PPD Siemens

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
urbero
Początkujący
Auto:: VW Touran 2007 2.0 170KM
Imię:: Wojtek
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

PPD Siemens

Post autor: urbero »

Cześć Panowie i Panie,
to jak to jest z tymi pompowtryskiwaczami Siemensa - regenerują piezoelektryki czy nie? Rozmawiam z firmami i serwisami i zdania są podzielone a odpowiedzi niejednoznaczne. Dla przykładu: dwa punkty oddalone od siebie o 5km, w pierwszym "tak" w drugim "nie, nikt tego nie zrobi".
Czy macie jakieś doświadczenia w temacie? Nie chcę wpuscić się w drenaż portfela ani wkręcić w opowieści dziwnej treści.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: PPD Siemens

Post autor: wesol »

Pytaj Jacka czy robi takie pompki ale z tego co wiem to ci co mowia ze robia to tylko mycie ich funduja.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista
Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
Imię:: Jarek
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: jaras99 »

Tak jak wesol mówi. Jakis czas temu rozglądalem sie za firmą zeby mi siemensa zregenerowali. W kazdej usłyszałem ze regeneracja polega tylko na naprawie elektroniki piezo. Mechanicznie nie robią.
Kupilem na allegro uzywkę, wsadzilem w miejsce kulejącej pompki u siebie i sie udało ;) tak wyglądała regenracja w moim przypadku
urbero
Początkujący
Auto:: VW Touran 2007 2.0 170KM
Imię:: Wojtek
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: urbero »

jaras99 pisze:Tak jak wesol mówi. Jakis czas temu rozglądalem sie za firmą zeby mi siemensa zregenerowali. W kazdej usłyszałem ze regeneracja polega tylko na naprawie elektroniki piezo. Mechanicznie nie robią.
Kupilem na allegro uzywkę, wsadzilem w miejsce kulejącej pompki u siebie i sie udało ;) tak wyglądała regenracja w moim przypadku
:D
Nawet najlepsze, certyfikowane serwisy nie chcą się za to zabierać ale pewnie dlatego, że "naprawa" wel regeneracja piezo to temat dla rzemieślnika ;) I faktycznie dotyczy w przeważającej większości samego elementu piezoelektrycznego (wyczyszczenie tudzież usunięcie przebicia / zwarcia elektrycznego).
Niemniej znając wynik diagnozy zacznę od wypalenia DPF i ustawienia kąta synchronizacji rozrządu a potem ponownie zweryfikuję pompki. Nie pasuje mi tutaj fakt, że przy 190kkm w 2013 cały komplet został wymieniony w ramach prowadzonej przez VW akcji serwisowej. Czy to ozancza, że przynajmniej jedna, rzekomo poprawiona i bardziej niezawodna padła po 70kkm?...
ODPOWIEDZ