problem ze skrzynią manual - proszę o pomoc (porady)
-
jackcn
- Początkujący
- Auto:: touran 1T3 2014 1,6TDI BM
- Imię:: Jacek
problem ze skrzynią manual - proszę o pomoc (porady)
Witam Drogich Forumowiczów,
Chodzi o Tourana 2014 1,6 tdi skrzynia manual 6-biegowa. Od początku od kiedy jestem posiadaczem tourana pojawiały się problemy z wrzuceniem jedynki i wstecznego. Nie przywiązywałem do tego większej wagi do momentu kiedy pojawiały się zgrzyty podczas wrzucania wstecznego. Wtedy zdemontowałem filtr powietrza i popsikałem wd40 mechanizm, który odpowiada za pracę skrzyni i sprzęgła. I jak ręką odjął - wsteczny wchodzi bez zgrzytu.
I tu koniec dobrych informacji. W lipcu trasa na morze, później zakopane - auto spisywało się bez zarzutu.
Od kilku dni natomiast po wrzuceniu jedynki, ruszeniu z miejsca problem polega na tym, że zmiana biegu z jedynki na dwójkę wymaga użycia siły, a nawet jest prawie niemożliwa. To samo zdarza się podczas zmiany z dwójki na trójkę. Pozostałe biegi OK. Dzwoniłem do mechanika - diagnoza: dwumasa.
Co Wy na to?
-- 20 wrz 2017, o 07:57 --
A i jeszcze jedno: kiedy rok temu kupowałem tego tourana to miał 38 tys przebiegu. Podczas zakupu był przegląd przedsprzedażowy w ASO VW. Teraz ma 53 tys. i powoli oswajam się z myślą że zostałem zrobiony w ch...ja. Z tego co wiem to nie ma opcji aby przy takim przebiegu doszło do tak poważnej awarii
Chodzi o Tourana 2014 1,6 tdi skrzynia manual 6-biegowa. Od początku od kiedy jestem posiadaczem tourana pojawiały się problemy z wrzuceniem jedynki i wstecznego. Nie przywiązywałem do tego większej wagi do momentu kiedy pojawiały się zgrzyty podczas wrzucania wstecznego. Wtedy zdemontowałem filtr powietrza i popsikałem wd40 mechanizm, który odpowiada za pracę skrzyni i sprzęgła. I jak ręką odjął - wsteczny wchodzi bez zgrzytu.
I tu koniec dobrych informacji. W lipcu trasa na morze, później zakopane - auto spisywało się bez zarzutu.
Od kilku dni natomiast po wrzuceniu jedynki, ruszeniu z miejsca problem polega na tym, że zmiana biegu z jedynki na dwójkę wymaga użycia siły, a nawet jest prawie niemożliwa. To samo zdarza się podczas zmiany z dwójki na trójkę. Pozostałe biegi OK. Dzwoniłem do mechanika - diagnoza: dwumasa.
Co Wy na to?
-- 20 wrz 2017, o 07:57 --
A i jeszcze jedno: kiedy rok temu kupowałem tego tourana to miał 38 tys przebiegu. Podczas zakupu był przegląd przedsprzedażowy w ASO VW. Teraz ma 53 tys. i powoli oswajam się z myślą że zostałem zrobiony w ch...ja. Z tego co wiem to nie ma opcji aby przy takim przebiegu doszło do tak poważnej awarii
jacekp
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: problem ze skrzynią manual - proszę o pomoc (porady)
Ja mialem cos takiego w sharanie. Wbicie na postoju jedynki badz wstecznego to prawie mlotkiem. Reszta podczas jazdy to wchodzila prawie idealnie. Zwalilem skrzynie i okazalo sie ze dwumas rozdygotany. Kosza sie obie masy i przez to przestawia sie nieco docisk i wtedy wycisk nie trafia w sloneczko.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
jackcn
- Początkujący
Dzięki za odpowiedź,wesol pisze:Ja mialem cos takiego w sharanie. Wbicie na postoju jedynki badz wstecznego to prawie mlotkiem. Reszta podczas jazdy to wchodzila prawie idealnie. Zwalilem skrzynie i okazalo sie ze dwumas rozdygotany. Kosza sie obie masy i przez to przestawia sie nieco docisk i wtedy wycisk nie trafia w sloneczko.
więc jednak muszę się przygotować na głębsze sięgnięcie do kieszeni. Pewnie wymiana dwumasu, ciekawe w jakim stanie będzie sprzęgło...
Bardziej wkurza mnie oszustwo gościa, od którego kupiłem auto, tym bardziej, że była weryfikacja przez ASO.
Pozdrawiam
jacekp
- wesol
- Władca postów
Dwumas mozesz miec okej i wystarczy tylko dobrze popalic chwile laczka z kreski i go zniszczysz. Sam tak zrobilem zreszta.
Ostatnio zmieniony śr wrz 20, 2017 17:24 przez wesol, łącznie zmieniany 1 raz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Spróbuj może najpierw odpowietrzyc układ sprzęgła. Może pomoże, a kosztuje nic..
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
jackcn
- Początkujący
Podjechałem dziś do mechaniora. I zrobiliśmy jazdę próbną. Oczywiście jak na złość biegi się nie blokowały. Stwierdził, że jest OK i wg niego nie ma podstaw do grzebania. Nie dałem jednak za wygraną (góralski upór) i poleciłem mu włączenie wstecznego. I tu zonk - miał z tym problem...
Nie wiem co o tym myśleć. Z jednej strony nie zależy mu na robocie, a z drugiej może nie chce mnie naciągać na koszty.
Swoją drogą zdziwił się takimi niby problemami przy tak niby niskim przebiegu.
Polecił obserwować i w razie czego podjechać w przyszłym tygodniu i zostawić do sprawdzenia.
Jakoś przestał mówić że to dwumasa.
Proszę o kolejne sugestie...
BTW. dzisiaj podczas pokonywania skrzyżowania niewiele brakowało aby gościu dostawczakiem zrobił ze mnie miazgę wskutek zablokowanego biegu w mojej skrzyni mojego cudownego auta.
Pozdrawiam
Nie wiem co o tym myśleć. Z jednej strony nie zależy mu na robocie, a z drugiej może nie chce mnie naciągać na koszty.
Swoją drogą zdziwił się takimi niby problemami przy tak niby niskim przebiegu.
Polecił obserwować i w razie czego podjechać w przyszłym tygodniu i zostawić do sprawdzenia.
Jakoś przestał mówić że to dwumasa.
Proszę o kolejne sugestie...
BTW. dzisiaj podczas pokonywania skrzyżowania niewiele brakowało aby gościu dostawczakiem zrobił ze mnie miazgę wskutek zablokowanego biegu w mojej skrzyni mojego cudownego auta.
Pozdrawiam
jacekp
- wesol
- Władca postów
Ja bym sprawdzil sterowanie od galki zmiany biegow czyli linki do wybieraka. Sam wybierak tez obadaj. Tam sie dosc czesto mechanizm zaciera. W tych nowszych jest czesc plastikowa i potrafi sie zatrzec prawie na amen. Poza tym w wybieraku jest lozysko i to tez warto przesmarowac. Czas czyli rocznik to w dzisiejszych czasach nie gra roli. Nowsze auta psuja sie czesciej i szybciej. Dwumas moge ci zajechac w tydzien niewielkim przebiegiem. Mozesz tez dla pewnosci odpowietezyc to sprzeglo.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
jackcn
- Początkujący
Dzięki za cenne wskazówki.wesol pisze:Ja bym sprawdzil sterowanie od galki zmiany biegow czyli linki do wybieraka. Sam wybierak tez obadaj. Tam sie dosc czesto mechanizm zaciera. W tych nowszych jest czesc plastikowa i potrafi sie zatrzec prawie na amen. Poza tym w wybieraku jest lozysko i to tez warto przesmarowac. Czas czyli rocznik to w dzisiejszych czasach nie gra roli. Nowsze auta psuja sie czesciej i szybciej. Dwumas moge ci zajechac w tydzien niewielkim przebiegiem. Mozesz tez dla pewnosci odpowietezyc to sprzeglo.
Nie wiem czy jestem na tyle kumaty, że samodzielnie dam radę odpowietrzyć sprzęgło, a trudno mi wskazywać na pewne działania w rozmowie z mechanikiem (co do niego mam zaufanie, z niejednym autem pomógł mi w potrzasku).
Kazał obserwować....
Chociaż coś w tym jest co piszesz o tym smarowaniu, bo kiedy potraktowałem WD40 mechanizm wybieraka to skutek był i jest taki, że zniknęły problemy ze zgrzytaniem na wstecznym (pisałem o tym na początku pierwszego wpisu).
jacekp
- wesol
- Władca postów
Zapinki sa na tym wybieraku to wez to odepnij troche wysun ten mechanizm wybieraka tu od linek i zapodaj najlepiej pare kropel oliwy. Jeszcze pod tym wodzikiem wybieraka pod taka gumowa odlonka tez wez zapodaj tam odrdzewiacza i oliwy troszke. Moze to tu jest problem. Na tej osce jest takie male loztsko i moze to robi problem.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC