Niedawno zakupiłem tourana z 2006 roku wersja 1,9tdi 90 km klimatic nie klimatronik bez webasto otóż mam kilka problemów z tym autkiem. najważniejszy to że nie działa ogrzewanie powietrze leci letnie nawet jak na silniku 90 stopni .
nie wyświetla mi się żaden błąd , czujnik temperatury na zewnatrz pokazuje ok , czujnik płynu chłodzacego tez pokazuje ok .
po przekreceniu zapłonu po chwili uruchamiaja sie obydwa wentylatory i pracuja tak długo jak zapłon jest włączony , po wyłaczeniu silnika pracuja jeszcze z 30 sek
czy to prawda że wszystkie tourany maja webasto, czy może wychodziła wersja bez
wyciagnołem bezpiecznik od wentylatorów , po czym pojawiała mi sie awaria silnika ale autko normalnie pracowało silnik na postoju czas pracy około 30 min a na desce temperatura wody około 75 stopni , powietrze do kabiny letnie leciało
przejechałem się troche i temperatura podskoczyła do 90 stopni lecz nie miało to większego wpływu na temperaturę nawiewu , . tyle co sparwadziłem swoim sposobem.
Pojechałem do mechanika powiedział mi ze chłodnica się zapowietrza i trzeba nowa , tak samo chłodniczke kabinowa a codo wentylatorów to nowy sterownik i nowy zestaw wiatraków , koszt towaru około 3000 zł plus 700 robota - usiadłem i zrezygnowałem się , pojechałem do innego mechanika ten powiedział mi że w tym silniku powinno byc webasto jako układ dogrzewajacy a jego nie mam, ktos je zdemontował . koszt całej instalacji webasto to 4000 zł i do wymiany wiatrak z sterownikiem koszt 1000 zł plus robota 1500 zł .
usiadłem
Wątpie by ktoś zdemontował całe webasto , rurki wtyczki i cała reszta czy może wychodziła wersja bez webasto ?
Proszę o pomoc bo juz jestem zrezygnowany . co moge sam posprawdzac itp. z góry dziękuje za pomoc.