Wywala ciecz korkiem
-
- Początkujący
- Auto:: Brak
- Imię:: Brak
- Podziękował: 20 razy
Wywala ciecz korkiem
Witam
Mam problem z woda w układzie chłodzenia . Gdy jade wyskakuje kontrolka na liczniku ze mały poziom wody i włacza sie wentylator ,dolewam okolo 2l wody za 20 km znow to samo ,czasem po 3km ,czasem po 5dniaach czyli okolo 200km z przerewami . Po wyskoczeniu tej uwagi na temat poziomu wody gdy otwieram maske to jest mokro w obrebie korka tak jakby górą wylatywało .Co do grzania to wskazówka od wskaznika temp. nigdy nie przekroczyla 90st.
Czy to może być termostat czy UPG ?
2.0 TDi 170km
Pozdraiam
Mam problem z woda w układzie chłodzenia . Gdy jade wyskakuje kontrolka na liczniku ze mały poziom wody i włacza sie wentylator ,dolewam okolo 2l wody za 20 km znow to samo ,czasem po 3km ,czasem po 5dniaach czyli okolo 200km z przerewami . Po wyskoczeniu tej uwagi na temat poziomu wody gdy otwieram maske to jest mokro w obrebie korka tak jakby górą wylatywało .Co do grzania to wskazówka od wskaznika temp. nigdy nie przekroczyla 90st.
Czy to może być termostat czy UPG ?
2.0 TDi 170km
Pozdraiam
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Re: Wywala ciecz korkiem
Zacząłbym od wymiany korka od zbiorniczka wyrównawczego.
Do UPG to raczej daleko.
Przy takich ubytkach jak podajesz, zostawiał byś białą chmurę za sobą.
Sprawdź też poziom oleju, jak w normie, olej jednolity i brak masła pod korkiem, to też brak objawów UPG.
No i... Sprawdziłem termostat.
Do UPG to raczej daleko.
Przy takich ubytkach jak podajesz, zostawiał byś białą chmurę za sobą.
Sprawdź też poziom oleju, jak w normie, olej jednolity i brak masła pod korkiem, to też brak objawów UPG.
No i... Sprawdziłem termostat.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Tyle razy sie mowi. Co ma korek do tego. Ludzie miejcie litosc-troche myslenia. Zrobisz w sprawnym aucie dziurke w korku i nie bedzie wywalac plynu. Zblokujesz na stale ten korek i tez nie bedzie. Co w tym korku niby takiego tajemnego ma byc jak w kazdym jest gumka i sprezynka i nic wiecej. Termistaty nie psuja sie w pozycji zamknietej bo sa na parafinie a nie alkoholu.
Tylko i wylacznie upg.
Tylko i wylacznie upg.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Nie spałeś dzisiaj czy nie r... rozumiem skąd w Tobie tyle agresji.
Wedlug Ciebie że wszystkie wątki na necie o wymienionych korkach, i te wszystkie sytuacje gdzie też zabieg pomógł to ktoś tworzył żeby sobie posty nabić.
Sam przerabiałem ten temat - puegeot 406 2.0 HDi.
Termostat, a no taką sytuacją przydarzyła mi się w Focusie 1.6 benzyna. Strzeliła obudowa termostatu, przez co termostat też diabli wzięli.
Na desce temp. w normie a płyn wywalało. Może raz wskazówka poszła w prawo.
Wedlug Ciebie że wszystkie wątki na necie o wymienionych korkach, i te wszystkie sytuacje gdzie też zabieg pomógł to ktoś tworzył żeby sobie posty nabić.
Sam przerabiałem ten temat - puegeot 406 2.0 HDi.
Termostat, a no taką sytuacją przydarzyła mi się w Focusie 1.6 benzyna. Strzeliła obudowa termostatu, przez co termostat też diabli wzięli.
Na desce temp. w normie a płyn wywalało. Może raz wskazówka poszła w prawo.
- wesol
- Władca postów
Bo to jest juz poprostu irytujace. Wiesz ile tego przewalkowalem. Szkoda mowic. Na forum mastersa kiedys opowiadal o tym Bogumil Wargenau. Ludzie sie ludza i tyle. Ja ci mowie internet to nie wyznacznik prawdy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- poldiver
- Zaawansowany
- Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
- Imię:: Kuba
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
- Kontakt:
Ja to podsumuję inaczej.
Przede wszystkim współczuję autku autora postu. Trafić na tak beztroskiego właściciela, to porażka.
Jeżeli jest taki problem, i nie zna się przyczyny, to przede wszystkim jedzie się do mechanika w celu zdiagnozowania problemu. Bagatelizowanie takich objawów, to prosta droga do zniszczenia silnika i powiększenia kosztów naprawy awarii.
Dolewanie zimnej wody przy gorącym silniku w takich ilościach, to proszenie się o kolejne kłopoty. Fundujesz kolego autu niezłe huśtawki temperatury silnika. To nie jest dolewka 100-200ml wody do zbiorniczka wyrównawczego, z którego woda nie powędruje od razu w układ. 2 litry dolewki wody ok. 20 st.C do układu w którym temperatura wynosi ok. 90 st.C nie jest rozsądne.
A wracając do pytania - UPG lub głowica.
Przede wszystkim współczuję autku autora postu. Trafić na tak beztroskiego właściciela, to porażka.
Jeżeli jest taki problem, i nie zna się przyczyny, to przede wszystkim jedzie się do mechanika w celu zdiagnozowania problemu. Bagatelizowanie takich objawów, to prosta droga do zniszczenia silnika i powiększenia kosztów naprawy awarii.
Dolewanie zimnej wody przy gorącym silniku w takich ilościach, to proszenie się o kolejne kłopoty. Fundujesz kolego autu niezłe huśtawki temperatury silnika. To nie jest dolewka 100-200ml wody do zbiorniczka wyrównawczego, z którego woda nie powędruje od razu w układ. 2 litry dolewki wody ok. 20 st.C do układu w którym temperatura wynosi ok. 90 st.C nie jest rozsądne.
A wracając do pytania - UPG lub głowica.
-
- Początkujący
Wode bralem z gorącego kranu zeby mi blok nie popekal .jesl ogladacie program BEDZiE PAN ZADOWOLONY to wiecie jakie waly robia.Ja nie mam dobrego mechanika bo sie przeprowadzilem do innego wojewodztwa i najpierw wole poczytac opinie specialstow zeby miec rozmyslanie w dobrym kierunku
-- Pn cze 05, 2017 07:18 --
No i masła pod korkiem brak dymu tez nie ma...
-- Pn cze 05, 2017 09:12 --
robilem teraz test tym niebieskim plynem na upg i nic se nie zabarwilo
-- Pn cze 05, 2017 09:14 --
Jest tez mozliwe to,ze ta cala dogrzewarka spalinowa z prawej strony przy przednim kole robi cisnene bo jest np uszkodzona,czy raczej nie ma tam z czego zrobic cisnienia ???
-- Pn cze 05, 2017 07:18 --
No i masła pod korkiem brak dymu tez nie ma...
-- Pn cze 05, 2017 09:12 --
robilem teraz test tym niebieskim plynem na upg i nic se nie zabarwilo
-- Pn cze 05, 2017 09:14 --
Jest tez mozliwe to,ze ta cala dogrzewarka spalinowa z prawej strony przy przednim kole robi cisnene bo jest np uszkodzona,czy raczej nie ma tam z czego zrobic cisnienia ???
- wesol
- Władca postów
Nie musi byc i maslo i dym bialy. W glowicy masz kanaly i wodne i olejowe no i komora spalania. Zazwyczaj w 1.9 puszcza kompresja w kanal wodny dlatego podnosi ciecz chlodzaca. Wody zbytnio nie idzie w wydech bo nie ma mozliwosci malo podcisnienia a duzo cisnienia na tlokach.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Początkujący
Nie wiem czy to cos zmienia ale ja mam 2.0tdi 170km i dzis przejechalem 100km i nic sie nie dzieje