Jaki olej do TDI
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: Jaki olej do TDI
Przede wszystkim olej 50700 to olej LL do dpf. Ale olej 505.01 to tez olej dosc czesto do dpf. Tyle ze w trybie wymian co 15 tys km.
Smialo moze jezdzic na tym oleju. 5w40 to nie do 40 stopni. Olej i tak osiaga spokojnie 100 stopni.
Smialo moze jezdzic na tym oleju. 5w40 to nie do 40 stopni. Olej i tak osiaga spokojnie 100 stopni.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- wujo_sam
- Specjalista
- Auto:: Touran 2.0
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
Nie chodziło mi o temperaturę oleju w silniku ale otoczenia w jakim auto pracuje. Źle to ujalem troszku wcześniej 
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

- wesol
- Władca postów
To tez nie jest od temp otoczenia. Co by niby mialo to za znaczenie czy na dworze jest 30 w lato czy 40 a W60 to co niby mialoby byc 60 stopni? Niby w jakim kraju tyle? Olej 5W to tak raczej na kraje skandynawi. My jako kraj w czesci umiarkowanej mamy przypisane oleje raczej 10W jako wystarczajacy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- wujo_sam
- Specjalista
Im trudniejsze warunki uzytkowania i wyzsza temperatura otoczenia zalecany jest olej o wyzszej liczbie po W a nie przed bos sie uczepil tego 5W czy 10W i tych stopni. Zreszta jest wujel google co prawde powie. Zresztą w naszych warunkach producenci zalecają 40 i tyle w temacie.
- wesol
- Władca postów
Taki olej przerasta uzytkowanie codzienne zwyklego smiertelnika. Raczej niewielu uzywa auta do chobbistycznego upalania auta na torze. Koledzy z forum astry coupe czasami swoimi bertonkami z silnikiem z20let ganiaja na torach wtedy olej zapodaja 10w60 lub 5w50 itp. Ale tam autko w serii ma 200 koni a niektorzy juz dobijaja prawie do 400 kucy po modach. Kolega Adam nietaz z niemcowni przyjezdzal w odwiedziny do pl i gonil 270km/h sporo kilometrow.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- cykraz
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2.0 TDI, 2008
- Imię:: Olek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 66 razy
A jak to jest ze zmianą lepkości? dzisiaj z kolegą po wykształceniu mech gadałem i zaleca stopniowe zmniejszanie i co 5k zmiana oleju na mniej lepki. Proszę o komentarz
cykraz
VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM
- wesol
- Władca postów
Nie ma zadnych przeciwskazan do zmian lepkosci. Jak wspomnialem oleje sa w pelni mieszalne i po zalaniu po paru minutach masz juz wszystko wymieszane co zostalo w silniku. Lepkosc 0w40 np jest przeznaczeniem na kraje takie jak Norwegia gdzie mrozy sa duze. Odpalanie jest duzo mniej przyjazne dla silnika. Na nasz klimat umiarkowany oleje 10w sa odpowiednie. 5w juz przewyzsza wiec moze byc z nawiazka. Tez mam inzyniera technik motoryzacji.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- cykraz
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2.0 TDI, 2008
- Imię:: Olek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 66 razy
Dzięki kolego za szybką odpowiedź, zawsze warto wiedzieć coś więcej.
cykraz
- wesol
- Władca postów
wszelkie takie dane podaje tez autodata. Tam mamy rozgraniczenia co do oleju zaleznie od klimatu- dokladnie trzech: gorac, umiarkowany i zimny. kiedys dawno dawno temu olej sie dobieralo do auta wlasnie zaleznie czy zimowy czy letni. Tak jak zartowali sobie czy zmieniles powietrze w kolach na letnie z zimowego itp tylko ze z olejami byla prawda. Dzis oleje mamy na tyle dobre ze sa jakby uniwersalne i dobre na lata i na surowa zime. Jeszcze zaleznie gdzie meiszkasz w PL to tez mozna by sobie tak rozwazyc to wszystko bo od kilku lat tu na zachodniopomorskim nie mamy zimy. Ostatnia miala zaledwie 2 tygodnie i temperatura najnizsza byla cos kolo -6 stopni. Trudno tu mowic o zimie. Nawet opon nie wykozystalem zbytnio zimowych. Moze w Kielcach zima byla surowa ale tu Szczecin okolice to nawet w nasi klienci a robie w hurotowni kamienia nie przestawali pracowac na cmentarzach.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Początkujący
- Auto:: 1T1, BKC
- Imię:: Bartek
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Panowie - prośba o poradę.
Turek 2006r, silnik BKC.
Przebieg na blacie 240kkm, nie wiem, ile naprawdę, chociaż z wpisów w serwisie wynikać może, że prawdziwy.
Nie wiem, czym był zalany (kupiony w lutym przy przebiegu 229kkm).
Zalałem Motulem 5w30 (Specific, normy 504 00, 507 00, ACEA C3).
Przez pierwsze 7kkm nic się nie działo, nie brał oleju. Później zaczął siorbać (na zewnątrz wszędzie sucho, minimalnie poci się przy odmie, płyn czysty). Niestety przez 4kkm zmuszony byłem dolać 1,5l. Samochód praktycznie nie dymi - w dzień praktycznie niewidoczne, w nocy widać coś minimalnie w światłach samochodu znajdującego się z tyłu, ale jedynie, jak dam mocno w palnik.
Zbliża się wymiana - czym proponujecie go zalać? Zostać przy 5w30? Wydaje mi się, ze olej zaczął brać jak było ciepło, a teraz jak przyszły chłody bierze go mniej.
Jak to jest z tym Euro4 - pomimo tego, że wszyscy twierdzą, że BKC nie ma DPFa, niektórzy twierdzą, że samochód Euro4 musi mieć DPFa. Przy DPF wymagana norma to 507 00. MOTUL 8100 5W40 X-CLEAN spełnia jedynie normę 505 01.
Patrząc na objawy - wydaje mi się, że bierze olej przy wyższych temperaturach, kierunek 5W40 jest chyba dobrym wyborem, ale martwią mnie podejrzenia co do DPF i wymaganej 507 00.
Pomożecie?
Turek 2006r, silnik BKC.
Przebieg na blacie 240kkm, nie wiem, ile naprawdę, chociaż z wpisów w serwisie wynikać może, że prawdziwy.
Nie wiem, czym był zalany (kupiony w lutym przy przebiegu 229kkm).
Zalałem Motulem 5w30 (Specific, normy 504 00, 507 00, ACEA C3).
Przez pierwsze 7kkm nic się nie działo, nie brał oleju. Później zaczął siorbać (na zewnątrz wszędzie sucho, minimalnie poci się przy odmie, płyn czysty). Niestety przez 4kkm zmuszony byłem dolać 1,5l. Samochód praktycznie nie dymi - w dzień praktycznie niewidoczne, w nocy widać coś minimalnie w światłach samochodu znajdującego się z tyłu, ale jedynie, jak dam mocno w palnik.
Zbliża się wymiana - czym proponujecie go zalać? Zostać przy 5w30? Wydaje mi się, ze olej zaczął brać jak było ciepło, a teraz jak przyszły chłody bierze go mniej.
Jak to jest z tym Euro4 - pomimo tego, że wszyscy twierdzą, że BKC nie ma DPFa, niektórzy twierdzą, że samochód Euro4 musi mieć DPFa. Przy DPF wymagana norma to 507 00. MOTUL 8100 5W40 X-CLEAN spełnia jedynie normę 505 01.
Patrząc na objawy - wydaje mi się, że bierze olej przy wyższych temperaturach, kierunek 5W40 jest chyba dobrym wyborem, ale martwią mnie podejrzenia co do DPF i wymaganej 507 00.
Pomożecie?
- gordon
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Mam Tourka 1.9 TDI BKC. Przez lata przeszedłem taką drogę:
5w30 Mobil 1 poprzedni właściciel (dolewki, nie pamiętam),
5,w30 Castrol (rekomendowany przez Vw, dolewki czasami nawet z dokupieniem dodatkowego litra),
5w30 Motul + płukanka Motula (dolewki: bańka 5L wystarczała na wymianę i dolewki),
5w40 Penrite + Archoil AR9100 + Płukanka silnika Penrite (grubo ponad 300K na szafie, dolewka 200 może 300 ml od wymiany do wymiany).
Ostatnia zmiana za namową Mutiego, naszego forumowego guru olejowego, i nie żałuję.
5w30 Mobil 1 poprzedni właściciel (dolewki, nie pamiętam),
5,w30 Castrol (rekomendowany przez Vw, dolewki czasami nawet z dokupieniem dodatkowego litra),
5w30 Motul + płukanka Motula (dolewki: bańka 5L wystarczała na wymianę i dolewki),
5w40 Penrite + Archoil AR9100 + Płukanka silnika Penrite (grubo ponad 300K na szafie, dolewka 200 może 300 ml od wymiany do wymiany).
Ostatnia zmiana za namową Mutiego, naszego forumowego guru olejowego, i nie żałuję.
- wujo_sam
- Specjalista
Penrite tez mogę śmiało polecić. Premium klasa olej 

- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
To nie zaklinanie. Jest wyraźna różnica w pracy silnika. Dodatkowo podnosi się TBN co ma wpływ na trwałość oleju.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- marlej
- Przeglądacz
- Auto:: 1T3 TDI 1,6
- Imię:: Asott
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Witam . Mam pytanko.
Jeżdżę Caddy 1.9 BLS 105 km. mam 270 km przebiegu ... trochę muszę dolać do wymiany z 700 setek
używam oleju 5w-40 motul. Mechanik mi poradził żeby lać okej 10w-40 motul 6100.
Jestem już po dwóch wymianach (a wymieniam co trzy miesiące co 10-12 tysięcy km) .
Od niedawna zaczął mi dymić przy ruszaniu gdy dodaję gazu ... czy to może być wina oleju czy wtryski się kończą ? . Chwiałbym zaznaczyć żee turbina nowa , DPF wywalony .
Jeżdżę Caddy 1.9 BLS 105 km. mam 270 km przebiegu ... trochę muszę dolać do wymiany z 700 setek
używam oleju 5w-40 motul. Mechanik mi poradził żeby lać okej 10w-40 motul 6100.
Jestem już po dwóch wymianach (a wymieniam co trzy miesiące co 10-12 tysięcy km) .
Od niedawna zaczął mi dymić przy ruszaniu gdy dodaję gazu ... czy to może być wina oleju czy wtryski się kończą ? . Chwiałbym zaznaczyć żee turbina nowa , DPF wywalony .