1. Obraz jest cenniejszy niż słowa
Przed zabawą ze zdjęciami proponuję założenie osobnego folderu na dysku twardym i przekopiowanie tam wybranych zdjęć do pokazania na forum. Zdjęć czy też ujęć się nie powtórzy i lepiej by oryginał został nie naruszony. Zdjęcia jest warto obrobić wstępnie, np. wstawienie swojego nicka w miejscu rejestracji. Można też dodać podpis własności - ja używam prostego programiku Picture Shark.
Uważam, że sensowny rozmiar zdjęć to 800 pikseli szerokość - wybór należy do was
2. Wysyłanie zdjęć
Portal ma ograniczone miejsce pamięci z tego względu zalecamy używać zewnętrznych serwerów do przechowywania obrazów. Przy wrzucaniu zdjęć niektóre serwery oferują od razu wymiarowanie. Warto sobie utworzyć konto na serwerze plików, wtedy można jakoś zapanować nad zbiorem.
Kopiując linki należy używać formy "Forum" bądź "BB Code".
Więcej w ZASADNIKU kolegi jarry'ego http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1977
3. Dopracowanie treści na forum
Jeśli zamierzacie napisać dużo treści, to proponuję przygotować ją wstępnie w edytorze. Wówczas można wszystko rozmieścić, wkleić linki i opisać zdjęcia. UWAGA - długie nieodświeżanie forum powoduje wylogowanie użytkownika. Po ponownym zalogowaniu okno edycji posta jest puste! W takiej sytuacji należy wcisnąć powrót przeglądarki do "starego" widoku i przekopiowanie napisanej treści do edytora, by po zalogowaniu móc ją ponowie wstawić.
4. Aktualizacje prezentacji
Ponieważ forum zawiera różne podfora tematyczne, zasadniczo tam należy umieszczać posty informujące o przeróbkach zmianach. W podforum "Mój Touran", w temacie swojej prezentacji należy wtedy wstawić nowy post z krótką informacją np. "Zamontowałem lampkę z W8 - patrz pierwszy post" - to wygeneruje nowy post, o którym dowiedzą się inni użytkownicy, a jednocześnie wszelkie zmiany będą w waszym pierwszym poście.
Pierwszy post może zawierać zlinkowany tekst do innych podforów i stanowi swoisty spis treści.
Po co tyle roboty ktoś zapyta? Ano po to by był porządek. Jeśli kogoś interesują przeróbki to wchodzi sobie na prezentację naszego Tourana i w jednym poście ma wszystko jak na dłoni. Chce zobaczyć założoną lampkę W8 to klika na tekst i przenosi się do działu elektryki
W razie pytań i uwag jestem do dyspozycji