2.0 BSX wycięcie katalizatora.

Rafal_K
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 2007
Imię:: Rafał
Podziękował: 1 raz

2.0 BSX wycięcie katalizatora.

Post autor: Rafal_K »

Witajcie.

Mam pytanie. Jestem zmuszony wyciąć katalizator w moim Touranie, gdyż jest ewidentnie zapchany. W to miejsce wleci tłumik ''przelotowy'' tzw. strumienica.

Moje pytanie. Czy nie bedzie to miało negatywnych objawów w pracy silnika itp? To że bedzie coś tam głośniej, to zdaje sobie z tego sprawe.

Kiedyś ww jednym z poprzednich moich samochodów miałem zrobiony całkowity przelot i nie było źle, ale to było starsze auto, a Touran to już inna bajka -2007 r!

Przerabiał już ktoś z was takie coś?

Błagam tylko o jedno. Nie piszcie o ekologii i o ewentualnych problemach z badaniem okresowym.

Prosił bym o konkretne wypowiedzi.

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
WROC1975
Użytkownik
Auto:: Touran 1.9 1T1 105KM 2004
Imię:: Robert
Podziękował: 74 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Re: 2.0 BSX wycięcie katalizatora.

Post autor: WROC1975 »

To powiem Ci tak - sam kupiłem Turka z wydłubanym katem - mam BKC - efekt jest taki , że u mnie słychać na wolnych gwizd z tłumika - mi to nie przeszkadza ale faktycznie jest głośniej . No i druga sprawa - rozmawiałem z kilkoma osobami - mechanikami i turbiniarzami no i Jaca też w sumie to potwierdził jak chciałem go trochę podkręcić - przy turbinie powinien być kat - to bodaj hamuje turbinę czy jakoś tak - jak się mylę to mnie pewnie zaraz ktoś poprawi. Ja w tym tygodniu kupiłem kata z rurami z anglika za 300 zł i po niedzieli będę montował
wszystko ma swoje priorytety ...
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Tu mowa o benzynie wiec bedzie i siac bledami zapewne beda problemy ze stechiometryczna mieszanka.

W dieslu to w sumie zadna roznica. Tylko bedzie podsmierdywal zaraz po rannym odpaleniu.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Rafal_K
Początkujący

No wlaśnie tego sie obawiam, że pojawią sie jakieś błędy, a tego bym nie chciał.
Jest jakieś rozwiązanie żeby i pozbyć się kata i jednocześnie nie było błędów?
Jak wspomniałem wcześniej kat jest zapchany i jakoś misze to naprawic a kupić nowy no to troche nie bardzo...
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Wizyta u tunera ktory ogarnie sprawe lambdy i auto bedzie chodzic wtedy jak z nowym katem.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

Spróbuj emulator sondy lambda. Ten silnik BSX wywodzi sie z leciwych i niezbyt wymagających dwulitrowek ;)
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

To ze nie wywala bledu nie znaczy ze mieszanke dostaje stechio. Moze nieco odbiegac a to skutkuje albo utrata paru koni lub w skrajnych przypadkach wypakaniem gniazd zaworowych syfieniem komory w tym swiec itd itd.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

Ja Ci nie będę pisał o ekologii i problemach z przeglądem, lecz o ekonomii takiego rozwiązania.

Nowy kat to ok 700zl, można trafić używkę jeśli się cierpliwie poszuka, za połowę ceny. Ale zostańmy przy nowym.

Wymiana, kasowanie błędów, jeden dzień urlopu. Całość powiedzmy max 1000zl i to już z zapasem. Ok, nie mało, ale problem z głowy przynajmniej do końca używania auta przez Ciebie.

Wycięcie, wspawanie czegoś w zamian, strumienica lub przelot, sterowanie sondy, wizyta u kogoś ogarniętego (min. dwa razy bo pewnie coś wyjdzie dodatkowego), i też urlop, jeden jak nie dwa dni.
Raz do roku wizyta u "wybranego" diagnosty. Brak 100% pewności że wszystko gra i nie będzie miało wpływu na zwiększenie zużycia innych komponentów.
Dużo taniej Cię to wyjdzie? Wątpię.

To teraz zrób sobie wycieczkę do Niemiec, Czech czy Austrii i natraf na kontrolę graniczną. A nie są takie rzadkie. Mandat w EURO (w wysokości średniej krajowej w PL), płatny na miejscu i auto na lawetę.

Twoja decyzja.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Teoretycznie najlepsze rozwiazanie. Tylko jakos nie jestem przekonany czy nowy kat za 700 to ori. Ale uzywany okej-najtansze rozwiazanie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Zimny Chirurg
Przeglądacz
Auto:: Touran 2,0TDI BKD 2007r
Imię:: Domin
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: Zimny Chirurg »

WROC1975 pisze:To powiem Ci tak - sam kupiłem Turka z wydłubanym katem - mam BKC - efekt jest taki , że u mnie słychać na wolnych gwizd z tłumika - mi to nie przeszkadza ale faktycznie jest głośniej . No i druga sprawa - rozmawiałem z kilkoma osobami - mechanikami i turbiniarzami no i Jaca też w sumie to potwierdził jak chciałem go trochę podkręcić - przy turbinie powinien być kat - to bodaj hamuje turbinę czy jakoś tak - jak się mylę to mnie pewnie zaraz ktoś poprawi. Ja w tym tygodniu kupiłem kata z rurami z anglika za 300 zł i po niedzieli będę montował

Prosze Cie kolego nie głoś herezji bo jak sie czyta takie teksty to az sie rzygać zachciewa.
Jesli chodzi o diesle. Co do benzyn to j.w.

Pozdro

P.S. Co do gwizdania i smierdzącymi spalinami na wolnych to jedyne co moge sie zgodzic.
Rafal_K
Początkujący

No ok. W internecie mozna kupic cos takiego jak emulatory 2 sondy. Taki emulator za 20-30 zł zdał by egzamin? Czy faktycznie tak jak wspomnieliście wcześniej bedzie potrzebny spec co ogarnie podobnie jak w przypadku wycięcia dpf'u w diealach?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Zac20-30 zl to nic innego jak przedluzka zazwyczaj katowa takie ala kolanko a w hydraulice nazywane siodemka. Jeszcze raz napisze. To ze nie wywala bledu nie znaczy ze jest okej w spalinach. Nie okej w spalinach to nie ma proporcji miedzy iloscia powietrza a iloscia paliwa. Wtedy tak jak posalem albo bedzie wypalac gniazda albo bedzie zalepiac nagarem komore i reszte. Oczewiscie spadek mocy tez.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
WROC1975
Użytkownik
Auto:: Touran 1.9 1T1 105KM 2004
Imię:: Robert
Podziękował: 74 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: WROC1975 »

Zimny Chirurg pisze:
WROC1975 pisze:To powiem Ci tak - sam kupiłem Turka z wydłubanym katem - mam BKC - efekt jest taki , że u mnie słychać na wolnych gwizd z tłumika - mi to nie przeszkadza ale faktycznie jest głośniej . No i druga sprawa - rozmawiałem z kilkoma osobami - mechanikami i turbiniarzami no i Jaca też w sumie to potwierdził jak chciałem go trochę podkręcić - przy turbinie powinien być kat - to bodaj hamuje turbinę czy jakoś tak - jak się mylę to mnie pewnie zaraz ktoś poprawi. Ja w tym tygodniu kupiłem kata z rurami z anglika za 300 zł i po niedzieli będę montował

Prosze Cie kolego nie głoś herezji bo jak sie czyta takie teksty to az sie rzygać zachciewa.
Jesli chodzi o diesle. Co do benzyn to j.w.

Pozdro

P.S. Co do gwizdania i smierdzącymi spalinami na wolnych to jedyne co moge sie zgodzic.
A co tak naprawdę więcej napisałem niż Ty przyznałeś w P.S. ? Faktem jest , że nie sprawdziłem , że kolegi problemem jest motor benzynowy - moje niedopatrzenie i już mnie wesoł poprawił więc po co ta głupia gadka - coś to wniosło do tematu ?
wszystko ma swoje priorytety ...
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

Zimny Chirurg pisze: nie głoś herezji bo jak sie czyta takie teksty to az sie rzygać zachciewa.
Wiele wniosłeś tą wypowiedzią do głównego tematu.
Szacun.

Ps. Z takimi tekstami to na Onet.
Zimny Chirurg
Przeglądacz
Auto:: Touran 2,0TDI BKD 2007r
Imię:: Domin
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: Zimny Chirurg »

swimmer pisze:
Zimny Chirurg pisze: nie głoś herezji bo jak sie czyta takie teksty to az sie rzygać zachciewa.
Wiele wniosłeś tą wypowiedzią do głównego tematu.
Szacun.

Ps. Z takimi tekstami to na Onet.
Moze i nic ale chodziło mi o katalizator w dieslu z turbodoładowaniem. O nic więcej.

pozdro
ODPOWIEDZ