Ledy w jednej lampie zaczynają świecić na fioletowo

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
zomos
Przeglądacz
Auto:: 1T3, 2.0 TDI CFHC, 2012
Imię:: Jędrek
Podziękował: 1 raz

Ledy w jednej lampie zaczynają świecić na fioletowo

Post autor: zomos »

Moi drodzy,

Podejrzewam, że coś niedobrego zaczyna dziać się z ledami do jazdy dziennej w prawej przedniej lampie w moim Touranie (ledy fabryczne w lampach z bixenonem). Mianowicie porównując do żarówek w lewej lampie, te w prawej świecą bardziej na fioletowo. Problem jest zauważalny tylko wtedy gdy xenony są wyłączone. Jak xenony świecą wtedy ledy świecą się równo (a przynajmniej nie widzę różnicy). Czy może to być wina samych żarówek led czy może jest jeszcze jakiś przekaźnik, który steruje mocą podświetlenia czy coś w tym stylu? Wydaje mi się, że w momencie kiedy świecą się tylko światła do jazdy dziennej świecą one mocniej niż wtedy gdy świecą się również xenony (i tak chyba powinno być)...

Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
squalarem
Auto:: VW TOURAN 1.9 TDI 2007r
Imię:: Marcin

Re: Ledy w jednej lampie zaczynają świecić na fioletowo

Post autor: squalarem »

LEDy, zwłaszcza te słabej jakości, tracą swoją barwę i po pewnym czasie zaczynają świecić na fioletowo. Przy słabej jakości ledów to norma i moim zdaniem winne są tylko żarówki.
Zobacz jakie sposoby na zmarszczki możesz wykonać w domu www.mimiczne-zmarszczki.pl
Awatar użytkownika
zomos
Przeglądacz

No ok tyle tylko, że chyba te ledy nie są niskiej jakości. Przynajmniej taką mam nadzieję, bo są to tak jak pisałem oryginalne lampy VW...
Jesli to rzeczywiście żarówki to czy da się to naprawić czy lampa do wymiany? Znacie jakieś firmy regenerujące ledy?

Wyklikane z Mejta 9.
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Kolego led może zmienić barwę jeśli będzie jakiś problem z napięciem.
Porównaj napięcia idące na LEDy między jedną a drugą lampą.
Awatar użytkownika
zomos
Przeglądacz

PIOTREL pisze:Kolego led może zmienić barwę jeśli będzie jakiś problem z napięciem.
Porównaj napięcia idące na LEDy między jedną a drugą lampą.
A jak to zrobić? Elektryk że mnie marny :)

Wyklikane z Mejta 9.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Taka przypadłość tego auta. Nasz stary kolega Marek, zresztą admin tego forum miał problem z ledami po zakupie i problem o którym piszesz nie został rozwiązany przez ASO. Lampy świeciły innymi kolorami (LED)
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
zomos
Przeglądacz

niko02 pisze:Taka przypadłość tego auta. Nasz stary kolega Marek, zresztą admin tego forum miał problem z ledami po zakupie i problem o którym piszesz nie został rozwiązany przez ASO. Lampy świeciły innymi kolorami (LED)
Dzięki za info. A nie wiesz może czy ostatecznie jedne z nich mu się wypaliły? Bo tego generalnie boję się najbardziej, bo to oznaczałoby że trzebaby było pewnie lampę wymieniać co może być dość drogie. Jak tylko będzie świecić na inny kolor to trudno.

Wyklikane z Mejta 9.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Niestety Marek przestał sie udzielać na forum i ja osobiście nie wiem ale są osoby, które maja z nim kontakt, więc może Ci odpowiedzą.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
m0nter
Auto:: Touran BMN 2007
Imię:: Paweł
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: m0nter »

Może nie Touran, ale nowy Focus. Kolega odebrał auto i po jakimś czasie zauważył, że lampy mają dwie różne barwy. Jedna zimniejsza, jedna cieplejsza... Serwis rozkłada ręce, bo powinny mieć taki sam kolor i mówi, żeby jeździć, bo przecież to i tak dzienne i nie oświetlają drogi... :omatko:
Garaż: Opel Manta A'73, VW Santana 1.9 '82 -> VW Quatnum 2.2T, Touran 1T2 BMN+DSG
Obrazek
trucha0
Użytkownik
Auto:: Touran Cross BMM 2008r.
Imię:: tomasz
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: trucha0 »

Każda lampa ma swoje unikalne oznaczenie i w niej zapisany jest kolor leda,przerabiałem temat w innym pojeździe grupy VW,ta sama data produkcji a kolor inny,po krótce skończyło się na tym że wymieniałem dwie lampy na identyczne oznaczenia i kolor jednakowy wcześniejsze miały rozbieżne oznaczenia na plakietce i stąd różnica w świeceniu mnie kosztowało to 3000zł ale cieszy oko:)

-- Śr mar 22, 2017 21:56 --

Jak masz chęć to strzel fotki nalepek na lampach to Ci powiem czy jednakowe,naprawiać sie nie naprawia bo tym elektronika zarządza i ciężko dobrać parametry a ledy sa tylko chińskie dostępne gdzieś tam w świecie a jakość marna,serwis nie wie o co chodzi z oznaczeniami wiec tam pomocy nie szukaj.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

... miałem kiedyś podobną sytuacje, gdy zakładałem u siebie ledy od Fabii RS, kupowałem z różnych żródeł, jedna nówka, druga używka i faktycznie można było zauwazyc różnicę w barwie światla, na szczęście uzywka padła i udało mi się kupic drugą o identycznej barwie jak pozostała, więc coś w tym jest, niby part num. ten sam, a jednak... ;)
Awatar użytkownika
zomos
Przeglądacz

trucha0 pisze:Każda lampa ma swoje unikalne oznaczenie i w niej zapisany jest kolor leda,przerabiałem temat w innym pojeździe grupy VW,ta sama data produkcji a kolor inny,po krótce skończyło się na tym że wymieniałem dwie lampy na identyczne oznaczenia i kolor jednakowy wcześniejsze miały rozbieżne oznaczenia na plakietce i stąd różnica w świeceniu mnie kosztowało to 3000zł ale cieszy oko:)

-- Śr mar 22, 2017 21:56 --

Jak masz chęć to strzel fotki nalepek na lampach to Ci powiem czy jednakowe,naprawiać sie nie naprawia bo tym elektronika zarządza i ciężko dobrać parametry a ledy sa tylko chińskie dostępne gdzieś tam w świecie a jakość marna,serwis nie wie o co chodzi z oznaczeniami wiec tam pomocy nie szukaj.
Zajrzałem pod maskę i żadnych nalepek na lampach nie widzę. Przynajmniej nie w łatwo dostępnych miejscach a nie chce mi się demontować plastików, tylko po to żeby stwierdzić że lamy mają rzeczywiście inne numery. Skoro lampy tak mają to trudno. Ważne że bixenon dobrze świeci bo to jest w sumie najważniejsze. Choć nie lubię braku symetrii to jednak czasem względy finansowo-rozsądkowe zmuszają do jego akceptacji [WHITE SMILING FACE]️

W załączeniu jeszcze zdjęcia ze zobrazowaniem różnicy w kolorze świecenia lamp.
IMG_20170322_175217.jpg
IMG_20170325_074531.jpg

Wyklikane z Mejta 9.
trucha0
Użytkownik
Auto:: Touran Cross BMM 2008r.
Imię:: tomasz
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: trucha0 »

Widzę że lewy stojąc przodem do samochodu wpada w róż-fiolet a prawy bardziej biały,skoro nie chcesz zmieniać to nie przeżywaj tylko jeździj bo i tak nic sam nie zrobisz z tym,naklejka jest na rogu pół na bocznej ściance a pół na dolnej od strony komory silnika na obudowie soczewki bixenon może byłby dostęp...u mnie wrzucili ją pod pasem przednim jak się otwiera maskę i żeby zrobić zdjęcie musiałem zdjąć cały zderzak a w Multivanie wymaga to sporo pracy żeby wyjąć lampę strzelić foto i złożyć z powrotem i tak chyba z 3 razy taka operacja zanim doszedłem do tego co teraz,komplet do Ciebie kompletnych z przetwornicami to tylko ok.2000-2200zł a do mnie tyle kosztuje sztuka :) nie wiem za co tyle kasy...ale sprzedałem swoje za to samo co kupiłem i wyszedłem na 0 ale zamierzony efekt uzyskałem a i lampy mam nowsze o 3 lata zawsze to mniej wypalone,jeżeli masz wolnego grosza to radzę Ci zrobić podobnie najpierw kup a swoje opylisz i nikt się nie pozna poza znawcami tematu a jak widzisz na palcach jednej ręki można policzyć kto zna się i wie o co chodzi :)
ODPOWIEDZ