Dziwny dzwiek przy przyspieszaniu

Mysik
Początkujący
Auto:: Touran 2.0TDI CR BM
Imię:: Piotr
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Dziwny dzwiek przy przyspieszaniu

Post autor: Mysik »

Witam wszystkich.
Pisze z prosba o pomoc w ustaleniu zrodla/przyczyn dziwnego (i bardzo niepokojacego) dzwieku jaki zaobserwowalem w swoim Touranie.
Samochod ma przejechane niecale 98tys km, wszystko dziala jak nalezy nie ma problemow z brakiem mocy ani jakiegos szarpania czy nadmiernych drgan.
Zerknijcie na video:
http://www.youtube.com/watch?v=r-H_JT92a6Y
Dzwiek ktory mnie niepokoi pojawia sie w 12 i 55 sekundzie filmu.

Co to moze byc?
Dodam tylko ze podczas jazdy zalaczyla sie procedura wypalania DPF. Kiedys tez mialem to samo i wtedy rowniez DPF sie wypalal ale nie sadzilem ze ten dzwiek moze miec z tym cos wspolnego.
Jakies pomysly? wszelkie sugestie mile widziane.
Z gory dzieki
Awatar użytkownika
Piotr_W
Przeglądacz
Auto:: touran 2.o tdi .2006
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Re: Dziwny dzwiek przy przyspieszaniu

Post autor: Piotr_W »

No dźwięk faktycznie jakiś dziwny i niezbyt miły dla ucha ale pomysłu nie mam co to może być , wydawać by się mogło że to przy zmianie biegu chyba 3/4 ale to byś pewnie sam zauważył . Może ktoś z kolegów bardziej pomoże .
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... ead#unread moje coś :) i nowe fotki :D zapraszam do oceny :) 24.12.2015 aktualizacja
Mysik
Początkujący

Nie zmieniałem biegu. Przyspieszalem na 3-ce. Jak usłyszałem ten dźwięk to od razu wcisnalem sprzęgło bo myślałem że bieg wyskoczył, ale bieg był ok.

-- N lip 05, 2015 12:24 --

Witam ponownie.
Czy myślicie że przyczyną tego dźwięku może być padający egr?
Tu na filmiki coś podobnego się dzieje
www.youtube.com/watch?v=vtonIASQIag
szymma
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.9 TDI 2004
Imię:: Mateusz
Podziękował: 3 razy

Post autor: szymma »

Tak jak by się hmm wykleszczala może?
Awatar użytkownika
alcest
Użytkownik
Auto:: 1.9 TDI BXE 06'
Imię:: Radek
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: alcest »

Nie zmieniałem biegu. Przyspieszalem na 3-ce. Jak usłyszałem ten dźwięk to od razu wcisnalem sprzęgło bo myślałem że bieg wyskoczył, ale bieg był ok.

-- N lip 05, 2015 12:24 --

Cześć

Panowie dzisiaj też u siebie zaobserwowałem dziwny, rezonansowy dźwięk przy przyspieszaniu na 3 biegu (nie taki jak u kolegi powyżej ale nie chciałem zakładać nowego wątku). Na innych jest cisza tzn. słychać normalną pracę turbiny, skrzyni, silnika. Ten dźwięk dosłownie "przyszedł" dzisiaj, żadnych innych niepokojących objawów. Turbo robione w ubiegłym roku w Łowiczu a więc tego nie biorę pod uwagę. Fakt, pozwoliłem sobie dziś trochę żwawiej go rozbujać ale nie konkretnie na 3, zresztą ciepły dzień to wszystko się budzi, "noga też.
Jutro poobserwuję i spróbuję nagrać to dorzucę do postu. Co organoleptycznie samemu sprawdzić? Dolot? Tłumik? Gumy jeszcze zimówki ale to chyba nie to.

-- Pn kwi 24, 2017 12:29 --

Mysik, wiem że temat sprzed 2 lat ale poradziłeś sobie z tym? Pamiętasz co to było? Ja szukam u siebie przyczyny i wszystko wskazuje na skrzynię i 3 bieg :/
Mysik
Początkujący

Witam,

Nic z tym nie robilem i dalej czasem przy wypalaniu sie DPF ten dzwiek sie pojawia. Nic poza tym negatywnego nie zauwalylem a to juz 2 lata. Przyzwyczailem sie :). Ma to tez swoje plusy, przynajmniej wiem kiedy sie DPF wypala :)
ODPOWIEDZ