instalacja audio z tyłu ( conceptline)

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

instalacja audio z tyłu ( conceptline)

Post autor: aawol »

Jako nowy użytkownik tourana mam jak widać sporo pytań.... jako że moje autko jest w dość ubogiej wersji ( tak delikatnie mówiąc) chciałbym dołożyć głośniki z tyłu bo o ile się zorientowałem to mam tylko z przodu. I teraz jak to zrobić? Radio mam typowe ( rcd 300 ?) jak się je wyjmuje? nie mam karty z kodami - czy po odłączeniu będzie problem ? czy jest opcja że Niemiec zrobił okablowanie pod głośniki w tylnych drzwiach? Czy radio jest podpinane typową kostką ISO? Kurde nic nie wiem... Czy w książce napraw są takie szczegóły?
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Re: instalacja audio z tyłu ( conceptline)

Post autor: rock4 »

aawol pisze:Radio mam typowe ( rcd 300 ?) jak się je wyjmuje?
Najpierw demontujesz ramkę, zaczynając najlepiej od jej dolnej części. Często polecają by demontować starą kartą kredytową (jest płaska) ale mi bez uszkodzenia ramki udało się płaskim śrubokrętem. Ramka trzyma na 6 zatrzasków odpowiednio rozmieszczonych na całej długości ramki. Potem radio to już wykręcasz torxami - chyba jest ich 4 szt.
aawol pisze:nie mam karty z kodami - czy po odłączeniu będzie problem ?
nie powinno być problemu, gdybyś przekładał radio do innego samochodu typu VW to pytałby o kod, natomiast jeśli jest to zanik prądu nic się nie dzieje.
aawol pisze:czy jest opcja że Niemiec zrobił okablowanie pod głośniki w tylnych drzwiach?
z tego co wyczytałem na innych forach to jeśli nie ma głośników w standardzie dorzucanych przez VW to i nie będzie instalacji...
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

rock4 pisze:
aawol pisze:nie mam karty z kodami - czy po odłączeniu będzie problem ?
nie powinno być problemu, gdybyś przekładał radio do innego samochodu typu VW to pytałby o kod, natomiast jeśli jest to zanik prądu nic się nie dzieje.
Wydaje mi się, że nawet od zaniku prądu radio będzie się darło o kod.
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

Rauko pisze:Wydaje mi się, że nawet od zaniku prądu radio będzie się darło o kod.
Rauko: przed zimą wymieniałem akumulator bo stary padał, a że sklep miałem niedaleko więc najpierw wymontowałem aku, poszedłem do sklepu, zamieniłem stary na nowy, przyszedłem do samochodu i montowałem, całość trwała blisko godzinę - radio nie wołało o kod. Druga sprawa: ostatnio prosiłem o pomoc w sprawie trzeszczącego głośnika, padło wiele propozycji m.in. by sprawdzić połączenia na kostkach (tych przy radiu także), nie obyło się bez odłączania radia, nie zapytał o kod ani razu. :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Kod radia jest zapamiętywany bodajże w sterowniku deski. Ja wymieniałem trzy radia i każde było po wprowadzeniu kodu zapamiętane.
Po podłączeniu warto zmienić kodowanie radia, że są 4 głośniki. Wówczas można korzystać np. z samodiagnozy przy ewentualnych usterkach.
Głośniki niskotonowe polecam mocować na nity, tak jak robi to VW. Warto też zostawić na obrzeżach gąbką, która przesłania otwór i na nią montować głośniki.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
aawol

rock4 pisze:
aawol pisze:Radio mam typowe ( rcd 300 ?) jak się je wyjmuje?
Najpierw demontujesz ramkę, zaczynając najlepiej od jej dolnej części. Często polecają by demontować starą kartą kredytową (jest płaska) ale mi bez uszkodzenia ramki udało się płaskim śrubokrętem. Ramka trzyma na 6 zatrzasków odpowiednio rozmieszczonych na całej długości ramki. Potem radio to już wykręcasz torxami - chyba jest ich 4 szt.

czy ramka o której piszesz to ta co otacza komplet przycisków, sterowanie klimaticiem czyli prawie połowa deski rozdzielczej?
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

aawol pisze:czy ramka o której piszesz to ta co otacza komplet przycisków, sterowanie klimaticiem czyli prawie połowa deski rozdzielczej?
dokładnie tak, tylko podczas zdejmowania bądź cierpliwy bo pośpiech jest w tym przypadku złym doradcą
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aawol

dziś rozpocząłem gmeranie w aucie - ramkę obczaiłem, przypadkiem odkryłem zwarcie sypiące iskrami - niemiec nie zaizolował kabli do zapalniczki no i się jeden przetarł i smażył o konstrukcję deski. Tak więc demontaż popiołki mam zaliczony.... kable zrobione izolacją i dodatkowo samoprzylepną gąbką gr.3mm więc nie powinny się przetrzeć.
Teraz muszę zorientować jak zdjąć maskownice głośników ale to jutro może bo dziś skończył się dzień...
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

aawol pisze:Jako nowy użytkownik tourana mam jak widać sporo pytań.... jako że moje autko jest w dość ubogiej wersji ( tak delikatnie mówiąc) chciałbym dołożyć głośniki z tyłu bo o ile się zorientowałem to mam tylko z przodu. I teraz jak to zrobić? Radio mam typowe ( rcd 300 ?) jak się je wyjmuje? nie mam karty z kodami - czy po odłączeniu będzie problem ? czy jest opcja że Niemiec zrobił okablowanie pod głośniki w tylnych drzwiach? Czy radio jest podpinane typową kostką ISO? Kurde nic nie wiem... Czy w książce napraw są takie szczegóły?
Dziwne ja też mam conceptline - mam głośniki z tyłu (rocznik 2009) ale chwila jak miałam Skodę to głośniki miałem z przodu później się doczytałem że też mogą być z tyłu jak zrobiłem jazdę w ASO to mi grzecznie wytłumaczyli, że moja Skoda jest z lipca a montować zaczeli od września :-)

[/fade]
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
ODPOWIEDZ