GUMY USZTYWNIAJĄCE W SPRĘŻYNY
-
- Auto:: 1T3 1.6 TDI 2012
- Imię:: Robson
- Podziękował: 1 raz
GUMY USZTYWNIAJĄCE W SPRĘŻYNY
Witam, stosował ktoś gumy usztywniające w sprężyny? Pytam, bo mój touran jest strasznie miękki z tyłu i na zakrętach jest wrażenie jakby tył chciał zwiać. Na TVN Tur w 101 napraw gość wstawił i auto poszło o 3 cm do góry i było sztywniejsze.
- wujo_sam
- Specjalista
- Auto:: Touran 2.0
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
Re: GUMY USZTYWNIAJĄCE W SPRĘŻYNY
Tak. Ja mam w swoim. Chyba 10 pln sztuka płaciłem w PL.
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
- Lewik
- Zaawansowany
- Auto:: BKC 1,9
- Imię:: Darek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
a zawieszenie to masz w dobrym stanie skoro tył chce ci zwiać na zakręcie?
seryjne zawieszenie i tak uważam ,że jest sztywne i "twardawe" jeżeli jest wszysko ok - takie jest moje zdanie
seryjne zawieszenie i tak uważam ,że jest sztywne i "twardawe" jeżeli jest wszysko ok - takie jest moje zdanie
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
tez bym się skupił na tym, czy tylna zawiecha jest OK, bo to że np przechodzi przegląd to jeszcze nie znaczy jest wszystko dobrze.
dla mnie jazda pustym touranem to trochę jak taczka, z uwagi na sztywność i nigdy nie miałem problemu z uciekającym tyłem, raczej z przód ma tendencje do wyjeżdżania.
dla mnie jazda pustym touranem to trochę jak taczka, z uwagi na sztywność i nigdy nie miałem problemu z uciekającym tyłem, raczej z przód ma tendencje do wyjeżdżania.
- wujo_sam
- Specjalista
- Auto:: Touran 2.0
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
No ja założyłem ze względu na częste podróże zaladowanym " po dach "+ box lub rowery na haku. Skoro tak się dzieje u ciebie to zrób jak koledzy pisali wcześniej. Masz 5 czy 7 ?
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Wymień amortyzatory i wtedy zobaczysz że nie potrzebne są żadne gumy usztywniające
wystukane z garażu z kluczem w ręku
wystukane z garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
- Zarzyk2
- Początkujący
- Auto:: Vw Touran 2004 AVQ
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
żadne gumy, kiedyś miałem w innym aucie przez chwile, ale tylko dla tego że sprężyny i i amortyzatory były bardzo wysłużone. wymień co Koledzy piszą i będzie dobrze.
jest:
VW T5 Shuttle
VW Caddy mk1
VW Touran
Smart for two - sztuk dwie
VW T5 Shuttle
VW Caddy mk1
VW Touran
Smart for two - sztuk dwie

- swimmer
- Expert
no tak - ostatnio jechałem naprawdę załadowanym autem- box 450l, dwa rowery, bagażnik po dach i rodzinka 2+2. jechało się jak krążownikiemwujo_sam pisze:częste podróże zaladowanym " po dach "+ box lub rowery na haku

- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
to chyba trzeba jakies springi dobrac z grubszego drutu juz na przyszlosc.
Ostatnio zmieniony czw paź 12, 2017 10:51 przez wesol, łącznie zmieniany 1 raz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- swimmer
- Expert
nie ma takiej potrzeby.wesol pisze:to chyab trzeba jakies springi zobrac z grubszego drutu juz na przyszlosc.
kupić sprężyny odpowiednio do wersji (5 lub 7), ale jak ucieka to raczej amorki.
- wesol
- Władca postów
A jakie sa roznice w sprezynach 5 i 7 odobowych? Rozumiem ze 7 sa mocniejsze tak? Choc w sumie mniej bagazu bierze taki 7 osobowy. Dmc jest rozne w tych wersjach? Chyba jednak zeby bylo konkretnie to trzeba moze dopasowac jakas sprezyne od paska w kombi.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- alcest
- Użytkownik
- Auto:: 1.9 TDI BXE 06'
- Imię:: Radek
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Panowie,
ja mam podobnie jak autor posta. U mnie od 3miesięcy siedzą nowe SASCH-e i nie pomogło, no może minimalnie. Sprężyny całe. Dodatkowo wymieniłem łącznik stabilizatora lewy (był wybity) teraz przymierzam się do wymiany z drugiej strony + dodatkowo te gumki na stabilizatorze polecą ale czy to pomoże? Z tyłu na dużych wybojach słyszę lekkie dobicie z jednej strony, jednak najgorsze jest to uciekanie du...py przy wchodzeniu w zakręt. Także amory to nie wszystko.
A okresowe badania to wszyscy wiemy że jest kanał, przed zmianą amory trzymały chyba 70%, nowe 75%. Ja nigdy w to nie wierzyłem bo z wylanym amorem w polo z 97' pojechałem i wyszło 73%
ja mam podobnie jak autor posta. U mnie od 3miesięcy siedzą nowe SASCH-e i nie pomogło, no może minimalnie. Sprężyny całe. Dodatkowo wymieniłem łącznik stabilizatora lewy (był wybity) teraz przymierzam się do wymiany z drugiej strony + dodatkowo te gumki na stabilizatorze polecą ale czy to pomoże? Z tyłu na dużych wybojach słyszę lekkie dobicie z jednej strony, jednak najgorsze jest to uciekanie du...py przy wchodzeniu w zakręt. Także amory to nie wszystko.
A okresowe badania to wszyscy wiemy że jest kanał, przed zmianą amory trzymały chyba 70%, nowe 75%. Ja nigdy w to nie wierzyłem bo z wylanym amorem w polo z 97' pojechałem i wyszło 73%

- swimmer
- Expert
badanie amortyzatora na stacjach diagnostycznych robi się metodą EUSAMA.alcest pisze:Panowie,
w tym badaniu 100% to pełna sztywność - czyli gdybyś miał rurę zamiast amortyzatora.
dlatego też wjeżdżając z nowymi amortyzatorami masz wynik np 75%.
nie jest to najlepsza metoda bo zarówno sprężyny jak i ogumienie podbija rzeczywistą sprawność amortyzatorów.
jak robiłeś gumy na stabilizatorach z jednej strony, to zrób tez z drugiej a na końcu zbieżność.
- wesol
- Władca postów
zadne amorki nowe nic nie dadza i auto nie bedzie stalo wyzej. amorek to mechanizm tlumienia rozbujanego auta i na wysokosc nie ma komoletnie wplywu. Wysokosc i skok karoserii przy np wjezdzie w dziure to odpowiada sprezyna. Bedzie z grubego drutu super twarda to auto raz ze przy zaladowaniu po dach siadzie moze z 2 cm to jeszcze przy wjezdzie w dziure auta ugnie sie moze o kolejny centymetr.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC