Ciekawe radio RCD330

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
Awatar użytkownika
PTAK
Przeglądacz
Auto:: 1T0 2.0Tdi Bkd 06r DSG
Imię:: Piotr
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy
Kontakt:

Re: Ciekawe radio RCD330

Post autor: PTAK »

Kupował ktoś z AliExpress.com czy wszyscy z pl ?? Jezeli z alie.. to jakiś link do solidnego sprzedawcy !?
Było :
Bmw E36 x 9-od 1.6 do 2,8
e34 x 7 w tym Alpina M62
e32 5.0 V12 M70B50
Opel Corsa 1.2 i 1.4 x2
Cinquecento x 2 hehe
Nissan Sunny 2.0Td
Seat Ibiza Evo2 1.9TDI 150KM
Audi A6 c5 2.5TdI V6 150KM
Skoda Octavia x3 i 4x4
Vw Sharan 2004r (2) 1.9TDI 150KM
Obrazek
Teraz jest w końcu Auto Rodzinne

Vw Touran 2.0Tdi Dsg 06r 7-Os.viewtopic.php?f=9&t=9616:) :)

Jak pomogłem KLIKNIJ " :ok: " ------->>>
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Jakość dźwięku jest ok. Ja zamawiałem od kolegi z forum jak za swoją cenę to radyjko lux.
molnar
Początkujący
Auto:: passat
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: molnar »

Witam wszystkich - jestem nowy na tym forum.
Przeczytalem watek o rcd330 i postanowilem troche je opisac bo jak tak czytam to mysle sobie ze sa tu tacy ktorzy sa chyba po to zeby zadawac pytania - swoja droga jestem zdania ze sprzedajacy powinien wam na wszystkie pytania odpowiedziec, jesli oczywiscie chce sprzedac a wasza decyzja czy sie decydujecie czy nie.

Wyjasniajac:
- rcd330 ( nie ma znaczenia czy plus czy tez nie ) nie jest oryginalnym produktem VW. Chinczycy zrobia wszystko, nikt ich za to nie sciga i stad jest takie radio.
- Nie jest ono jak pisza sprzedajacy z aut powypadkowych czy tez potestowych
- Ma o wiele szybszy procek od np rns510 i o wiele wiecej ramu wiec chodzi zdecydowanie lepiej.
- Komunikuje sie po szynie CAN 2.0 , VCDS wyswietla czes opisow do kodowania.
- NIE WYSWIETLA wskazan klimatronika na ekranie.
- Wyswietla wskazania czujnikow parkowania
- Mozna podlaczyc kamere cofania nieoryginalna jak i oryginalna VW ( przy oryginalnej potrzebny jest konwerter sygnalu wizyjnego. Moje radio z czujnikami i kamera na raz nie chcialo wspolpracowac ( albo jedno albo drugie ) , moze teraz poprawili to w oprogramowaniu.
- Nie ma pelnego RDS to znaczy ze pod czestotliwoscia pokazuje sie nazwa stacji ale kiedy chcemy zaprogramowac stacje na polu dotykowym na ekranie zapisuje sie tylko czestotliwosc.
- Nie wspolpracuje z MFA ( rzadne wskazania stacji radiowych nie sa wyswietlane )
- wspolpracuje z kierownica multifunkcyjna ale tylko pod wzgledem regulacji glosnosci
- Bluetooth do telefonu jaki ma zainstalowany to naprostszy HF ktory polaczy sie z wiekszoscia telefonow ( taki zwykly parot mozna powiedziec ) sciagnie ksiazke telefoniczna i tyle. Wskazania kto dzwoni wyswietlaly mi sie na MFA ale nie funkcjonowalo to najlepiej. Jakos polaczen w porownaniu np z rns315 zdecydowanie slabsza
- Mirror linka ani CarPLAY nie testowalem.
- Gra calkiem niezle jak za te pieniadze.
- Jesli chodzi o polski soft to na 100 procent jest to przerobiony soft bo radio w oryginale z Ali posiad chinski/angielski. Prywatnie takie przerobki nazywam " na kolanie "
- Jesli ktos pyta o wspolprace z gateweyem to prosze sobie uswiadomic ze przed can2.0 byl can1.6 i stad np rns510 rozladowywalo akumulatory. Opisy poszczegolnych gatewei sa w necie.
Podsumowujac jesli ktos ma wersje bieda samochodu (tak zwana trendline ) to spoko moze sobie takie radyjko sprawic i pewnie bedzie zadowolony. Jesli juz w acie jest cos wiecej no to zaczynaja sie schody.
Ja osobiscie kupilem i po jednym dniu sprzedalem nawet z niewielkim zyskie i wiecej nie kupie. Wole oryginalne radia czy nawigacje - tak jak kobiety tez wole oryginalne a nie chinskie :)
Pozdrawiam i mam nadzieje ze wyjasnilem wszystko na temat tego radia.
Ostatnio zmieniony pt lis 24, 2017 10:47 przez molnar, łącznie zmieniany 1 raz.
mcaris
Przeglądacz
Auto:: OCTAVIA II BKD
Imię:: Arek
Podziękował: 5 razy

Post autor: mcaris »

Hmmm. kolega molnar mocno poleciał i chyba tak naprawdę nie miał tego radia :hahaha: :hahaha:
Na pewno pobił kolegów za wschodniej granicy ( a oni są ekspertami w tej dziedzinie ) jeśli chodzi o wyświetla wskazania klimatronika na ekranie. Nikomu jak na razie się to nie udało a koledze proszę . U mnie testowane na wszystkich panelach to jest od najstarszego po najnowszy( z białym podświetlaniem) Nie wyświetla. Literka ma znaczenie chociażby dla tego że jedno radio jest z większym wyśw. i bez CD a drugie jest z cd natomiast mniejszy wyś. Z tego co wyczytałem to firma desey (taki posiadam) robi sprzęt dla VW a że chinczyki podrabiają wszystko i nawet samych siebie to inna bajka. Ogólnie sprzęt spoko oczywiście że nie wszystko ma :) ale za taką kasę nie można wybrzydzać. Jeśli chodzi o PL język to prawda że robiony na kolanie ale chyba dobrze robiony :) zawsze to PL.
molnar
Początkujący

mcaris pisze:Hmmm. kolega molnar mocno poleciał i chyba tak naprawdę nie miał tego radia :hahaha: :hahaha:
Na pewno pobił kolegów za wschodniej granicy ( a oni są ekspertami w tej dziedzinie ) jeśli chodzi o wyświetla wskazania klimatronika na ekranie. Nikomu jak na razie się to nie udało a koledze proszę . U mnie testowane na wszystkich panelach to jest od najstarszego po najnowszy( z białym podświetlaniem) Nie wyświetla. Literka ma znaczenie chociażby dla tego że jedno radio jest z większym wyśw. i bez CD a drugie jest z cd natomiast mniejszy wyś. Z tego co wyczytałem to firma desey (taki posiadam) robi sprzęt dla VW a że chinczyki podrabiają wszystko i nawet samych siebie to inna bajka. Ogólnie sprzęt spoko oczywiście że nie wszystko ma :) ale za taką kasę nie można wybrzydzać. Jeśli chodzi o PL język to prawda że robiony na kolanie ale chyba dobrze robiony :) zawsze to PL.
Witam
Bardzo przepraszam , moj blad, pisalem cale info pozno i stad moze ten blad.
WSKAZAN CLIMATRONICA OCZYWISCIE NIE WYSWIETLA.
chabi87
Początkujący
Auto:: Caddy, Passat b6
Imię:: Robert
Podziękował: 1 raz

Post autor: chabi87 »

No to ja też wtrącę się...
Kolega molnar chyba nie ma pojęcia o systemie RDS, bo zapis nazw stacji radiowych nie jest składnikiem tego systemu :P
Druga sprawa dotycząca "oryginalności".
Jeśli nie jest to sprzęt oryginalny to niech kolega wytłumaczy mi fakt dlaczego jest on wciąż produkowany i rozpowszechniany? Dlaczego tak ogromny koncern jakim jest VW nie wziął się za firmę Desay SV (która to według kolegi jest firmą składającą radia w garażu i w której to prezesem jest jakiś kanciarz zatrudniający dzieci do produkcji tych radyjek). Na naklejce umieszczonej na obudowie jest widoczny znak VW jak i włączając radio mamy wykorzystany znak koncernu.
Jeżeli owe radio byłoby rzeczywiście taką lipą to raczej wątpię żeby producent naszych czterokołowych maszynek pozwoliłby na psucie reputacji i podjął w tym celu odpowiednie działania,które byłyby tak szybko zapoczątkowane, że w Polsce nie wiedzieli byśmy o istnieniu takowych radioodtwarzaczy.
Info jakie podają sprzedawcy w Polsce nie są wysaane z palca lecz otrzymane ze źródeł z których się zaopatrują.
Ja na ten temat także mam odmienne zdanie lecz przekazuję to co jest oficjalnie podane do wiadomości publicznej, a moja teoria jest tylko teorią którą przedstawiam każdemu kto jest zainteresowany (kazdemu kto pyta o oryginalność czy też pochodzenie tych radii).
Kolej na język polski...
Ja go robiłem na kompie nie na kolanie ;) :P - chciałbym poznać tą metodę, bo wtedy na prądzie mógłbym zaoszczędzić ;)
molnar
Początkujący

chabi87 pisze:No to ja też wtrącę się...
Kolega molnar chyba nie ma pojęcia o systemie RDS, bo zapis nazw stacji radiowych nie jest składnikiem tego systemu :P
Druga sprawa dotycząca "oryginalności".
Jeśli nie jest to sprzęt oryginalny to niech kolega wytłumaczy mi fakt dlaczego jest on wciąż produkowany i rozpowszechniany? Dlaczego tak ogromny koncern jakim jest VW nie wziął się za firmę Desay SV (która to według kolegi jest firmą składającą radia w garażu i w której to prezesem jest jakiś kanciarz zatrudniający dzieci do produkcji tych radyjek). Na naklejce umieszczonej na obudowie jest widoczny znak VW jak i włączając radio mamy wykorzystany znak koncernu.
Jeżeli owe radio byłoby rzeczywiście taką lipą to raczej wątpię żeby producent naszych czterokołowych maszynek pozwoliłby na psucie reputacji i podjął w tym celu odpowiednie działania,które byłyby tak szybko zapoczątkowane, że w Polsce nie wiedzieli byśmy o istnieniu takowych radioodtwarzaczy.
Info jakie podają sprzedawcy w Polsce nie są wysaane z palca lecz otrzymane ze źródeł z których się zaopatrują.
Ja na ten temat także mam odmienne zdanie lecz przekazuję to co jest oficjalnie podane do wiadomości publicznej, a moja teoria jest tylko teorią którą przedstawiam każdemu kto jest zainteresowany (kazdemu kto pyta o oryginalność czy też pochodzenie tych radii).
Kolej na język polski...
Ja go robiłem na kompie nie na kolanie ;) :P - chciałbym poznać tą metodę, bo wtedy na prądzie mógłbym zaoszczędzić ;)
Czepiasz sie kolego z tym na kolanie - chodzilo mi o to ze producent nie oferuje oprogramowania z jezykiem polskim. Podstawiasz za angielski albo chinski a to juz nie jest oryginal.
Jesli by tak bylo to naklej sobie na polo cocte nalepke coca cola i mozesz sie chwalic ze masz oryginal.
Co do RDS to na podstawie danych z rds system zapamietuje nazwe stacji przypisujac ja do klawisza na ekranie a w tym radiu takie cos nie wystepuje. Co do oryginalnosci to VW pozwala na wiele chinczykom, to radio jest na rynek azjatycki. Sprawdze w etce czy jest taki numer sprzetu ale dziwne ze oryginalny vcds jak i odis nie oferuja opisow kodowania ( nie w calosci )
Nikomu zakupu nie odradzalem i nikogo nie namawiam - wyrazilem swoje zdanie.
Skoro wiesz wiecej na temat vw to szkoda tylko ze nie miales chceci podzielic sie z innymi uzytkownikami forum swoja wiedza natomiast znalazles czas na szydere.
Niech ci forum lekkim bedzie
Pozdrawiam
bossfarba
Auto:: Touran 1.6 2005
Imię:: krzysztof
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: bossfarba »

Witam wszystkich uważam że radio nie jest najgorsze oferuje wszystko co ja potrzebuje przymierzam się do zakupu ale najpierw wymiana gateway oczywiście jak będzie ktoś pomocny przy wymianie to super :98:
molnar
Początkujący

bossfarba pisze:Witam wszystkich uważam że radio nie jest najgorsze oferuje wszystko co ja potrzebuje przymierzam się do zakupu ale najpierw wymiana gateway oczywiście jak będzie ktoś pomocny przy wymianie to super :98:
w czym potrzebujesz pomocy?
bossfarba

Radio zamontowane działa super z wyjątkiem mirrolink podłączyłem tel. huawei P10 i nic
podłączyłem samsunga 7 edge i coś tam łączy ale nic nie wychodzi może jest jakaś aplikacja która współpracuje

dzięki za pomoc molnar poleciało podziękowanie za pomoc przy getwey
molnar
Początkujący

Z mirrorlinkiem jest troche tak jak kiedys z rsap w androidzie. Rozne wersje systemu, rozni producenci sprzetu ( nakladki systemowe android ) i stad z jednym modelem dziala z innym nie. Oprogramowanie Mirrorlink tez ciagle jest rozwijane - mozna sprawdzic na ich stronie z jakimi telefonami dziala. Na europejskie urzadzenia MQB VW wychodza aktualizacje softu ale czy wychodza na rcd330 tego nie wiem ale mysle ze raczej nie lub sporadycznie.
Wiem ze mirrorlink chodzi z samsungiem alfa 2015 wiec moze warto zeby inni uzytkownicy rcd330 podzielili sie ta wiedza ( jaki maja telefon ktory dziala i jaka jest wersja softwaru w radiu oraz telefonie )
Tyle na ten temat , na moje szczescie jestem iphonowy :) i nie kupie rcd330
bossfarba

Witam trochę szukania jest rozwiązanie przykładowy telefon samsung S6 edge plus
trzeba zainstalować aplikacje LG mirrorDrive
https://play.google.com/store/apps/deta ... rive&hl=pl
po zainstalowaniu trzeba odhaczyć powiadomienia
druga aplikacja Car Mode
https://play.google.com/store/apps/deta ... link&hl=pl
i ostatnia aplikacja Button Savior (not root)
i odpalić ją jako pierwszą
podłaczyc telefon do radio usb i odpalić w radiu mirrolink i
po połączeniu odpalamy car mode i tu mamy już wszystko
molnar
Początkujący

no to fajnie dziala ten mirrorlink jak trzeba tak kombinowac. Jeszcze raz potwierdza to co napisalem ze to oryginal na chinski rynek. W europejskich MQB dziala bez kombinowania - oczywiscie z telefonami ktore mirror obsluguja
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

molnar pisze:W europejskich MQB dziala bez kombinowania
... co wg. Ciebie zanaczy "bez kombinowania" ? podłączasz telefon, włączasz w radio "mirror link" i masz "klon" telefonu na ekranie radia ? :omatko: pokaż mi na której wersji ?
forrestas
Auto:: Alhambra MY2012 2.0TDI
Imię:: Adam

Post autor: forrestas »

Witam, przeczytałem chyba wszystkie wątki na wszystkich polskich forach i mam dużą ochotę pozbyć się mojego rcd510 na rzecz tego modelu. W sumie tylko jedna rzecz mnie powstrzymuje przed jego zakupem.

Niestety szukając informacji na temat podpięcia fabrycznej kamery do aftermarketowego radia - nie udało mi się za dużo znaleźć. Z opisów różnych modeli wywnioskowałem, że chyba będę potrzebował konwertera rgb na cvbs (moja znajmość AV kończy się na wpięciu HDMI do TV). I tu moje pytanie: czy komuś udała się taka operacja (nie koniecznie z rcd330) i na co zwrócić uwagę?

(Obawiam się, że to chyba bardziej skomplikowane niż przejściówka z jack na cinch).
ODPOWIEDZ