Cześć Panowie i Panie,
to jak to jest z tymi pompowtryskiwaczami Siemensa - regenerują piezoelektryki czy nie? Rozmawiam z firmami i serwisami i zdania są podzielone a odpowiedzi niejednoznaczne. Dla przykładu: dwa punkty oddalone od siebie o 5km, w pierwszym "tak" w drugim "nie, nikt tego nie zrobi".
Czy macie jakieś doświadczenia w temacie? Nie chcę wpuscić się w drenaż portfela ani wkręcić w opowieści dziwnej treści.
PPD Siemens
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: PPD Siemens
Pytaj Jacka czy robi takie pompki ale z tego co wiem to ci co mowia ze robia to tylko mycie ich funduja.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- jaras99
- Specjalista
- Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Tak jak wesol mówi. Jakis czas temu rozglądalem sie za firmą zeby mi siemensa zregenerowali. W kazdej usłyszałem ze regeneracja polega tylko na naprawie elektroniki piezo. Mechanicznie nie robią.
Kupilem na allegro uzywkę, wsadzilem w miejsce kulejącej pompki u siebie i sie udało
tak wyglądała regenracja w moim przypadku
Kupilem na allegro uzywkę, wsadzilem w miejsce kulejącej pompki u siebie i sie udało
-
urbero
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 2007 2.0 170KM
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
jaras99 pisze:Tak jak wesol mówi. Jakis czas temu rozglądalem sie za firmą zeby mi siemensa zregenerowali. W kazdej usłyszałem ze regeneracja polega tylko na naprawie elektroniki piezo. Mechanicznie nie robią.
Kupilem na allegro uzywkę, wsadzilem w miejsce kulejącej pompki u siebie i sie udałotak wyglądała regenracja w moim przypadku
Nawet najlepsze, certyfikowane serwisy nie chcą się za to zabierać ale pewnie dlatego, że "naprawa" wel regeneracja piezo to temat dla rzemieślnika
Niemniej znając wynik diagnozy zacznę od wypalenia DPF i ustawienia kąta synchronizacji rozrządu a potem ponownie zweryfikuję pompki. Nie pasuje mi tutaj fakt, że przy 190kkm w 2013 cały komplet został wymieniony w ramach prowadzonej przez VW akcji serwisowej. Czy to ozancza, że przynajmniej jedna, rzekomo poprawiona i bardziej niezawodna padła po 70kkm?...