Spryskiwacze przedniej szyby-zamiana i modyfikacja

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Awatar użytkownika
Pikopiko
Kandydat
Auto:: Touran 2.0 TDI 140KM,2006
Imię:: Seb
Kontakt:

Spryskiwacze przedniej szyby-zamiana i modyfikacja

Post autor: Pikopiko »

Witam
Pewnie powielam temat i jest to jak odgrzewanie wczorajszego kotleta, ale mam nadzieję że moja wiedza nie pójdzie na marne i komuś się przyda....
A że jestem tu nowy i uczę się składać literki i wklejać foty, to bardzo proszę o przychylność nagradzając moje wypociny"" Łapką w Górę"" :ok:

No to zaczynamy
Otóż, że jestem szczęśliwym nabywcą takiego gebelsowskiego wynalazku jak VW TOURAN, który pomimo swoich doskonałości zarazem jest niedoskonały,tak więc- zostałem zmuszony do poprawienia paru rzeczy / czy mechanizmów lub niedociągnięć niemieckich inżynierów, które potrafią wyprowadzić nieboszczyka z równowagi, a dzisiaj, jest nim spryskiwacz przedniej szyby.....

Niby fajny bo zapożyczony z Passata,Seata itd, tylko nie z Audi.
W w/w autach dysze spryskiwacza dobrze "moczą"przednia szybę, tylko że Touran ma troszkę większą powierzchnię czołową szyby, którą spryskiwacze nie ogarniają podczas jazdy powyżej 80 km/h, a do tego ma mniejszy zbiornik na płyn, który szybciej robi się pusty niż go napełniamy.
Więc, postanowiłem iść za przykładem forumowiczów i zamówiłem dysze spryskiwaczy od AUDI, po czym zamontowałem i........no właśnie "i"!

Co trzy strugi z spryskiwacza na szybę to nie jedna, tylko że ssanie płynu poszło w górę, a efekt był marny bo więcej na dach chlapało niż na szybę.
Tak więc, wyeliminowałem jedną dziurkę(zewnętrzną)w dyszy, co zarazem skutkowało wzrostem ciśnienia w spryskiwaczach a mniejszym zużyciem płynu.
Ale efekt nie był zadowalający pomimo 45 minutowego ustawiania dysz na postoju, ponieważ moczył dach z szybą a przy prędkości 100mk/h pryskało zaledwie od dołu do połowy szyby.
Więc postanowiłem zmniejszyć ciśnienie płynu(niskie ciśnienie mają Seaty i VW starszej daty), a że dostęp do pompki wiąże się z demontażem zderzaka to postanowiłem iść na łatwiznę.
Zastosowałem wiertła 2.5mm, które skróciłem na tyle żeby można je w każdej chwili usunąć i zamontowałem w dolocie do spryskiwaczy.

EFEKT, zobaczcie sami.......
Zużycie płynu jest dużo mniejsze a zraszanie szyby jest Bardo dobre....
Elementy potrzebne do przeróbki:
--dysze spryskiwacza od AUDI
--Chęci
--Dwie igły, ale takie żeby czubki nie przeszły przez otworki w dyszach
--klej na na ciepło, dobrze się rozprowadza i można go zawsze i bez problemu usunąć
20170422_195152_041.jpg
20170422_185359-50x50.jpg
20170422_185349-50x50.jpg
20170422_185331-50x50.jpg
20170422_185316-50x50.jpg
20170422_195152_007-50x50.jpg
Ostatnio zmieniony ndz kwie 23, 2017 00:26 przez Pikopiko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Reflektory
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię:: Łukasz
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Spryskiwacze przedniej szyby-zamiana i modyfikacja

Post autor: Reflektory »

Kuźwa , ja aż tak na to nie zwracałem uwagi.
Mało co używam spryskiwaczy , ale jak na mnie to takie jakie ma touran spryskiwacze starczą .
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

No nie wiem. Wazyscy w oplach wymieniaja tradycyjne spryski na mglowe z insigni bo niby takie dobre.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Pikopiko
Kandydat
Auto:: Touran 2.0 TDI 140KM,2006
Imię:: Seb
Kontakt:

Post autor: Pikopiko »

Ja w swoim Seacie z 2000r mam spryski mgłowe i one dają radę a zużycie płynu jest małe, ale powielenie tego systemu w Touranie nie jest idealne z względu na dużą szybę.
Audi twardo trzyma się starego rozwiązania pomimo mnogości modeli, a Wiele manuali odnośnie tego tematu jest na YouTube.
Mnie to irytowało więc to poprawiłem i nie sugeruje że Trzeba, ale że można.
ODPOWIEDZ