Wentylatory chłodnicy
-
piotreldiablo
- Przeglądacz
- Auto:: Touran AVQ 101KM
- Imię:: Piotr
Wentylatory chłodnicy
Witam, mam taki problem. Czasami auto włącza mi sam wentylatory chłodnicy. Problem w tym że robi to różnie. Po ok 5 minutach od uruchomienia silnika albo podczas jazdy. Po zgaszeniu silnika i uruchomieniu ponownie wszystko jest ok. Silnik ładnie trzyma 90 stopni, pod vagiem także pokazuje 90 stopni a potrafi włączyc je nawet przy 40 stopniach. Co się dzieje ? Tak poza tym wszystko działa. Touran 1,9 tdi AVQ
-
piotreldiablo
- Przeglądacz
Re: Wentylatory chłodnicy
Załącza oba wentylatory np dzisiaj przy 40 stopniach cieczy już włączył. Czujnik temp. zewnętrznej dobrze wskazuje.
- wujo_sam
- Specjalista
- Auto:: Touran 2.0
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
Mały włącza się razem z klimatyzacją. Do wymiany będzie prawdopodobnie czujnik temperatury cieczy. Wejdź w blok silnika 01 grupa 017 i zobacz jaka wartość temperatury jest i porównaj z parametrami w 17- wskaźniki , grupa 3. Zrób to zarowno na zimnym i ciepłym silniku. Jeżeli wartości są zbliżone w granicy +/-3 to jest ok. Jak znaczna różnica to czujnik do wymiany.
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
-
piotreldiablo
- Przeglądacz
Na zimnym jeszcze sprawdzę ale na ciepłym różnica jest nawet nie cały 1 stopień. Nie wiem czy to przez te wentylatory ale na odcinku spala mi średnio 6 litrów a w taki dzień co temperatura otoczenia jest ok 15 stopni nie włącza wentylatorów i średnie spalanie pokazuje 5,5 litra. VAG nie wykrył żadnego błędu, sprawdzałem każdy sterownik
- PioDer
- Przeglądacz
- Auto:: 1T2 1.9 BLS '07
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Sprawdzałem u siebie, ale jest błąd w poście z tego co widzę - nie grupa 017 tylko 007.wujo_sam pisze:Mały włącza się razem z klimatyzacją. Do wymiany będzie prawdopodobnie czujnik temperatury cieczy. Wejdź w blok silnika 01 grupa 017 i zobacz jaka wartość temperatury jest i porównaj z parametrami w 17- wskaźniki , grupa 3. Zrób to zarowno na zimnym i ciepłym silniku. Jeżeli wartości są zbliżone w granicy +/-3 to jest ok. Jak znaczna różnica to czujnik do wymiany.
Pozdrawiam
-
piotreldiablo
- Przeglądacz
Wymieniłem czujnik cieczy ale na wyjściu z chłodnicy bo zauwałyłem że po jego odpieciu załącza wentylatory wiec postawiłem że to on wariuje. Wymieniłem na nowy oryginalny i nie pomogło. Zauważyłem ze wentylatory włącza po chwyli gdy odpale silnik, w trasie wyłączy i jak stane aby już sie zatrzymać to wentylatory ida w ruch. Może masz racje albo czujnik cierzy, czujnik temperatury cieczy choć niby dobrze wskazuje.
-
piotreldiablo
- Przeglądacz
Wymieniłem czujnik temperatury zewnętrznej, na chłodnicy i cieczy. Wszystkie oryginalne i jest nadal to samo. Chodzą oba wentylatory na pierwszym biegu.
Sprawdź przewody zaciśnięte w plusowej klemie.U mnie był zasniedziały przewód .WYCZYSZCZENIE PRZEWODÓW I PONOWNE ZACIŚNIĘTE POMOGŁO .JUŻ MAM SPOKÓJ OD 3 MIESIĘCY.
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Kolego zanim napiszesz swą poradę sprawdź ostatnią datę wiadomości.
Wydaje mi się, że przez rok to już chyba problem został rozwiązany
Wydaje mi się, że przez rok to już chyba problem został rozwiązany