instalacja audio z tyłu ( conceptline)
- aawol
- ____________________
- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
instalacja audio z tyłu ( conceptline)
Jako nowy użytkownik tourana mam jak widać sporo pytań.... jako że moje autko jest w dość ubogiej wersji ( tak delikatnie mówiąc) chciałbym dołożyć głośniki z tyłu bo o ile się zorientowałem to mam tylko z przodu. I teraz jak to zrobić? Radio mam typowe ( rcd 300 ?) jak się je wyjmuje? nie mam karty z kodami - czy po odłączeniu będzie problem ? czy jest opcja że Niemiec zrobił okablowanie pod głośniki w tylnych drzwiach? Czy radio jest podpinane typową kostką ISO? Kurde nic nie wiem... Czy w książce napraw są takie szczegóły?
- rock4
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 20 razy
- Kontakt:
Re: instalacja audio z tyłu ( conceptline)
Najpierw demontujesz ramkę, zaczynając najlepiej od jej dolnej części. Często polecają by demontować starą kartą kredytową (jest płaska) ale mi bez uszkodzenia ramki udało się płaskim śrubokrętem. Ramka trzyma na 6 zatrzasków odpowiednio rozmieszczonych na całej długości ramki. Potem radio to już wykręcasz torxami - chyba jest ich 4 szt.aawol pisze:Radio mam typowe ( rcd 300 ?) jak się je wyjmuje?
nie powinno być problemu, gdybyś przekładał radio do innego samochodu typu VW to pytałby o kod, natomiast jeśli jest to zanik prądu nic się nie dzieje.aawol pisze:nie mam karty z kodami - czy po odłączeniu będzie problem ?
z tego co wyczytałem na innych forach to jeśli nie ma głośników w standardzie dorzucanych przez VW to i nie będzie instalacji...aawol pisze:czy jest opcja że Niemiec zrobił okablowanie pod głośniki w tylnych drzwiach?
- Rauko
- Expert
- Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
- Imię:: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Wydaje mi się, że nawet od zaniku prądu radio będzie się darło o kod.rock4 pisze:nie powinno być problemu, gdybyś przekładał radio do innego samochodu typu VW to pytałby o kod, natomiast jeśli jest to zanik prądu nic się nie dzieje.aawol pisze:nie mam karty z kodami - czy po odłączeniu będzie problem ?
- rock4
- Specjalista
- Kontakt:
Rauko: przed zimą wymieniałem akumulator bo stary padał, a że sklep miałem niedaleko więc najpierw wymontowałem aku, poszedłem do sklepu, zamieniłem stary na nowy, przyszedłem do samochodu i montowałem, całość trwała blisko godzinę - radio nie wołało o kod. Druga sprawa: ostatnio prosiłem o pomoc w sprawie trzeszczącego głośnika, padło wiele propozycji m.in. by sprawdzić połączenia na kostkach (tych przy radiu także), nie obyło się bez odłączania radia, nie zapytał o kod ani razu.Rauko pisze:Wydaje mi się, że nawet od zaniku prądu radio będzie się darło o kod.

- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Kod radia jest zapamiętywany bodajże w sterowniku deski. Ja wymieniałem trzy radia i każde było po wprowadzeniu kodu zapamiętane.
Po podłączeniu warto zmienić kodowanie radia, że są 4 głośniki. Wówczas można korzystać np. z samodiagnozy przy ewentualnych usterkach.
Głośniki niskotonowe polecam mocować na nity, tak jak robi to VW. Warto też zostawić na obrzeżach gąbką, która przesłania otwór i na nią montować głośniki.
Po podłączeniu warto zmienić kodowanie radia, że są 4 głośniki. Wówczas można korzystać np. z samodiagnozy przy ewentualnych usterkach.
Głośniki niskotonowe polecam mocować na nity, tak jak robi to VW. Warto też zostawić na obrzeżach gąbką, która przesłania otwór i na nią montować głośniki.
- aawol
- ____________________
Najpierw demontujesz ramkę, zaczynając najlepiej od jej dolnej części. Często polecają by demontować starą kartą kredytową (jest płaska) ale mi bez uszkodzenia ramki udało się płaskim śrubokrętem. Ramka trzyma na 6 zatrzasków odpowiednio rozmieszczonych na całej długości ramki. Potem radio to już wykręcasz torxami - chyba jest ich 4 szt.rock4 pisze:aawol pisze:Radio mam typowe ( rcd 300 ?) jak się je wyjmuje?
czy ramka o której piszesz to ta co otacza komplet przycisków, sterowanie klimaticiem czyli prawie połowa deski rozdzielczej?
- rock4
- Specjalista
- Kontakt:
dokładnie tak, tylko podczas zdejmowania bądź cierpliwy bo pośpiech jest w tym przypadku złym doradcąaawol pisze:czy ramka o której piszesz to ta co otacza komplet przycisków, sterowanie klimaticiem czyli prawie połowa deski rozdzielczej?
- aawol
- ____________________
dziś rozpocząłem gmeranie w aucie - ramkę obczaiłem, przypadkiem odkryłem zwarcie sypiące iskrami - niemiec nie zaizolował kabli do zapalniczki no i się jeden przetarł i smażył o konstrukcję deski. Tak więc demontaż popiołki mam zaliczony.... kable zrobione izolacją i dodatkowo samoprzylepną gąbką gr.3mm więc nie powinny się przetrzeć.
Teraz muszę zorientować jak zdjąć maskownice głośników ale to jutro może bo dziś skończył się dzień...
Teraz muszę zorientować jak zdjąć maskownice głośników ale to jutro może bo dziś skończył się dzień...
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Dziwne ja też mam conceptline - mam głośniki z tyłu (rocznik 2009) ale chwila jak miałam Skodę to głośniki miałem z przodu później się doczytałem że też mogą być z tyłu jak zrobiłem jazdę w ASO to mi grzecznie wytłumaczyli, że moja Skoda jest z lipca a montować zaczeli od września :-)aawol pisze:Jako nowy użytkownik tourana mam jak widać sporo pytań.... jako że moje autko jest w dość ubogiej wersji ( tak delikatnie mówiąc) chciałbym dołożyć głośniki z tyłu bo o ile się zorientowałem to mam tylko z przodu. I teraz jak to zrobić? Radio mam typowe ( rcd 300 ?) jak się je wyjmuje? nie mam karty z kodami - czy po odłączeniu będzie problem ? czy jest opcja że Niemiec zrobił okablowanie pod głośniki w tylnych drzwiach? Czy radio jest podpinane typową kostką ISO? Kurde nic nie wiem... Czy w książce napraw są takie szczegóły?
[/fade]