Sterownik z drzwi nie przyjmuje kodowania

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Rafal.B
Auto:: 1,4 TSI twincharger 07
Imię:: Rafał

Sterownik z drzwi nie przyjmuje kodowania

Post autor: Rafal.B »

Witam Wszystkich serdecznie tu i w Powitalni,
i proszę o pomoc.

Jakiś czas temu padł mi sterownik podnoszenia szyby kierowcy. Dokładnie to z powodu wilgoci to przegniły ścieżki przy tym czujniku, który wchodzi do silniczka.

Objawy były takie, że elektryka tył chodziła, elektryka przód chodziła, jedynie szyba kierowcy otwierała się na raty, tzn po 5 cm i znów trzeba było zwolnić i przytrzymać przycisk.

Zakupiłem cały komplet używany tzn moduł/sterownik z silniczkiem. Moduł identyczny silniczek miał inne oznaczenie.

Po podłączeniu następujące objawy:
szyba kierowcy chodzi odwrotnie góra/dół
centralny zamek zamyka tylko przednie drzwi
lusterka ustawiane są odwrotnie tzn ustawiając lewe rusza się prawe.

Korzystając z okazji, że kolega miał pożyczonego VCDS'a podjechałem do niego i w zmieniliśmy kodowanie na takie jak było w starym sterowniku 0000181

P zmianie kodowania następujące objawy:
szyba kierowcy chodzi odwrotnie góra/dół
centralny zamek zamykał już auto
lusterka dalej ustawiane są odwrotnie tzn ustawiając lewe rusza się prawe

Kabel trzeba było oddać i umówiliśmy się na dalsze zmiany na później ponieważ kolega czekał na swój kabel.

Wczoraj przyjechał ze swoim kablem (kupiony na portalu aukcyjnym OL. Za 300 pln)
No i nastąpił armagedon

Po podłączeniu sterownik nie przyjmuje kodowania. Wchodzi w sterownik pasażera który chodził poprawnie po odczycie kodowania w sterowniku pasażera zmieniło się kodowanie. Bez żadnych ręcznych zmian. Po prostu odczyt wyjście i kodowanie się zmieniło.
Co gorsza nie idzie zaprogramować poprawnego. Tzn z ręki można wpisać poprawne wyskakuje komunikat, że kodowanie przyjęte ale po wyjściu z menu kodowania kodowanie nie przyjęte.

W sterowniku drzwi pasażera w długim kodowaniu ciągle jest zaznaczona opcja,
„Right hand stering”. Odhaczam, zapisuję, wychodzę i wchodzę ponownie i znowu jest zaznaczona.

Sterownik Kierowcy nie przyjmuje kodowania (nie zapisuje), Dodatkowo sterownik ten nie wyświetla okienka którym się wchodzi w długie kodowanie, Sterownik pasażera nie przyjmuje kodowania (nie zapisuje), a ja w aucie mam armagedon:

przyciski otwierania szyb zamienione miejscami – lewe otwierają prawe szyby i na odwrót
teraz szyba przednia pasażera chodzi odwrotnie góra dół
lusterka dalej ustawiane są odwrotnie tzn ustawiając lewe rusza się prawe
na dokładkę włączając lewy kierunkowskaz miga prawy.

Dodam, że problem dotyczy sterowania od strony kierowcy, pasażerowie otwierają swoje szyby bez problemu.

Proszę o pomoc. Miał ktoś taką sytuację że sterownik nie przyjmuje kodowania. Czy jest jakaś procedura kodowania i coś źle robimy? Czy może to być wina kabla? Trochę podejrzany za taką cenę.
Bardzo proszę o pomoc, lub chociaż namiary na kogoś kto potrafiłby to zrobić.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Re: Sterownik z drzwi nie przyjmuje kodowania

Post autor: yox »

Rafal.B pisze:...„Right hand stering”. Odhaczam, zapisuję, wychodzę i wchodzę ponownie i znowu jest zaznaczona.
... kolego kupiłes sterownik od "angola" i zadne kodowanie czy przepinanie kabli nie pomoże, kup prawaidłowy sterownik i bedzie ok ;)
Rafal.B
Auto:: 1,4 TSI twincharger 07
Imię:: Rafał

Re: Sterownik z drzwi nie przyjmuje kodowania

Post autor: Rafal.B »

Sterownik jest identyczny. Kupiony po numerach oryginalnego. Jak poznać że to wersja angielska. Poza tym podpinam stary sterownik i kodowania też nie przyjmuje. Sytuacja jest identyczna.

-- Cz sty 11, 2018 10:40 --

Cześć.
Co prawda nikt nie odpowiedział oprócz yox'a ale problem rozwiązany.
Strzeżcie się kabli nie sprawdzonych i z niepewnego źródła.

Wczoraj pożyczyłem drugi komputer z innym kablem i wszystko idzie zaprogramować.
Yox oczywiście ma rację z tym sterownikiem że angielskiego się nie przekoduje żeby szyba chodziła prawidłowo. Ale wszystko przynajmniej wróciło do stanu pierwotnego, czyli tego z przed zabawy trefnym kablem.

Dzisiaj założyłem europejski sterownik. Dalej nie wiem po czym poznać europejski a po czym angielski. W opisie aukcji było że europejski, koszt niewielki więc zaryzykowałem.
Wystarczyło wpisać poprawne kodowania i wszystko śmiga jak należy.

Dzięki i pozdrawiam.
Rafał
ODPOWIEDZ