TOURAN 2015 (5T1)

Nowości ze świata motoryzacji
Lukaszn
Przeglądacz
Auto:: Touran III,1.4 TSI DSG
Imię:: Łukasz
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: TOURAN 2015 (5T1)

Post autor: Lukaszn »

Trev pisze:wia frajdę z jazdy (choć raczej będzie to zmota na bazie Patrola) - na dzień dzisiejszy bardziej zależy mi na ekonomiczności i niezawodności. Aktualne trasy to zwykle ok 70km dziennie po drogach gdzie ciężko przekroczyć 100 km/h.
Czytając Wasze posty odrzuciłem 1.8 dsg ze względu na suuuper skrzynię wymuszającą wykastrowanie silnika i na placu boju pozostały 2.0 TDI 150KM i 1.4 150KM. Obawiam się jednak trwałości 1.4 który jest dość mocno wyżyłowany jak na swoją pojemność, a z drugiej strony po rozsypaniu się pompy i załatwieniu wtrysków w TDCi diesel niezbyt mnie pociąga, choć różnice w spalaniu są duże.
Podobny dylemat mam z dsg - czy do 1.4 stosowana jest ta sama skrzynia co do 1.8?
Co wybrać Panie Premierze??? Co wybrać?
Miałem silnik 1.4TSI 140KM 250Nm (na pasku) w Golfie VII z manualem. W Golfie sprawował się super. Ekonomiczny, dynamiczny i nic się nie psuło. W Touranie wybrałem na ten sam silnik + DSG (trochę z obawą ale myślę pozytywnie że skrzynia się nie rozsypie :). Zapewne będzie ciut gorsza dynamika i trochę wyższe spalanie niż w Golfie, ale i tak powinno być ok. Odbieram autko w przyszłym tygodniu ....
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
Imię:: Jarek
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Post autor: Gandalf »

Trev pisze:na placu boju pozostały 2.0 TDI 150KM i 1.4 150KM.
Co wybrać Panie Premierze??? Co wybrać?
Pewnie będzie teraz kolejna intensywna dyskusja o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą :P

W mojej opinii czegokolwiek nie wybierzesz to będziesz zadowolony bo oba silniki mają mnóstwo plusów dodatnich i niewiele ujemnych ;)

Z mojego 1.4 jestem nadal zadowolony, bo:
- pali stosunkowo niewiele
- zbiera się przyzwoicie (chociaż szału nie ma)
- zimową porą rozgrzewa się dość szybko
- problemów przez prawie 2 lata z silnikiem nie było
- oleju nadmiernie nie zużywa
- jest dobrze wyciszony
- ma niewielkie wibracje

2.0 TDI 150 KM miałem na jeździe próbnej i też na mnie zrobił dobre wrażenie. Fajnie przyspieszał i był cichy - jak nie diesel, chociaż wibracje były odczuwalne

Dzisiaj gdybym miał jeszcze raz wybierać - to znów bym wziął 1.4 ponieważ:
- robię niewielkie przebiegi
- dużo jeżdżę na krótkich dystansach
- benzyna w górach mi nie zamarznie
- nie mam filtra DPF i nie muszę martwić się o AdBlue

Zastrzegam, że to moje zdanie i wybór.
Trev
Auto:: Focus, 1.8 TDCi
Imię:: Jerzy

Post autor: Trev »

Dzięki za odpowiedzi.
Porównując plusy i minusy obu silników z mojej strony (być może się mylę, więc wyprowadzajcie jak trzeba z błędu):
- tdi - mimo wszystko wyższa trwałość silnika, dużym minusem jest start i nagrzewanie w zimie (sztuka którą mogę wziąć jest bez webasto)
- 1.4 suchej dsg się obawiam więc chyba jednak nie wezmę, wyższe spalanie (pytanie jakie, bo rozrzut średniego spalania widzę od 7 do 9, czyli pewnie 8 trzeba wziąć) i jednak dość wyżyłowany silnik, więc trwałość może nie być wysoka

Po rozsypaniu się diesla w focusie powiedziałem sobie że nigdy więcej diesla, ale jakoś obawiam się tych maleńkich żyłowanych benzyn. Jakie przebiegi można na nich zrobić zanim zaczną się na dobre sypać?
Ciekaw jestem Waszych spostrzeżeń z użytkowania zarówno 1.4 jak i tego suchego dsg...
Czy ktoś z nielicznych wypowiadających się dieslowców mógłby również podzielić się info nt. spalania i awaryjności?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

1.4 i 150km to raczej nie jest wyzylowane i dodatkowo, ta konstrukcja już jest trochę na rynku
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

Muti pisze:1.4 i 150km to raczej nie jest wyzylowane
Ja też nie rozumiem, o co chodzi ciągle z tym wyżyłowaniem. :shock:. W takim razie chyba każdy silnik jest wyżyłowany. 2.0 TDI też.
Obrazek
Obrazek
Lukaszn
Przeglądacz

Aktualny 1.4 TSI jest jak najbardziej spoko :). A macie go z DSG? Jakie przebiegi udalo sie Wam zrobic bezproblemowo? Skrzynie byly podobno problematyczne, na pewno do zmiany oleju na mineralny kilka lat temu z tego co czytalem

-- Pn gru 18, 2017 12:43 --

Cześć, jutro odbieram Tourana. Już i tak za późno na zmiany ale byłbym wdzięczny za info ile km udało się Wam przejechać bez problemu zestawem 1.4TSI lub 1.8TSI DSG, ewentualnie jak wyglądały naprawy. Chodzi mi o trwałość skrzyni 7 biegowej suchej, bo na wpisy awarii z internetu już włos mi się jeży, ale z drugiej strony trudno ocenić jakiego procentu aut to dotyczy.
Dużo nie jeżdżę, większość po mieście. Szacuje przejechać 150-200tys w 10-12 lat, a potem jak dzieci wyrosną zrezygnować z Vana i przenieść się do czegoś mniej pojemnego.

-- So gru 30, 2017 22:49 --

Hej, mam Tourana z Ledami Top ale nie dziala mi funkcja coming/leaving home choc jest ustawiona na 10s (po zmianie na 15s to samo). Zapala się tylko podświetlanie pod lusterkami przy otwieraniu auta. Czy są jeszcze inne wymagania żeby coming/leaving home działało, gdzie może być problem?
Przełącznik świateł mam na Mijania przeważnie.
Wolkis
Kandydat
Auto:: Touran III, 1.4 DSG, 2017
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Wolkis »

Cześć

Stałem się szczęśliwym posiadaczem Tourana III 1.4 DSG i mam do Was takie pytanie.
Gdy wybiorę tryb jazdy Eco i zgaszę zapłon, to po ponownym odpaleniu wszędzie widnieje informacja że wciąż jest tryb Eco, natomiast wygląd że skrzynia przełącza się w trym Normalny (biegi pokazuje D1-D7 zamiast E1-E7 i brak trybu żeglowania).
Też tak macie? Można to jakoś zmienić, żeby pamiętał ostatni wybór?

Pozdrawiam
zoorek911
Auto:: Golf V
Imię:: Tomek

Post autor: zoorek911 »

Cześć, jestem na etapie składania zamówienia i mam zagwozdkę. Zawsze miałem auta szare, czarne albo srebrne, a tu nie daje mi spokoju carribean blue :)
Pytanie do posiadających takiego smerfa: czy po paru miesiącach użytkowania nadal byście taki kolor wybrali? Bardzo widać brud?
Dodam, że widziałem tourana w tym kolorze na placu vw, ale był mocno pooklejany i do tego po deszczu.
Z góry dzięki!
Lukaszn
Przeglądacz

Ja zdecydowałem się na Srebrnego Reflexa R-Line, niebieski Carribean widziałem kilkukrotnie i również (bardzo) rozważałem, dla mnie są to 2 najfajniejsze kolory do aktualnego Tourana. Niebieski wygląda szczególnie ładnie w jasnym świetle. Pozostałe dostępne kolory jakoś mnie nie przekonują
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

Lukaszn pisze:Ja zdecydowałem się na Srebrnego Reflexa R-Line
Szkoda, że nie White Silver metallic. To jest przepiękny nowy lakier, zwłaszcza do R-ki. Reflex oklepany i stary (od lat). No ale jak to mówią - rzecz gustu.
Obrazek
Obrazek
Lukaszn
Przeglądacz

KriSSo pisze:Szkoda, że nie White Silver metallic. To jest przepiękny nowy lakier, zwłaszcza do R-ki. Reflex oklepany i stary (od lat). No ale jak to mówią - rzecz gustu.
Dokładnie, wybrałem klasykę. Do mody na białe jeszcze nie dorosłem :) A na poważnie widziałem białego średnio brudnego i bardzo źle wyglądał wg. mnie. Sąsiedzi też mają białe nowe auta i już mi się opatrzyły. Dla mnie to pierwszy klasyczny srebrny i jeszcze mi się nie znudził, mam nadzieję, że tak zostanie :). Podoba mi się, że felgi i relingi są w tym samym kolorze a r-line ładnie kontrastuje.
Do niebieskiego Carribean zamierzałem nie brać r-line, mniej był widoczny a dopłata spora. Kupiłem w wyprzedaży 2017 i to był ostateczny argument dla mnie co do wyboru między tymi dwoma kolorami.

-- Wt sty 23, 2018 01:06 --
KriSSo pisze:
Lukaszn pisze:Ja zdecydowałem się na Srebrnego Reflexa R-Line
Szkoda, że nie White Silver metallic. To jest przepiękny nowy lakier, zwłaszcza do R-ki. Reflex oklepany i stary (od lat). No ale jak to mówią - rzecz gustu.
Chyba jednak przeoczyłem kolor "White Silver" - w konfiguratorze jest "Jasny srebrny metalik" i zupełnie go nie kojarzyłem. Wygląda ciekawie ....
szczególnie na Golfie GTI lub R. Tourana takiego nie jestem w stanie wygooglować, może nie być tak super jak na niskim hatchbacku, ciężko powiedzieć.
Ostatnio zmieniony wt sty 23, 2018 09:12 przez Lukaszn, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdunio
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.4TSI DSG 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Zdunio »

Mam szybkie pytanie, zamierzam przewozić długie przedmioty, wystające delikatnie z bagażnika. Klapa bagażnika nie domknie się. W jaki sposób można zablokować elektryczna klapę bagażnika? Można ją jakoś wyłączyć?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Lukaszn
Przeglądacz

Zdunio pisze:Mam szybkie pytanie, zamierzam przewozić długie przedmioty, wystające delikatnie z bagażnika. Klapa bagażnika nie domknie się. W jaki sposób można zablokować elektryczna klapę bagażnika? Można ją jakoś wyłączyć?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Można obniżyć klapę do niższej wysokości i przytrzymać przycisk żeby zapamiętał to jako nowa wysokość otwierania. Tylko nie wiem jak nisko się da.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

White Silver ja mam na golfie. Zdjęcia są w temacie o innych autach. Coś innego :)
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Lukaszn
Przeglądacz

Muti pisze:White Silver ja mam na golfie. Zdjęcia są w temacie o innych autach. Coś innego :)
Gratuluję, w R musi super wyglądać :), jak dzieciaki podrosną albo będzie potrzebne drugie auto to marzę o Golfie, GTI było by dla mnie w sam raz :)

-- Wt sty 23, 2018 09:34 --

Hej, Mam pytanie - czy w nawigacji Discover Media również macie zamienione Z i Y?
Chciałem zmienić układ liter gdyż mi to przeszkadza. Nie znalazłem takiej opcji w aucie ani na forum. Dzwonić do VW?
ODPOWIEDZ