no i po temacie.KUNDA pisze: Mam namiar na gościa z kompem co mi to usunie, czy skalibruje.
Kalibracja czujnika kąta skrętu kierownicy
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Re: Kalibracja czujnika kąta skrętu kierownicy
-
- Kandydat
- Auto:: TOURAN 2.0 TDI 2004
- Imię:: Krzysztof
Na początku byłem na kompie i pokazało, że czujniki są walnięte, wymieniałem sprężyny w tyle i potrzebna była geometria. Nie wspomnę po raz drugi, ze jak go kupiłem to kiera była krzywo i ściągał w prawo. Po geometrii po włączeniu stacyjki pali się na czerwono, potem na żółto kierownica na liczniku. Piastę już kupiłem, podjadę zmienić i zobaczę co się wtedy będzie działo, bo cały czas się pali trakcja i abs. Niby od tego czytnika magnetycznego w piaście. Usunę te błędy z trakcji i abs, potem ogarnę kalibracje.
-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
cytując
rozwijanie tego tematu jest bez sensu. Ponieważ teraz jest napisane ....KUNDA pisze:Koledzy, mam problem. Pacjent Vw Touram 2.0 tdi. Po geometrii zapaliła się kierownica na liczniku, wspomaganie ciężej chodzi, nie wspomnę, ze wymieniłem już czujniki tylne, oba. Pali się kontrola trakcji. Mechanik stwierdził, że winę ponosi elektromagnetyczny pierścień odczytu abs. Co mam zrobić.
TO nie świecił się abs na liczniku wczesniej ? i wspomaganie. .,.. cuda.KUNDA pisze:Na początku byłem na kompie i pokazało, że czujniki są walnięte, wymieniałem sprężyny w tyle i potrzebna była geometria. Nie wspomnę po raz drugi, ze jak go kupiłem to kiera była krzywo i ściągał w prawo. Po geometrii po włączeniu stacyjki pali się na czerwono, potem na żółto kierownica na liczniku. Piastę już kupiłem, podjadę zmienić i zobaczę co się wtedy będzie działo, bo cały czas się pali trakcja i abs. Niby od tego czytnika magnetycznego w piaście. Usunę te błędy z trakcji i abs, potem ogarnę kalibracje.
-
- Kandydat
Czujniki nie nie mają, wymieniłem, bo były uszkodzone. Wymieniłem sprężyny, bo jedna była pęknięta. zalecili geometrię, to wszystko. po geometrii zapaliła się ta kiera na liczniku i się pali.
-- N sie 27, 2017 19:28 --
Czujniki nie nie mają, wymieniłem, bo były uszkodzone. Wymieniłem sprężyny, bo jedna była pęknięta. zalecili geometrię, to wszystko. po geometrii zapaliła się ta kiera na liczniku i się pali.
-- N sie 27, 2017 19:33 --
Do Dextera, po pierwszym podpięciu ABS się palił i kontrola trakcji, kiera się nie paliła, chodziła idealnie, kręciłem jednym palcem. Po geometrii chodzi ciężko, nie odbija, tak jakby na pół gwizdka.
-- N sie 27, 2017 19:28 --
-- N sie 27, 2017 19:33 --
Do Dextera, po pierwszym podpięciu ABS się palił i kontrola trakcji, kiera się nie paliła, chodziła idealnie, kręciłem jednym palcem. Po geometrii chodzi ciężko, nie odbija, tak jakby na pół gwizdka.
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Czyli czujniki były sprawne(bo rozumiem błąd jaki był jest nadal po wymianie czujników) a trzeba było wymienić tylko piastę,wymiana sprężyn zawieszenia i geometrie zalecili i spier..liliKUNDA pisze:Na początku byłem na kompie i pokazało, że czujniki są walnięte, wymieniałem sprężyny w tyle i potrzebna była geometria. Nie wspomnę po raz drugi, ze jak go kupiłem to kiera była krzywo i ściągał w prawo. Po geometrii po włączeniu stacyjki pali się na czerwono, potem na żółto kierownica na liczniku. Piastę już kupiłem, podjadę zmienić i zobaczę co się wtedy będzie działo, bo cały czas się pali trakcja i abs. Niby od tego czytnika magnetycznego w piaście. Usunę te błędy z trakcji i abs, potem ogarnę kalibracje.

Daj sobie spokój z tym warsztatem (zaorać i trawe posiać albo chwasty nie sobie rosna

- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 419 razy
Sto razy trzeba mowic ze generalnie czujniki abs nie maja nic do wspomagania. Chyba ze chcesz mi udowodnic ze z powodu awarii kabloteki od piasty badz samego czujnika na piascie jeszcze nie bedziesz mial moze hamulcow.
Ale to fakt ze udales sie do mechanikow ktorzy ogarniali jeszcze jako tako golfa 3. Wyzej nie powinni sie zabierac.
Ale to fakt ze udales sie do mechanikow ktorzy ogarniali jeszcze jako tako golfa 3. Wyzej nie powinni sie zabierac.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Przeglądacz
- Auto:: VW Touran 1,6 MPI,2004r.
- Imię:: Janek
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
Kunda zmień mechaniora on nie ma pojecia o samochodach, co najwyżej zna się trochę na mechanice rodem z dwudziestego wieku, ale już wtedy były systemy /sterowniki/montowane w seryjnych autach. Od łaczyli aku i jest problem z kontrolkami, prosta sprawa j.w .
Poczytaj, i za jakiś czas sam się przekonasz,że wszystko jest tu opisane przez kolegów znających się w takim czy innym temacie i to bez interesownie przekazują swoją wiedzę na tym forum.
Poczytaj, i za jakiś czas sam się przekonasz,że wszystko jest tu opisane przez kolegów znających się w takim czy innym temacie i to bez interesownie przekazują swoją wiedzę na tym forum.
Janek
-
- Kandydat
Witam koledzy, skończyłem walkę z kontrolką kierownicy na liczniku. Przypomnę, że paliła się kontrolka kierownicy, czyli czujnik skrętu kierownicy, abs i esp. Po wymianie piasty, zgasł abs, samoczynnie. Wczoraj biegałem trochę po forum i dopatrzyłem się jednego szczegółu. Jeden z kolegów opisał, że zbyt niski stan powietrza w kołach, czujnik abs to źle odczytuje i podaje brednie do kompa. Miałęm 2.1 atm, jeżdzę sam. Doczytałem się, że musi być minimum 2,4 atm. Wpompowałem tyle i po kilku skrętach prawo, lewo, prawo, lewo, kontrolka zgasła i kiera chodzi jak dawniej. Czyli jednym paluszkiem. Dwa buble- kontrolki mam z głowy. Zostaje świecąca trakcja, ma ktoś jakiś pomysł na to. Z góry dziękuję za podpowiedź. KUNDA.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 419 razy
No wiekszej bzdury nie slyszalem. Od powietrza w kolach piasty mu zle odczytuja. Bzdura tygodnia.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- turek
- Specjalista
To upuść teraz do 2.0 i zobaczysz co pomogło powietrze czy kręcenieKUNDA pisze:Miałęm 2.1 atm, jeżdzę sam. Doczytałem się, że musi być minimum 2,4 atm. Wpompowałem tyle i po kilku skrętach prawo, lewo, prawo, lewo,

- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... tak ja mamKUNDA pisze:Zostaje świecąca trakcja, ma ktoś jakiś pomysł na to...

-
- Kandydat
WESOL, może i bzdura tygodnia
, ale zadziałało i tyle. Jeździłem z tą kontrolką tydzień i kręciłem sterem dużo razy i nic. Może to dla co po nie których jest dziwne, ale ma wpływ.

- turek
- Specjalista
alexander.p pisze:u mnie zadziałało, ruszenie autem i kilka skrętów kierą.

Dwa posty po twoim pierwszym i masz rozwiązanie, a czujniki abs można przemierzyć, piaste wzrokowo sprawdzić,jakiś normalny mechanik bez problemu sprawdzi spuchła czy nie, więc co tu więcej kombinować

- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... wybacz ale jak wymyślasz nową "teorię względności" to takie są reakcje
tu masz rozwiazanie braku wspomagania, poprostu nieświadomie wykonałeś "Steering Stop Adaptation"
("kręcenie kierą") dlatego kontrolka zniknęła i wspomaganie "wróciło", na przyszłosć po każdorazowym odłaczeniu aku wykonaj ta czynność:
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/02546 inaczej znowy, będziesz tydzień jezdził ze wspomaganiem na pół-gwizdka...
... ja posprzątam trochę, a TY nie "krzycz" na przyszłość

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/02546 inaczej znowy, będziesz tydzień jezdził ze wspomaganiem na pół-gwizdka...
... ja posprzątam trochę, a TY nie "krzycz" na przyszłość

-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy