu. Intryguje mnie jedynie to dlaczego można znaleźć sporo artykułów wspominających o zjawisku kawitacji (które odnosi się właśnie do kwestii smarowania "na starcie")?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Sluchaj. Przestan czytac bzdury no i uwierz ze internet to nie wyznacznik prawdy. Zrob jak mowilem czyli wez sobie zaloz klucz na wal korbowy druga reka trzymaj rurke co podaje olej do turbo. Zakrec walem poprzez ten klucz i zobaczysz ze nawet nie wykonasz obrotu walem jak olej bedzie na lapie. Po co te wywody jak nie wymieniales jeszcze nigdy turbiny.

Studzi sie turbo po ostrym palowaniu czyli po jezdzie blisko predkosci maksymalnej powiedzmy od 150km/h w zwyz i to jak odrazu zjezdzasz i auto zatrzymujesz i chcesz gasic. Jak zjezdzasz z autostrady i jedziesz jeszcze z pol kilometra przez miasto zanim dojedziesz do domu itp to juz tu nie ma co studzic. Zreszta trzeba miec po maska troche tych koni a nie namiastke. Zreszta patrz na moj awatar.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ciaplo1
Przeglądacz
Auto:: BMM 07.
Imię:: Przemek
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: ciaplo1 »

Niedalej jak wczoraj montowałem turbinę po regeneracji do alfy 2.4 jtd. Powiem ze długo kręciłem rozrusznikiem żeby się olej w rurce pojawił. Akurat miałem kluczyk bez pastylki imo :super:
ODPOWIEDZ