Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
borcio83
Przeglądacz
Auto:: Touran 1,6 tdi CAYC 2014
Imię:: Paweł
Podziękował: 70 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, napra

Post autor: borcio83 »

Interesuje mnie odpalenie testowe-serwisowe.
Koleszka z kabelkiem stwierdzil ze piec nie odpali testowo gdy temperatura plynu wynosi okolo 90 stopni.
Pompa wody dziala,wentylator tez i swieca grzeje.
Nie wiem co z pompka paliwa bo jej nie slychac.
Koles stwierdzil ze pompka paliwowa pracuje ale nie slyszalem pracy pykania pompki.Da rade dostac sie do niej bez sciagania zbiornika?
Prosze o link manual do sprawdzenia i demontazu pompki paliwowej.
Dziekuje i pozdro
Pozdro borcio83
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

A jaki problem zaczekać jak ostygnie?
borcio83
Przeglądacz
Auto:: Touran 1,6 tdi CAYC 2014
Imię:: Paweł
Podziękował: 70 razy

Post autor: borcio83 »

PIOTREL pisze:A jaki problem zaczekać jak ostygnie?
A taki problem ze nie mam nikogo z kablem zeby sprawdzic na zimnym.
Musze dojechac okolo 15 km wiec sie zagrzeje a na czekanie na wystygniecie u goscia nie ma mozliwosci ech...
Dajcie znac jak z ta pompka ppaliwa jest...powinna pracowac przy probie odpalenia testowego pieca gdy plyn jest zagrzany?
Jak sie dostac do tej pompki?
Nie mam garazu i kanalu...Turanik pod blokiem.
Pozdro borcio83
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 829 razy

Post autor: jarry »

borcio83 pisze:Musze dojechac okolo 15 km wiec sie zagrzeje
jedź na niskich obrotach i ustaw na climatronicu hi i wentylator na max, nie ma bata żeby się zagrzał
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
lav1982
Użytkownik
Auto:: Altea'07 1,9TDI BXE JCX
Imię:: Emilio
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: lav1982 »

Tomasz_W-wa pisze:Przepraszam bardzo bo może się nie znam ale czy nie lepiej mieć sprawne Webasto i żadna kontrolka czy inny bajer nam nie będzie potrzebny. Trochę tego nie kumam.
Co do przedlifta to włączamy ECON i po sprawie dogrzewacz nam się nie włączy w poliftach i 1T3 jest już gorzej bo tam chyba zawsze się włącza piec jak temp otoczenia spadnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa

a w adaptacjach kanał 47 ? "Temperature Thereshold Auxiliary Heater: Start after Regelpause
" - chyba jest odpowiedzialny za ponowne właczenie jesli temp płynu spadnie ponizej ustawionej wartosci

kanał 44 - Temperature Thereshold: Ambient Temperature - ten kanał nie bedzie czasem odpowiedzialny za właczenie webasto jak temp na dworze spadnie ponizej ustawionej wartosci (startowanie dogrzewacza) ?
wariat19804
Początkujący
Auto:: vw passat b6 2.0 tdi cr .
Imię:: artur
Podziękował: 3 razy

Post autor: wariat19804 »

witam powalczylem dzisiaj z webasto i ruszylo startuje slychac dmuchawe itd. ale idac dalej slychac pompke paliwa jak pompuje najpierw powoli a zachwile przyspiesza i po chwili cisza . i wylacza webasto jest jeden blad 1406 brak plomienia . robilem test elementow i swieca startuje od 0,24ohm a konczy na 0,96ohm jest dobra ale idac dalej jest test zaworka odcinajacego paliwo i tam stoi na 0,0% , czyzby plytka nie obslugiwala zaworku ??

https://youtu.be/20fcm0pGD5I
mihalkrol
Początkujący
Auto:: 2.0 TDi 2005
Imię:: Michał

Post autor: mihalkrol »

Cześć,

Ostatnio udało się elektrykowi u mnie w końcu ogarnąć temat zdychającego samochodu na mrozie (okazało się, że rozrusznik), ale niestety nie dał rady poradzić sobie z Webasto. Twierdzi, że trzeba wymienić piec (albo sterownik, ale to nieopłacalne)... Trochę mnie przytłaczają te koszty, tym bardziej, że dwa lata temu webasto było naprawiane i znowu wydawanie nawet większych pieniędzy mnie po prostu osłabia. Z drugiej strony - pal licho postojówkę, ale bez zwykłego dogrzewacza silnik w zimie będzie się zagrzewał strasznie długo.

Może zna ktoś z Was fachurę jakiegoś z Pomorza? Jestem z Bytowa, ale jestem w stanie podjechać, jeżeli to by miało rozwiązać temat i zaoszczędzić mi pieniędzy na nowym piecu.

Objawy następujące:
Odpala, leci normalnie dym i po dwóch minutach się wyłącza. Błąd 1406. Elektryk mówi, że jak coś tam zresetował soft, to zadziałało, ale jak ja już wsiadłem do niego to przestało działać.

Niestety nie mam komputera, żaden z moich znajomych też nie ma, a ja sam też do technicznych rzeczy za bardzo się nie nadaję. Proszę doradźcie coś!
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 829 razy

Post autor: jarry »

mihalkrol pisze:Może zna ktoś z Was fachurę jakiegoś z Pomorza?
podjedź do użytkownika balikgdansk, napisz do niego przez forum, jakby ci kilka dni nie odpisywał to zadzwoń i dam ci nr do niego
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

wariat19804 pisze:witam powalczylem dzisiaj z webasto i ruszylo startuje slychac dmuchawe itd. ale idac dalej slychac pompke paliwa jak pompuje najpierw powoli a zachwile przyspiesza i po chwili cisza . i wylacza webasto jest jeden blad 1406 brak plomienia . robilem test elementow i swieca startuje od 0,24ohm a konczy na 0,96ohm jest dobra ale idac dalej jest test zaworka odcinajacego paliwo i tam stoi na 0,0% , czyzby plytka nie obslugiwala zaworku ??

Jesteś pewien czy owy zaworek jest fizycznie? Jak się domyślam wymieniłeś plytkę/sterownik pieca ? Jest możliwe że nowa płytka nie obsłuży zaworka,a co za tym idzie nie otworzy go. A tak w ogóle napisz jaki piec/auto bo na filmie słabo widać :omatko:
wariat19804
Początkujący
Auto:: vw passat b6 2.0 tdi cr .
Imię:: artur

Post autor: wariat19804 »

hagio pisze:
wariat19804 pisze:witam powalczylem dzisiaj z webasto i ruszylo startuje slychac dmuchawe itd. ale idac dalej slychac pompke paliwa jak pompuje najpierw powoli a zachwile przyspiesza i po chwili cisza . i wylacza webasto jest jeden blad 1406 brak plomienia . robilem test elementow i swieca startuje od 0,24ohm a konczy na 0,96ohm jest dobra ale idac dalej jest test zaworka odcinajacego paliwo i tam stoi na 0,0% , czyzby plytka nie obslugiwala zaworku ??

Jesteś pewien czy owy zaworek jest fizycznie? Jak się domyślam wymieniłeś plytkę/sterownik pieca ? Jest możliwe że nowa płytka nie obsłuży zaworka,a co za tym idzie nie otworzy go. A tak w ogóle napisz jaki piec/auto bo na filmie słabo widać :omatko:

auto jak w opisie vw passat b6 w aucie jest webasto 3c0815005at i ma zaworek a plytke wsadzilem z 1k0815007cd tez z zaworkiem ale nie jestem pewny na sto %
ThoMass
Użytkownik
Auto:: 1.6 TDI CAYC 105ps
Imię:: Tomek
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: ThoMass »

Powracam z problemem jakim jest błąd:
01407 - flame extinguished.
Zastanawiające jest, że piec pracuje dobrze kilka dni, czy to odpalony z guzika, nastawień w zegarach czy jako dogrzewacz w czasie pracy silnika w niskiej temperaturze.
Po tym jak po stoi 2 i więcej dni, rozruch nie udaję się za pierwszym razem.
Dopiero ponowne uruchomienie z guzika i webasto zaskakuje, oczywiście puści chmure białego dymu.
Czyżby był zalany paliwem z poprzedniego rozruchu?. Czy piec, który dostaje za mało paliwa będzie kopcić przy drugim rozruchu??
Piec jest drugi podmieniony na sprawny testowany.
Przy poprzednim piecu było to samo. Chodził kilka dni, po postoju problem z pierwszym odpaleniem.
Padło podejrzenie, że może pompka niedomaga. Tylko czy daje za mało/ za dużo paliwa za pierwszym razem??
Ale czy jest taka możliwość, że pompka nie trzyma paliwa i ono się cofa po dłuższym postoju.
Powoli ręce opadają. :omatko:
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

ThoMass pisze:Powracam z problemem jakim jest błąd:
Zastanawiające jest, że piec pracuje dobrze kilka dni, czy to odpalony z guzika, nastawień w zegarach czy jako dogrzewacz w czasie pracy silnika w niskiej temperaturze.
Dopiero ponowne uruchomienie z guzika i webasto zaskakuje, oczywiście puści chmure białego dymu.
Czyżby był zalany paliwem z poprzedniego rozruchu?. Czy piec, który dostaje za mało paliwa będzie kopcić przy drugim rozruchu??
Przy poprzednim piecu było to samo. Chodził kilka dni, po postoju problem z pierwszym odpaleniem.
Padło podejrzenie, że może pompka niedomaga. Tylko czy daje za mało/ za dużo paliwa za pierwszym razem??
Ale czy jest taka możliwość, że pompka nie trzyma paliwa i ono się cofa po dłuższym postoju.
Nie ma opcji żeby piec został "zalany"paliwem i nie może się rozpalić. Obstawiam na nieszczelny/zatkany układ paliwowy,lub pompka paliwa ma" game over". A jesli zaworek jest to moze się przycina.
Sprawdzałeś samą pompkę i świecę w output test?
No o akumulatorze to nie muszę wspominać że 11.3v piec poniżej nie ruszy.
ThoMass
Użytkownik

hagio pisze:
ThoMass pisze:Powracam z problemem jakim jest błąd:
Nie ma opcji żeby piec został "zalany"paliwem i nie może się rozpalić. Obstawiam na nieszczelny/zatkany układ paliwowy,lub pompka paliwa ma" game over". A jesli zaworek jest to moze się przycina.
Sprawdzałeś samą pompkę i świecę w output test?
No o akumulatorze to nie muszę wspominać że 11.3v piec poniżej nie ruszy.
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Nie ma zaworka, tak więc to odpada.
Możliwe, że gdzieś łapię lewe powietrze jak postój trwa powyżej 2 dni, ale jedyne miejsce jakie obstawiam przy to podłączenie przy piecu, tam zastosowałem opaskę metalową ściskaną/ skręcaną kluczykiem/ śrubokrętem. Inne połączenia nie ruszane i tam gdzie mogłem dojrzeć, zajrzeć nie widać jakichś uszkodzeń czy przetarć.
Sprawdzałem przewód siedzi sztywno i nie idzie go obrócić na króćcu.
Świeca i pompka (ładnie cyka) w output test sprawdzone i wartości jak w opisie na forum.
Akumulator lekko wartość obniżyłem jak dobrze pamiętam 11v.
Ale nawet gdyby to aku to sytuacja podobna jest z odpaleniem gdy najpierw odpale auto, a temp zewnętrzna była powyżej 7 stopni i chciałem ręcznie odpalić piecyk to ten sam schemat występował.
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Ja też stawiam że problemem jest układ paliwowy, jak masz możliwość to wypnij przewód przy pompce paliwa i przy piecu, sprężarką przedmuchaj cały przewód, może jest zawalony i się przytyka, następnie podłączyć przewód przy pompce i VCDS-em uruchom pompkę paliwa na działanie np. 120 sekund, przy wypiętym przewodzie przy piecu podstaw naczynie, menzurkę czy co tam masz i patrz czy leci paliwo, czy nie ma tak zwanego bombelkowania.
Taki test możesz też zrobić właśnie jak auto postoi np. 2 dni (bez włączania pieca) jeżeli po włączeniu testu (pompki paliwa) paliwo nie będzie lecieć od razu tylko po jakimś czasie to paliwo się cofa, czyli nieszczelność itp.

Jak byś wymieniał pompkę to masz już Vevo a więc DP-42 ;)

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
ThoMass
Użytkownik

Tomasz_W-wa pisze:Ja też stawiam że problemem jest układ paliwowy, jak masz możliwość to wypnij przewód przy pompce paliwa i przy piecu, sprężarką przedmuchaj cały przewód, może jest zawalony i się przytyka, następnie podłączyć przewód przy pompce i VCDS-em uruchom pompkę paliwa na działanie np. 120 sekund, przy wypiętym przewodzie przy piecu podstaw naczynie, menzurkę czy co tam masz i patrz czy leci paliwo, czy nie ma tak zwanego bombelkowania.
Taki test możesz też zrobić właśnie jak auto postoi np. 2 dni (bez włączania pieca) jeżeli po włączeniu testu (pompki paliwa) paliwo nie będzie lecieć od razu tylko po jakimś czasie to paliwo się cofa, czyli nieszczelność itp.

Jak byś wymieniał pompkę to masz już Vevo a więc DP-42 ;)
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Czyli została najgorsza akcja z dostaniem się do pompki paliwa, tego chciałem uniknąć. Czytając porady jak wymienić pompę paliwa i ile trzeba uważać przy tym.
Czy pompka paliwa zasilająca webasto jest w obudowie pompy zasilania silnika i schowana w baku, czy jest osobno przymocowana na baku i podłączona i nie trzeba demontować pompy głównej silnika.
Pozostaje organizować miejsce do rozbiórki auta.
Wracając do testów pompki pod vcds, czy robiąc test 120 sekundowy paliwo powinno lecieć płynnie bez przerwy z wężyka czy ma jakiś schemat tj, np. płynie - przerwa - płynie i tak do wskazanej ilości.
Tomasz_W-wa pisze:Jak byś wymieniał pompkę to masz już Vevo a więc DP-42 ;)
Tak jest Tomku :>
ODPOWIEDZ