Słabe chłodzenie klimatyzacji
-
- Początkujący
- Auto:: Touran, 2.0 TDI BMM, 2006
- Imię:: Dawid
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: Słabe chłodzenie klimatyzacji
A co się dzieje w momencie kiedy włączycie klimę i polejecie chłodnice klimy wodą?? Jeżeli jest lepiej i zaczyna wiać zimnym powietrzem to macie zabrudzoną chłodnicę, i albo spróbować wymyć pod ciśnieniem, albo wymienić. Miałem takie same objawy jak wy. wymyłem chłodnicę i klima działa jak nowa, oczywiście nie ulega wątpliwości że w najbliższym czasie czeka mnie wymiana chłodnicy i osuszacza za jednym zamachem....
- artblue
- ____________________
- Auto:: 1T 2.0 BMM DSG 2006
- Imię:: Rafał
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Re: Słabe chłodzenie klimatyzacji
A więc... dobrałem się do V71. Okazało się, że ustawiał się za każdym razem w położenie obiegu otwartego. W konsekwencji przy upale ponad 35st po prostu klima nie wyrabiała. Wyczyściłem potencjometr, zamontowałem i teraz błedu juz nie mam i przy upale obieg się zamyka co pomaga w schłodzeniu kabiny. Wymieniłem filtr kabinowy (był aż ciężki
) i teraz mało głowy nie urwie wiatrak. Jest lepiej. O niebo lepiej. Ale... klima zaczyna chłodzić dopiero po przejechaniu kilku kilometrów. Jak już zacznie chłodzić to jest całkiem przyjemnie. No ale trzeba jednak czekać i czasem w korku potrafi przestać chłodzić. Wymienię jeszcze ten nieszczęsny zawór i zobaczymy czy bolączki miną. Mam nadzieję.